Aan het begin van je cyclus, wanneer je vrouwelijke hormonen het laagste zijn, voel je je waarschijnlijk heel sterk. Bouw dan de intensiteit op en of pak een wat zwaarder gewicht.
Wilden we je niet onthouden: aankomen tijdens je ongesteldheid is heel normaal. Dat getal op de weegschaal stijgt écht rond de periode van je menstruatie. 'Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen', zegt Natasha Johnson, gynaecoloog.
Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen piekt tijdens het laatste deel van je menstruatiecyclus, vlak voor je menstruatie. Een hoge hoeveelheid oestrogeen kan er indirect voor zorgen dat je meer vocht vasthoudt, waardoor je je opgeblazen kan voelen en zelfs een paar kilootjes extra kan wegen.
Sporten stimuleert de bloedsomloop in je baarmoeder, waardoor de menstruatiepijn en krampen minder wordt. Het verbetert ook je algehele stemming, dus kun je beter omgaan met stemmingswisselingen en waar je tijdens je cyclus nog meer te maken krijgt.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Sims zegt dat je wel iets meer calorieën verbrandt als je hormoonniveaus hoger zijn (tijdens de zogenoemde luteale fase, na de ovulatie ), omdat dan je hartslag, ademhalingssnelheid en kerntemperatuur iets verhoogd zijn. 'Het verschil is echter minimaal', zegt ze. 'Het is niet meer dan 100 kilocalorieën per dag.
Naast een verminderde motivatie voelt het merendeel van de sporters in het onderzoek zich langzamer en vermoeider in een bepaalde fase van de cyclus. Gedurende die periode willen de sporters graag minder intensief en minder technisch trainen. Ook hebben ze behoefte aan meer rust.
Een tampon biedt je efficiënte bescherming tijdens het sporten en andere fysieke activiteiten. Het stelt je in staat om je vrijer en natuurlijker te bewegen. Je kunt alles doen wat je leuk vindt, zelfs tijdens je menstruatie! Het is best om zelf te ontdekken welke tampon het best bij jou past.
We blijven het zeggen, hardlopen kan – zelfs tijdens je ongesteldheid – heel goed voor je zijn. Vooral om je opgeblazen gevoel te verminderen, krampen tegen te gaan en je nachtrust te bevorderen.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Voor elke gram glycogeen die je lichaam opslaat, houd je 3 gram vocht vast. Dit kan al snel oplopen tot 2 tot 3 kilogram. Behalve de invloed van onze voeding op de vochthuishouding hebben ook hormonen impact op je vochtbalans. De meeste vrouwen zijn namelijk zwaarder als ze ongesteld zijn.
Omdat je hormonen veranderen gedurende de cyclus je lichaam onder progesteron vocht vasthoudt, het vocht wordt uit je darmen getrokken en dan kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel. En als je dan ook nog eens niet de juiste producten eet dan kan het versterken.
Vanwege het warme weer kun je meer vocht vasthouden, waardoor je weegresultaten tegen kunnen vallen deze periode. Vocht heeft natuurlijk ook gewicht en hierdoor kun je een vertekend beeld krijgen op je weegschaal, waardoor het lijkt alsof je minder bent afgevallen. Maar maak je geen zorgen!
Veilig: halve kilo per week
Een veilig doel om af te vallen is een halve kilo in de week. Meer dan 1 kilo per week is te veel. Bij geleidelijk afvallen haal je namelijk de meeste energie uit je vetreserves.
Maar zelfs dan zal hij niet uit elkaar vallen of oplossen. Hij is samengesteld uit sterk absorberende vezels die verstrengeld en samengedrukt worden om een dicht en solide materiaal te creëren. De tampon lost niet op, zelfs niet wanneer hij nat is: het materiaal blijft intact zelfs wanneer het vloeistof absorbeert.
Door een tampon langer in te houden dan de voorgestelde acht uur loop je het risico op toxic shock syndrome (TSS), de tamponziekte, een uiterst zeldzame maar levensbedreigende bacteriële infectie die geassocieerd wordt met superabsorberende tampons.
"Hoe langer je een tampon draagt, hoe meer bloed het opneemt en hoe meer bacteriën erin kunnen groeien. Vanaf zes uur dragen neemt het risico op TSS toe." Als je langer dan acht uur gaat slapen, zet dan een wekker of kies voor maandverband.
Breng de inbrenghuls voorzichtig in je vagina, gericht naar je onderrug. Stop wanneer je vingers je lichaam raken. Duw met je wijsvinger het onderste deel van de inbrenghuls (die buiten je lichaam bleef) helemaal naar boven. Hierdoor komt de tampon uit de inbrenghuls en in je vagina.
De luteale fase is bijna altijd 14 dagen. Met andere woorden, 14 dagen vóór je volgende menstruatie was je eisprong.
Tot slot is genoeg water drinken als je ongesteld bent of moet worden ook van belang. Dat helpt tegen het vasthouden van vocht en dus tegen een opgeblazen gevoel. Je kunt het beste echt voor water (of thee) kiezen in plaats van koffie, frisdrank of sap.
Je hersenen zijn het meest vette orgaan van je lichaam en bevat minstens 60% vet. Je hersenen vormen 2% van je lichaamsgewicht, maar gebruikt 25% van de energie! Je hersenen gebruiken ongeveer 20% van de totale hoeveelheid zuurstof in je lichaam.
Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen, meestal 26 tot 30 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Een meisje krijgt haar eerste menstruatie (menarche) gemiddeld op de leeftijd van 12,5 jaar.
In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand. De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken.