Steengrillen is een snelle en gezonde optie. Tegenwoordig zijn er steeds meer online slagers die vlees aan huis bezorgen. Dat is heel handig wanneer je niet naar de winkel wil of kan. Als je benieuwd bent naar wat steengrillen precies is en waar je rekening mee moet houden, lees dan snel verder.
Het voordeel van steengrillen is dat weinig boter of olie nodig is om het voedsel te bereiden. Het is zelfs voldoende om alleen wat zout op de steengrill te strooien. Een variant op de steengrill is de tafelgrill.
Steengrilltips. Strooi een beetje zout op de steengrill om aanbakken te voorkomen. Boter en olie zijn niet nodig. Gebruik geen vork tijdens het bakken.
Grillen is hetzelfde als roosteren, het bruin en gaar maken van gerechten met gebruik van weinig extra vet, onder of op een grill of barbecue. De steengrill is een stenen plaat, vaak van graniet, die in de oven voorverwarmd wordt en voor gebruik zeer heet moet zijn.
In tegenstelling tot gourmetten zijn er bij het steengrillen geen mini-pannetjes. Steengrillen is het bereiden van eten op een zeer hete, stenen plaat die vaak van graniet gemaakt is. En daar waar je bij gourmetten en tafelgrillen wel (vloeibare) margarine, boter of olie gebruikt, heb je bij steengrillen niets nodig.
Voor de perfecte Stonegrill-ervaring draait u uw selectie gewoon om wanneer deze arriveert, snijdt u een portie of twee en legt u deze opzij, zodat deze naar wens kunnen schroeien en garen . Door te dineren bij de Stonegrill kunt u genieten van een maaltijd die vers is gegrild naar uw persoonlijke smaak, of deze nu rare, medium of well done is.
Is grillen altijd gezond? Het antwoord is nee. Hét grote gevaar van grillen is dat voedingsmiddelen verbranden door de hoge temperatuur. Daardoor kunnen ze schadelijke stoffen zoals acrylamide en PAK's bevatten.
Zorg voor genoeg voedsel dat op de steengrill kan. Dit kan gaan om vlees, zoals varkensvlees, rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees en kip. Ook kun je kiezen voor vissoorten, zoals, kabeljauw, pangafilet en zalm. Daarnaast zijn sommige groenten geschikt voor op de steengrill.
Steengrill schoonmaken
Wil je de steengrill na het diner goed schoon krijgen, dan is het magische woord: water! Heet water om precies te zijn. Kook een flinke hoeveelheid (2-3 liter) water en giet dit op de nog warme grill. Laat het vijf minuutjes staan en ga er dan over met een spons.
Vlees om te steengrillen
Rundvlees: ossenhaas, entrecote, biefstuk, tartaar en gehakt. Kalfsvlees: kalfshaas, oester, schnitzel, fricandeau, blinde vink, gehakt en lever. Lamsvlees: lamshaasje, filet, kotelet, shoarma en gehakt.
Steengrillen is een leuke manier om vlees, vis, groenten, brood en wat u nog maar kunt bedenken gezellig aan tafel te bakken. De steen kunt u voorverwarmen in de oven (20 minuten op 200°C). De twee spiritusbranders houden de steen vervolgens op temperatuur. Duidelijke instructies zijn bijgesloten.
De steen wordt verhit tot precies 400°C (752°F) in de Stonegrill ® oven. Vervolgens wordt deze verwijderd met de meegeleverde ovenschep en op de roestvrijstalen schaal geplaatst die zich in de speciaal ontworpen keramische onderplaat bevindt.
Bij teppanyaki wordt er gebruik gemaakt van een ijzeren plaat in plaats van een stenen grillplaat om groenten, vlees en vis op te bakken.
De porties van 250 gram per persoon zijn voor de gemiddelde eter voldoende. dit vooral ook om dat er vaak een en ander bij komt (salade stokbrood, kruidenboter , etc.)
Smaak: Zout voegt smaak toe aan het voedsel dat op de plaat wordt bereid. Door een beetje zout op de plaat te strooien voordat je begint met koken, kan het voedsel meer smaak krijgen en beter op smaak zijn. Bescherming van de plaat: Een beetje zout kan helpen om de plaat te beschermen tegen aanbranden.
Gasgrills zijn ook beter voor u en het milieu. Onze zustersite, The Healthy, raadt aan om te kiezen voor een gasgrill, omdat op gas gegrild vlees minder kankerverwekkende stoffen bevat dan op houtskool gegrild vlees.
Als je eten laat aanbranden of te donker bakt, kunnen PAK's ontstaan.PAK staat voor Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen.„Dit zijn schadelijke stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn”, vertelt Van der Vossen. En dat geldt dus ook voor verbrande stukjes vlees of groenten die je van de barbecue eet.
Is grillen gezond? Grillen is gezonder dan frituren, braden of bakken, omdat je weinig tot geen olie gebruikt. Vooral in een grillpan met een keramische antiaanbaklaag is het gebruik van olie, marinade of boter overbodig.
Kook een paar liter water en haal de steen uit het apparaat. Laat de grillplaat vervolgens een paar minuten weken in een grote, hittebestendige bak of in de gootsteen. Zo laten ook die onzichtbare restjes los. Veeg de losgeweekte deeltjes af en je steen is weer brandschoon.
Daartoe moet de steen in de oven worden opgewarmd en aan tafel met spiritusbranders warm gehouden worden. Wees wel extra voorzichtig als er kinderen aan tafel zijn! De – door de slager in dunne plakjes gesneden – zijn dan razend snel gaar. Het vlees kan naar keuze met allerlei marinades gemarineerd worden.
Bij een gourmetstel met een steengrill bereid je ingrediënten op een zeer hete granieten steenplaat. Hier heb je geen olie of boter nodig voor het grillen. Fijn, want zo bak je nog eens gezonder. Houd er rekening mee dat de steen goed heet moet zijn, want anders blijven je ingrediënten vastplakken.