1 Spinazie en andere groene groentenHet chlorofyl – de stof die deze groenten hun groene kleur geeft – bevat veel magnesium, en dat is goed voor het hart. Verder bevatten ze ook veel kalium, dat een hoge bloeddruk voorkomt.
Denk op de eerste plaats aan bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en sla. Bladgroenten bevatten veel voedingsstoffen die helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen. Dat zijn bijvoorbeeld kalium, calcium en magnesium. Broccoli is ook een goede keuze.
Als je een hart- of vaatziekte hebt is het advies iets meer vis te eten, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week. Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf. Denk aan drop, zoute snacks, vleeswaren, witbrood, frisdrank en alcohol.
De familie van kruisbloemige groenten – onder meer boerenkool, paksoi, radijs en bloemkool – beschermt de bloedvaten en het hart, en daarom zouden we ze eigenlijk dagelijks moeten eten. De groenten zijn rijk aan vitamine K en mensen die ze regelmatig eten, hebben veel minder kans op een hartaanval of beroerte.
Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk.
Uit een Zweeds onderzoek is gebleken dat spinazie een van de superfoods is die uw bloeddruk omlaag brengen. De groente bevat namelijk veel hartgezonde voedingsstoffen zoals kalium, foliumzuur en magnesium.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Vitamine C helpt bij de productie van collageen, wat helpt bij het versterken van de aderwanden. Vitamine E verbetert de bloedsomloop en vermindert het risico op de vorming van bloedstolsels. Eet vitamine C-rijke voedingsmiddelen zoals sinaasappels, aardbeien en paprika's. Neem vitamine E-bronnen zoals amandelen, zonnebloempitten en spinazie .
Slagaderverkalking is niet te genezen. Wel kan de ziekte geremd worden door medicijngebruik en een gezonde leefstijl. Of een vernauwde slagader behandeld moet worden is afhankelijk van de plaats van de vernauwing en de ernst van de klachten.
Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt. En de banaan kan ook nog zorgen voor een betere nachtrust.
Bovendien zijn verschillende fruitsoorten, zoals druiven, bosbessen, granaatappels, appels, meidoorns en avocado's uitgebreid onderzocht en is gebleken dat ze een sterk beschermend effect hebben op het hart- en vaatstelsel.
Pluimvee - kip- of kalkoenfilet zonder vel of mager gehakt van kip of kalkoen (minimaal 93% mager) Mager vlees - zoals varkensnek, ossenhaas of mager gehakt van rundvlees (minimaal 93% mager) Bonen, erwten en linzen - zoals zwarte bonen en kikkererwten
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Voedingsmiddelen die veel zout bevatten: Soepen, kant-en-klare jus en sauzen, kant- en-klaar maaltijden, bouillon(-blokjes), ketjap, strooiaroma, kruidenmengsels, vleeswaren, zoals rauwe ham, worstsoorten en rookvlees, gekruid vlees, rookworst, hamburgers, kaas, haring, zoutjes, borrelnootjes, snacks, zoals bamiballen, ...
" Ze worden zelfs beschouwd als hart-gezonde superfoods ." Spinazie is niet alleen goed voor je hart, maar het helpt ook de gezondheid van je ogen te verbeteren, helpt de bloeddruk te verlagen en het helpt kanker te voorkomen. En niet alleen dat, het bevat meer vezels, eiwitten en vitamine A dan boerenkool en bevat ook meer calcium en ijzer.
Stappen die een persoon kan nemen zijn onder andere het kiezen van onverzadigde vetten in plaats van verzadigde vetten, het drinken van kruidenthee, voldoende fysieke activiteit, stoppen met roken en het beheersen van stress . In sommige gevallen kunnen medische behandelingen noodzakelijk zijn.
Voorkom veel zwaar tillen
Als u spataderen verdere klachten van spataderen wilt voorkomen is veel zwaar tillen niet aan te raden. Zwaar tillen zet de aderen extra onder druk. Hierdoor kunnen ze gaan uitzetten en ervoor zorgen dat het vaatklepje niet meer goed kan afsluiten.
Lijnzaadolie, chiazaad, eieren, walnoten en yoghurt bevatten ook veel omega-3 . Tot slot zijn thee en pure chocolade ook goede keuzes die helpen tegen spataderen.
Koffie, en in mindere mate cola en thee, kunnen klachten van boezemfibrilleren veroorzaken. Dit komt door de aanwezigheid van cafeïne in het bloed. Cafeïne heeft een 'adrenerg effect': het stimuleert onder andere de hartslag. Hierdoor lokt het aanvallen van boezemfibrilleren uit.
Welke voedingsmiddelen kunnen hartkloppingen veroorzaken na het eten? Koolhydraatrijke voedingsmiddelen , die de bloedsuikerspiegel kunnen laten stijgen, met name als u een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) hebt. Natriumrijke voedingsmiddelen, zoals bewerkte of ingeblikte voedingsmiddelen. Pittig of vet voedsel, dat brandend maagzuur en soms een snel kloppend hart kan veroorzaken.
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
Spinazie is een goede bron van ijzer en een ei bevat vitamine D, wat helpt bij de opname van ijzer. Door een ei te eten bij spinazie, kun je de opname van ijzer verhogen.
SLECHTE COMBO #2: Spinazie en zuivelproducten
En dan is er nog slecht nieuws: "Oxalaten zijn kleine verbindingen die zich aan calcium binden en ervoor zorgen dat het niet meer wordt opgenomen", zegt Sara Haas, gediplomeerd diëtiste en woordvoerder van de Academy of Nutrition and Dietetics.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.