Het pleisterwerk zorgt voor optimale geluidsabsorptie en galmreductie. Niet alleen de akoestiek zal verbeteren, uw wanden en plafonds zullen volgens uw wensen worden afgewerkt.
Het pleisterwerk bestaat uit een akoestisch plaatmateriaal dat naadloos afgewerkt wordt met een akoestische transparante pleisterlaag. Hiermee wordt geluidsenergie afgebroken en ontstaat er een prettig akoestisch klimaat.
Het nadeel van sausklaar stucwerk is dat het kwetsbaar is. Ook beschadigt het verfwerk relatief snel. Glad gestucte muren geven een moderne look aan je ruimte, omdat sausklaar stucwerk spatzuiver, kaarsrecht en zeer glad is.
Microcement en microbeton
Het stucwerk is daarnaast geschikt voor iedere ruimte, binnen en buiten. Omdat het stucwerk zo sterk is, is het tevens een populaire afwerking voor vloeren.
Door het plaatsen van gipsplaten die zorgen voor geluidsisolatie los je dit probleem eenvoudig op. Met geluidsisolerende gipsplaten verminder je de geluidsoverlast tussen de verschillende ruimtes van een gebouw.
De meest effectieve oplossing om geluidsoverlast via de muur te verhelpen is door een geluidsisolerende voorzetwand te plaatsen. Dit is tevens de duurste en lastigste optie. Een voorzetwand is een wand die los staat van de muur. Niet als een kast, maar door een houten frame.
Hoe groter hun massa, hoe beter de geluiddemping. Met een enkele gipsplaat aan elke kant krijgt men een demping van 43 dB. Als men het aantal platen verdubbelt, stijgt ze naar 51 dB.
Stucen gebeurd met de hand, met gips, door de stukadoor – terwijl spack met de spackspuit machine wordt aangebracht door de spackspuiter. Spack wordt met de hand gemest en is een korrelpleister op kalkbasis. Spackspuitwerk wordt dan ook wel als een vorm van stucwerk of als stuc afwerking aangemerkt.
- stuc of stucwerk is "decoratieve en geornamenteerde afwerklagen op wanden, plafonds e.d." - pleisterwerk is "vlakke lagen op gevels en binnenmuren".
Vraag naar de voorwaarden! De garantie van stucwerk is voor binnenwerk 5 jaar en buitenwerk 3 jaar betreft de NOA voorwaarden. Dit geldt voor grote loszittende stukken of slecht hechtend stucwerk. Maar zeker ook voor het eventuele loslaten van het nieuw aangebrachte werk.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Verplaats uw meubels of dek ze goed af, verwijder stopcontacten, radiatoren of schilderijen van de muur, zodat de stucadoor overal goed bij kan met stucen. Ook de ondergrond heeft voorbereiding nodig. Verwijder behang of loszittende delen van de muur en vul gaten of andere beschadigingen op met gips of een vulmiddel.
Het stucwerk bestaat namelijk deels uit water en door een te hoog waterdamp percentage wordt de oppervlakte te zacht.
Spachtelputz stucwerk
De meest gekozen sierpleister is spachtelputz, een sierpleister met een redelijk grove structuur. Spachtelputz is stootvast en kent een fijne tot grove korrelstructuur.
Daarom is aangenomen dat de minimale dikte van binnenpleister 5 mm bedraagt - gips met de hand aangebracht en 8 mm – gips machinaal aangebracht. Vervolgens mag de maximale pleisterdikte op de muren niet dikker zijn dan 25 mm en op de plafonds 15 mm.De dikte van de laag is ook afhankelijk van het type pleisters.
Misschien heeft u er wel eens over gedacht om zelf een muur of plafond te stucen. Zelf stucen lijkt immers zo makkelijk. Maar stucen heeft een aantal grote nadelen en zelfs gevaren. Het is daarom verstandiger om een stucadoor in te huren om de klus voor u te klaren, dit bespaart u een hoop tijd, geld en moeite.
De genoemde 800 liter water klinkt natuurlijk gigantisch. Toch zal de totale 400m2 aan stucwerk met een goede ventilatie en temperatuur altijd binnen 1 á 2 weken volledig droog zijn. In principe is er een ongeschreven regel dat stucwerk per dag 1 millimeter droogt.
Kan je op gipsplaten stucen? U kunt uw wanden of plafonds van gipsplaten op verschillende manieren afwerken. Zo kun je de naden tussen de platen dicht stucen en glad afwerken of de gehele wand voorzien van een laag stucwerk. Zodat deze met latex kan worden gespoten of geschilderd.
Over bestaand stucwerk zoals granol, spack etc. kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.
Een goed aangebrachte kurkplaat van 1cm dik tegen de muur, kan het geluid met 40 decibel verminderen. Voor een goede geluidsvermindering mogen er ook niet teveel kieren, gaten of luchtspleten zijn, zoals onder de deur: anders gaat het geluid gewoon daardoor, en heb je weinig effect meer van de muur of de kurkplaten.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Poreuze oppervlakken absorberen meer geluid (vooral hoge tonen) dan harde (niet poreuze) oppervlakken. Een voorbeeld van deze poreuze isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld steenwol, glaswol, minerale wol of houtvezel. Steenwol bevat veel massa per m3 en biedt daarom een betere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Geluidsoverlast van de naaste buren
In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend. Op het houten of metalen frame breng je vervolgens (bij voorkeur dubbele) gipsplaten aan.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!