Voor de bereiding van flesvoeding kunt u dan het beste mineraalwater gebruiken.U kunt kiezen uit Bar le Duc en Spa Blauw.
Het water van SPA® Reine is zeer mineraalarm water, want het heeft een droogrest van slechts 38 mg/l. Moeders en baby's van alle leeftijden kunnen het dus zonder gevaar drinken. Bovendien ondersteunt SPA® Reine de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Flessenwater. Het is aan te bevelen water te gebruiken met de vermelding 'geschikt voor de bereiding van babyvoeding'. Dat betekent dat zij een gunstig advies kregen van de Hoge Gezondheidsraad. Niet op elk etiket van fleswater staat de vermelding 'geschikt voor de bereiding van babyvoeding' vermeld.
Spa blauw is aan te merken als gezond water zonder afvalstoffen en weinig elektrolyten, maar ook een waterzuiveringssysteem kan hierbij helpen. Een waterzuiveringssysteem filtert de schadelijke stoffen en verminderd de hoeveelheid elektrolyten.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
Flessenwater afkomstig van 'gekoelde fonteinen' of andere type van waterpunten of waterverpakkingen, is niet geschikt voor de zuigfles. Uit een recente analyse (Mei 2008) van Test Aankoop blijkt dat verschillende merken flessenwater een te hoog fluor-, sulfaat- en/of natriumgehalte te bevatten.
Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren.
Er is namelijk een verschil in de voedingswaarde. Spa rood beschikt over meer metalen en meer mineraalzouten (droogrest). Spa blauw is dus gezonder.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Bar-le-Duc is natuurlijk mineraalwater dat van nature mineraalarm is en dus geschikt voor een zoutarm dieet. Omdat Bar-le-Duc laag mineraalhoudend is kan het door iedereen gedronken worden en is het tevens zeer geschikt voor de bereiding van babyvoeding.
Op de verpakkking van het water zie je 'geschikt voor de bereiding van zuigelingenvoeding' staan. Spa, Evian, chaudfontaine, Saskia (Lidl) en Rochval (Aldi) zijn veilige waters. De eerste 3 maanden steriliseer je de fles voor het volgende gebruik.
Natuurlijk mineraalwater
Bar-le-Duc is natriumarm mineraalwater. Dit betekent dat het door iedereen gedronken kan worden, zelfs bij een zoutarm dieet. Mineraalwater is ook geschikt voor de bereiding van babyvoeding.
Kalkaanslag is dus goed onder controle te houden, mits je je waterkoker goed onderhoudt. Bron- of mineraalwater als Spa Blauw of Bar le Duc is nog zachter en laat daardoor (bijna) geen kalkaanslag achter in je waterkoker. Ons advies zoals altijd als het op smaak aankomt; bepaal zelf wat voor jou lekker smaakt.
De ph waarde Spa Blauw is 6.0, de ph waarde Chaudfontaine is 7.0, de ph waarde Evian is 7.2, de ph waarde Sourcy is 7.5 en de ph waarde Bar Le-Duc is 7.6. Het verschil tussen Spa Blauw en Bar Le-Duc qua pH-waarde is dus groot.
Laag in nitraat: in sommige streken, vooral in de landbouw, kan het water veel nitraat bevatten. Dat is op zich niet schadelijk, maak nitraat kan zich omzetten in nitriet, en een teveel aan nitriet leidt tot onvoldoende zuurstoftransport in het bloed. Voor baby's is maximaal 25 mg nitraat per liter water veilig.
Kraanwater komt uit de grond (grondwater of soms diepere lagen) of uit meren, rivieren en kanalen (oppervlaktewater) en wordt in Nederland regionaal gewonnen door waterleidingbedrijven. Dit verklaart dus waarom de smaak van kraanwater per regio kan verschillen.
Spa verwerkt water uit verschillende bronnen: De Koninginnebron levert Spa Reine (Spa blauw), koolzuurvrij water. De Barisartbron zorgt voor Spa Barisart of Spa Intense (Spa rood); koolzuur wordt hieraan toegevoegd, waarmee het sodawater wordt.
Het beste alternatief voor natuurlijk bronwater is gefilterd water. Daarmee haal je veel schadelijke stoffen uit het water en sommige filters voegen er zelfs gezonde mineralen aan toe! Je kunt op verschillende manieren je water filteren. Een filterkan is de goedkoopste optie, maar ook de minst zuiverende.
Heel lang heeft men gemeend dat plat water (bronwater) gezonder zou zijn dan bruiswater, maar dat is niet zo. Er werd zelfs beweerd dat bruiswater ongezond zou zijn omdat het koolzuur bevat. Velen dachten dat koolzuur verzurend zou werken. Dit is onzin want dit heeft niets met het zuur-base evenwicht te maken.
De koolstofdioxide in bruisend water zorgt ervoor dat koolzuurhoudende bubbels je maag vullen en je hersenen verleiden tot een vol gevoel, wat betekent dat je waarschijnlijk minder zult eten. Het bruisen verhoogt de maagactiviteit die helpt bij dat "volle" gevoel.
Kunstvoeding geven op kamertemperatuur kan inderdaad geen kwaad, maar (lichtjes) opwarmen mag inderdaad ook. Het is gewoon belangrijk om steeds de melk direct na de bereiding (tot max 15 minuten) aan de baby te geven.
Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.
Gebruik geen warm water direct uit de kraan voor babyvoeding
Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden. Gebruik voor het warm maken van de voeding een flessenwarmer, voeg er kokend water aan toe of warm de voeding op in een pannetje heet water.