Het is niet schadelijk voor je toestel om de hele dag de Energiebesparingsmodus te gebruiken. De processor zal zo'n 40% langzamer zijn, zo blijkt uit metingen. Maar dit heeft geen nadelige gevolgen voor je toestel. De processor wordt er niet 'lui' van, maar verbruikt alleen minder energie en wordt minder warm.
De energiebesparingsmodus gebruiken om de gebruiksduur van de iPhone- of iPad-batterij te verlengen. In de energiebesparingsmodus wordt de hoeveelheid energie die je iPhone of iPad gebruikt, verminderd wanneer de batterij bijna leeg is.
De Energiebesparingsmodus kun je dus goed gebruiken wanneer je de maximale gebruiksduur uit je device wilt halen, omdat je geen tijd, zin of mogelijkheid hebt om deze op te laden. Ook kun je de Energiebesparingsmodus inschakelen wanneer de batterij bijna leeg is, maar jij nog even door moet met je device.
Batterij iPhone snel leeg door bepaalde apps
Apps die je vaak gebruikt, slurpen je batterij snel leeg. Vooral social media-apps doen dat. Om batterij te besparen en óók meteen opslagruimte vrij te maken kun je deze apps het beste verwijderen. Facebook en YouTube zijn ook prima via de internetbrowser te gebruiken.
Sommige Android-telefoons hebben een batterijbesparings- of energiebesparingsmodus, waardoor je je telefoon langer kunt gebruiken nadat je die hebt opgeladen. Ga naar de supportsite van de fabrikant van je apparaat om te checken of je telefoon zo'n functie heeft.
Elke iPhone en Android-smartphone heeft een spaarstand. Door deze te activeren verbruikt onder andere de processor minder energie, zodat je smartphone langer mee gaat op één lading. Je smartphone is dan iets langzamer, maar het is een handige maatregel als je batterij minder dan 10% energie heeft.
Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen / Batterij gaan, en op Android naar Instellingen / Batterij & energiebesparing / Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken.
De iPhone 14 Pro heeft een batterij met een duur van 23 uur. Ook de iPhone 14 Plus doet het op dit vlak goed, deze telefoon gebruik je namelijk 26 uur op een volle lading. De iPhone 14 heeft de slechtste batterijduur met 20 uur.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
iPhone door iOS 16.4 sneller leeg
Terwijl de iOS 16-update van vorig jaar de batterijduur van de iPhone aanzienlijk verlengde, lijkt de recente iOS 16.4-update het tegenovergestelde effect te hebben. Sinds de update klagen gebruikers over een kortere accuduur.
Het is niet schadelijk voor je toestel om de hele dag de Energiebesparingsmodus te gebruiken. De processor zal zo'n 40% langzamer zijn, zo blijkt uit metingen. Maar dit heeft geen nadelige gevolgen voor je toestel. De processor wordt er niet 'lui' van, maar verbruikt alleen minder energie en wordt minder warm.
Als je batterijpercentage op 80% zit, functioneert alles dus nog steeds zonder prestatieverlies. Denk er wel aan dat vooral bij oudere modellen een perfect functionerende batterij natuurlijk niet dezelfde prestaties levert als die van een nieuwer model.
'iPhone 's nachts niet opladen'
Je iPhone 's nachts opladen. Het is natuurlijk fijn om een volledig opgeladen iPhone in de ochtend te hebben, maar het is niet goed voor de batterij-capaciteit van je telefoon.
Gelukkig kun je dit automatisch slot aanpassen, zodat je iPhone of iPad later (of niet) in de slaapstand gaat. Open de Instellingen-app en tik op 'Scherm en helderheid'. Scrol naar beneden en tik op 'Automatisch slot'. Bepaal wanneer je het automatisch slot wilt laten ingaan en ga terug naar het beginscherm.
Sterker nog: een accu presteert het beste als ze tussen de 20 en 80% van hun laadcapaciteit zitten. Wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, neemt de snelheid wanneer de accu laadt af. Waardoor de accu harder moet werken om tot de 100% te komen.
Het is verstandig om het accu-percentage van de batterij ergens tussen de 20 en de 80 procent te houden. De chemische structuur van een lithiumbatterij, het type wat er in een EV zit, is namelijk onderhevig aan degeneratie naarmate de jaren vorderen.
Laat je telefoon nooit de hele nacht opladen
Veel mensen stoppen voor het slapen hun telefoon in de lader, en halen hem er na het opstaan er weer uit. Hierdoor slijt de batterij snel, omdat je telefoon constant van 99% weer naar 100% gaat. Dit laatste procentje veroorzaakt de meeste slijtage.
Een iPhone is gemaakt om minimaal 5 jaar mee te gaan en behaalt gemiddeld gemakkelijk een levensduur van tenminste 7 jaar. Dit is aanzienlijk langer dan een Android toestel, dat doorgaans een levensduur van zo'n 2 á 3 jaar heeft.
Apple belooft dat een iPhone-accu na 500 laadcycli nog ongeveer 80% van de oorspronkelijke capaciteit heeft. Omdat je niet elke dag de iPhone-batterij volledig zult laten leeglopen en weer opladen, zul je na ongeveer twee jaar intensief gebruik de eerste slijtage gaan merken.
Apple zelf beschrijft de levensduur van de accu van je iPhone in termen van hoe lang je aan één stuk een video kan afspelen op je telefoon. Bij de iPhone 6 kan je tot 11 uur aan één stuk video kijken, terwijl dit bij de iPhone 11 Pro Max en iPhone 12 Pro Max tot 20 uur is.
Als je het scherm van jouw telefoon de hele dag op een hoge helderheid hebt staan, dan zal de batterij snel leeglopen. Dit vreet namelijk energie – zeker als je ondertussen ook nog met allerlei apps in de weer bent. Vele telefoongebruikers hebben vaak niet eens door dat de helderheid van hun scherm zo hoog is.
Je kunt het als volgt bekijken: Ga naar de Instellingen-app op iPhone of iPad.Blader naar Batterij.Onderin beeld zie je een lijst van de apps die de meeste energie hebben verbruikt.