Rekening houdend met de maandvooruitzichten voor de gezondheidsindex wordt verwacht dat de vier volgende spilindices ook overschreden worden in 2022 en 2023. Spilindex 120,73 zou bereikt worden door de afgevlakte gezondheidsindex in oktober 2022.
Als de prognose uitkomt, zal de spilindex dit jaar in totaal vijf keer overschreden zijn. Eerder dit jaar gebeurde dat al in februari, april en juli. Ook in december 2021 werd de spilindex trouwens al overschreden. Het Planbureau verwacht bovendien dat er in 2023 nog twee overschrijdingen volgen.
De eerstvolgende overschrijding van de spilindex zou plaatsvinden in oktober 2022. Als gevolg daarvan zouden de lonen in onze sector in december 2022 met 2% stijgen. De volgende spilindex zou bereikt worden in december 2022, waardoor de lonen opnieuw met 2% zouden stijgen in februari 2023.
Eind juli 2022 is de spilindex overschreden. Hierdoor stijgen: de sociale uitkeringen (zoals pensioenen, werkloosheidsuitkeringen…)
In april 2022 is de spilindex overschreden. De nieuwe spilindex is 118,36. De nieuwe verhogingscoëfficiënt vanaf 1 juni 2022 is 1,8845. Deze verhogingscoëfficiënt wordt gebruikt voor de berekening van de wedde en veel toelagen en vergoedingen.
De afgevlakte gezondheidsindex bedraagt in augustus 119,39 punten. De volgende spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen is vastgelegd op 120,73 punten.
Vanaf 1 juni 2022 bedraagt de nieuwe verhogingscoëfficiënt 1,8845. Als gevolg hiervan stijgen de brutomaandwedde en ook alle geïndexeerde toelagen met 2%. De coëfficiënt wordt op 1 juni 2022 aangepast in de betrokken rubrieken op Fedweb (Weddeberekening, Bedragen indexeren, Taaltoelage, Haard-en standplaatstoelage).
De groeivoet van de zgn. 'gezondheidsindex' - die onder meer gebruikt wordt bij de berekening van de indexering van lonen, sociale uitkeringen en huurprijzen - zou in 2022 gemiddeld 9,1% en in 2023 7,0% bedragen, tegenover 2,01% in 2021 en 0,99% in 2020.
Voor de tariefberekening gebruiken wij de cijfers die het CPB publiceert (meestal in maart) in het Centraal Economisch Plan. **Op verzoek van VWS hebben we de 2022 index opgehoogd met 1,13% in verband met de extra gelden die het ministerie van VWS in september 2021 beschikbaar heeft gesteld.
De salarisverhoging van 1 juli 2022 is gedifferentieerd. Dat betekent dat lagere schalen procentueel een hogere salarisverhoging krijgen dan hogere schalen. Hierbij wordt het minimum maandsalaris verhoogd naar 2.016 euro. De salarisverhoging bedraagt minimaal 2,5 procent plus 75 euro bruto.
Katoenen zakdoeken niet meer, toetsenborden wel: deze producten tellen voortaan mee bij de berekening van onze lonen. Door het toegenomen telewerk worden de prijzen van toetsenborden en computermuizen voortaan meegenomen in de indexkorf. Katoenen zakdoeken en gps-toestellen worden dan weer uit het indexmandje gekieperd ...
Alles hangt af van het paritair comité waar jouw werkgever onder valt. Om te weten of jouw loon geïndexeerd wordt, moet je dus eerst weten tot welk paritair comité je behoort. Binnen een bedrijf vallen arbeiders en bedienden vaak onder een ander paritair comité en kunnen dus andere regels gelden voor de loonindexering.
Sindsdien spreekt men van de gezondheidsindex. Loonaanpassing. De aanpassing van de lonen aan de index wordt berekend op basis van het gemiddelde van de gezondheidsindex tijdens een periode van 4 maanden. De loonontwikkeling volgt dus met enige vertraging de stijging van de levensduurte.
Als richtlijn voor uw prijsverandering gebruikt u de hoofdcategorie van een prijsindex waaronder uw dienst, loon of product valt. Als uw prijzen door meerdere ontwikkelingen worden bepaald, kunt u er ook met meerdere indexen rekenen. U kunt bijvoorbeeld deze indexen gebruiken: Consumentenprijsindex (CPI) .
In 2021 werd de spilindex voor de ambtenaren tweemaal overschreden. Een eerste keer in augustus en een tweede keer in december 2021. Op vier januari 2022 publiceerde het Federaal Planbureau haar vooruitzichten voor de komende maanden.
De inflatie volgens de consumentenprijsindex is in april uitgekomen op 9,6% jaar-op-jaar. Dit betekent dat inflatie iets is afgenomen ten opzichte van maart, toen de prijsstijging uitkwam op 9,7%. Onderliggend aan deze kleine afname zijn enkele verschuivingen te zien.
Uw pensioen gaat omhoog in 2022. Het bestuur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) heeft besloten per 1 oktober 2022 de pensioenen met 2,7% te verhogen. Dit betekent dat uw pensioen vanaf die datum omhoog gaat. Dat is prettig voor al onze deelnemers, vooral voor gepensioneerden in deze tijd van stijgende prijzen.
Voor de berekening wordt doorgaans het te indexeren bedrag vermenigvuldigd met de eindindex en gedeeld door de beginindex (van referentiejaar en -maand).
Om gelijke tred te houden met de evolutie van de index, stijgen op 1 januari de lonen van de bedienden in het aanvullend paritair comité voor bedienden (PC 200). De stijging van de effectieve lonen en minimumbarema's op 1 januari 2022 bedraagt 3,58%.
De jaarlijkse indexering van de effectieve lonen van de arbeiders van het PC 111.1&2 en de bedienden van het PC 209 bedraagt 8,14 % in juli 2022.
Het brutobedrag van de pensioenen en andere sociale voordelen die de Pensioendienst uitbetaalt, stijgt opnieuw met 2 procent op 1 mei 2022. Zo worden de uitkeringen aangepast aan de 'stijgende prijzen' (levensduurte).
Bereikt of overstijgt de algemene index een bepaalde waarde ("de spilindex"), dan worden de lonen en sociale uitkeringen automatisch verhoogd. Dit noemen we de automatische indexering. België en Luxemburg zijn de enige landen ter wereld waar dit automatisme nog bestaat.
Lonen van arbeiders stijgen aan een vast tempo van 2 procent per jaar. Maar lonen van bedienden en overheidswerknemers stijgen in vergelijking hiermee een stuk forser tijdens de loopbaan. De mate waarin je loon evolueert, hangt zeker ook af van de sector.
Wat wordt verstaan onder de indexsprong? De indexsprong neutraliseert tijdelijk, ten belope van 2%, de bestaande sectorale stelsels van koppeling van de lonen aan de index van de consumptieprijzen.