Ondanks de hoeveelheid calorieën is een stamppot niet helemaal ongezond; de vele gekookte groenten die erin zitten zijn zeker een pluspunt. Maar kook die niet te lang, anders gaan goede vezels en vitamines verloren. En schep, om minder calorieën binnen te krijgen, meer groenten op dan aardappels en vlees.
Bijzonder hoge vitamines en mineralen
Er zitten ontzettend veel vitaminen in boerenkool in 250 gram boerenkool zit: 2600% van de ADH voor vitamine K, 700% van de ADH voor vitamine A, 180% van de ADH voor vitamine C, 52% van de ADH voor mangaan, 20% van de ADH voor koper en 20% van de ADH voor calcium.
Boerenkool is een goede detox groente.
Boerenkool zit vol vezels en zwavel, twee stoffen die belangrijk zijn bij het ontgiften van het lichaam en het behoud van een gezonde lever. Ook bevat boerenkool zeer veel chlorofyl, dat ook bekend staat als een krachtige detoxer.
Goed voor uw botten
Doordat andijvie veel calcium en magnesium bevat draagt het eten van deze groente bij aan gezonde botten, en de werking van zenuwen en spieren. De calcium zorgt voor sterke botten en magnesium is het geen wat de goede werking van uw zenuwen en spieren kan bevorderen.
Ondanks de hoeveelheid calorieën is een stamppot niet helemaal ongezond; de vele gekookte groenten die erin zitten zijn zeker een pluspunt. Maar kook die niet te lang, anders gaan goede vezels en vitamines verloren. En schep, om minder calorieën binnen te krijgen, meer groenten op dan aardappels en vlees.
Als we deze stamppotten uit het overzicht met elkaar vergelijken, dan komen de stamppot met zuurkool en hutspot het beste uit de bus. Deze twee gerechten bevatten in vergelijking met de andere soorten de minste kilocalorieën. Met name de zuurkoolstamppot bevat vrij weinig vet in vergelijking met de anderen.
Het vaak eten van rauwe boerenkool, in die smoothie of salade, kan leiden tot scheetjes laten, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Het werkt gewoon niet lekker op je darmen. Al met al blijkt veelvuldig rauwe boerenkool eten, niet zo goed. Beter dus de groente op onze eigen Hollandse manier klaarmaken door het te koken.
Problemen die uiteen kunnen lopen van een opgeblazen gevoel en buikpijn tot winderigheid. Omdat er in boerenkool veel zout zit, loop je een hoger risico op nierstenen. Het is niet zo dat je de boerenkool helemaal moet laten staan, maar het kan zich wel opstapelen met alle nare gevolgen van dien.
Zo bevat een stamppot met zuurkool per 400 gram zo'n 212 kcal, terwijl een bord andijvie zo'n 256 kcal bevat, zo weet dieetplanet.nl. Hutspot (wortels en ui) bevat daarentegen 'maar' 244 kcal. Leuk detail: hutspot is de oudste stamppot van Nederland. Stamppot met boerenkool staat bovenaan dit rijtje, met 336 kcal.
Houd er rekening mee dat een gemiddelde volwassene 400 tot 500 gram bereide stamppot eet en je zit veilig. De kleine eter is blij met 375 gram, de grote eter eet zijn bord met 550 gram stamppot tevreden leeg.
Waarom is spinazie goed voor je gezondheid:
Spinazie zit boordevol gezonde voedingstoffen. Vooral thiamine (vitamine B1), folaat (vitamine B11), vitamine K, bètacaroteen en het mineraal kalium zijn volop aanwezig.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Voor boerenkool stamppot kun je uitgaan van ongeveer 125 gram kant en klare of 250 gram verse boerenkool per persoon.
Verwar boerenkool niet met groene kool. Boerenkool bestaat uit allemaal losse bladeren met een gekrulde rand, vandaar ook de naam krulkool. Groene kool (of savooikool) heeft meer die echte knolvorm zoals bijvoorbeeld rode of witte kool. Om boerenkool te bewaren laat je de stengels best ongewassen.
Of is dat een fabel? Het is een fabel, aldus het Voedingscentrum. Er is praktisch gezien geen verschil tussen onbewerkte groente (en fruit) in vergelijking tot groente uit de diepvries. Er zitten evenveel voedingsstoffen in als in verse groente.
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.
Er zitten 260 kilocalorieën in 1 bord (400 gram) andijviestamppot. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'andijviestamppot'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Is het 'de stamppot' of 'het stamppot'?
Als je het aanwijst is het 'die stamppot'.