SouvlakiVlees levert veel voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en B-vitamines. Bovendien is vlees een compleet eiwit, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat. Eiwitrijke diëten hebben aangetoond te helpen bij gewichtsverlies en verzadiging.
De voordelen van het Griekse dieet voor de gezondheid zijn goed gedocumenteerd. Onderzoek heeft aangetoond dat het volgen van een mediterraan dieet, zoals het Griekse dieet, kan leiden tot een lager risico op hartaandoeningen, beroertes en bepaalde vormen van kanker.
Mission Souvlaki-brood is heerlijk voor kebabs, als dip of als handig alternatief als pizzabodem. -Gezond alternatief. -Vetarm, slechts 1,4 g/100 g vet. -Laag natriumgehalte, 530 mg/100 g.
Magere eiwitten en voedingsrijke ingrediënten
Een van de belangrijkste redenen waarom souvlaki een gezonde optie kan zijn , is dat het meestal wordt gemaakt met magere eiwitten zoals kip, varkensvlees of lam. Deze vleessoorten zijn uitstekende bronnen van eiwitten, wat essentieel is voor het opbouwen en herstellen van spierweefsel.
Wat is gezonder, souvlaki of gyro? Zowel souvlaki als gyro kunnen voedzame keuzes zijn, afhankelijk van hoe ze worden bereid en geserveerd . Beide worden gemaakt met relatief magere stukken vlees en gegrild, waardoor ze een geweldige bron van magere eiwitten zijn.
Het woord Souvlaki, ook wel Spiesje genoemd, is een spies van blokjes gemarineerd kip, lams of varkensvlees wat op houtskoolvuur wordt gegrild. In Griekenland wordt het vaak op een pita geserveerd, en dus zonder stokje gegeten.
Als het in grote porties of met calorierijke sauzen en dressings wordt geserveerd, kan de gyromaaltijd veel calorieën bevatten en ongezond worden . Door een overvloed aan verse groenten toe te voegen, zoals sla, tomaten, komkommers en uien, kunt u essentiële vitaminen, mineralen en vezels aan het gerecht toevoegen.
In Australië denken we doorgaans aan een souvlaki als gyrosvlees gewikkeld in pitabrood met tzatziki, sla, tomaat en ui, maar in de Griekse cultuur heeft het een andere betekenis . Souvlaki kan ook kleine stukjes vlees of groenten betekenen die aan een dunne korte spies zijn geregen.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Zoals u nu hebt gezien, bevat Grieks eten over het algemeen veel ingrediënten uit het mediterrane dieet, zoals magere eiwitten, olijfolie, verse groenten, hele vruchten en hele granen. Een onderzoek uit 2013 wees uit dat een mediterraan dieet de bloedsuikerspiegel, gewichtsverlies en een gunstig lipidenprofiel bij mensen met diabetes type 2 bevorderde .
Zo zet CNN Griekenland op de eerste plaats van gezondste keukens ter wereld. De voornaamste redenen voor de gezonde Grieken: olijfolie in plaats van boter en vis in plaats van vlees.
Ontbijten in Griekenland
In de meeste gevallen besteden de Grieken niet veel aandacht aan het ontbijt. Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het 'gewone' kopje koffie zijn beide populair.
Kip-, lams- en varkenssouvlaki zijn hoofdgerechten met een lager vetgehalte die een behoorlijke portie gegrilde groenten opleveren. Een typische bestelling kippensouvlaki bevat slechts 260 calorieën en acht gram vet. Lams- of varkensspiesjes bevatten 310 calorieën en 11 gram vet.
Verstegen Souvlaki kruiden fijn met zout pure geeft ieder stukje kip of varkensvlees een authentieke Griekse smaak. Deze mix, met koriander, peper en oregano, zorgt voor een pittig karakter. De toevoeging van ui en knoflook versterkt de smaak verder.
2 Pitahelften kipsouvlaki bevatten 341 calorieën . De macronutriëntenverdeling is 44% koolhydraten, 29% vet en 27% eiwit. Dit is een goede bron van eiwit (42% van uw dagelijkse waarde), vezels (19% van uw dagelijkse waarde) en kalium (7% van uw dagelijkse waarde).
Gyros en Souvlaki
De gyros wordt gemaakt van zorgvuldig gekruid vlees, dat langzaam aan het spit wordt geroosterd voor een sappige, rijke smaak. De souvlaki, bestaande uit gegrilde blokjes vlees op een spies, biedt een perfect balans tussen sappigheid en een rokerige grillsmaak.
De Griekse souvlaki is een versie van shish kebab die alleen vlees gebruikt , vergelijkbaar met de Turkse çöp şiş, "spiesjes van afval", een grappige naam die verwijst naar het feit dat het vlees vaak restjes zijn die overblijven nadat andere stukken eraf zijn gehaald. Kebabs worden vaak gegeten met yoghurtsaus en geserveerd met rijst.
Souvlaki is het Griekse woord voor spiesje. Vlees aan stokjes dus! Souvlaki wordt meestal gemaakt van varkens- of lamsvlees, en soms ook wel van kip.
Gyros hoeft niet per se ongezond te zijn: het zit namelijk bomvol met onder andere ijzer, vitamines (A, B1 - B6 - B12 en D) en zink. Met dit recept krijg je je vitamines dus wel binnen en de paprika geeft het een zoete twist. Al met al is deze variant niet alleen gezonder, maar dus ook een stuk voedzamer.
Nu, hoe lekker het ook is, pita gyros zijn niet bepaald een lichte lunchoptie. Uit de voedingsinformatie van Souvlaki GR weet ik dat één pita gyros ongeveer 740 calorieën bevat. Dat is een behoorlijke hoeveelheid, voornamelijk afkomstig van het vlees en de tzatzikisaus, die meer vet en eiwitten bevatten.
Het goede nieuws is echter dat het gyrosvlees geen koolhydraten bevat. Volgens de USDA kan de gyrosandwich ongeveer honderd gram lamsvlees bevatten, wat 217 calorieën en 26 gram proteïne kan bevatten. Een opvallend aspect is dat het nul koolhydraten bevat .
Het woord souvlaki betekent letterlijk ‘kleine spies’ en archeologische vondsten suggereren dat de oude Grieken al vóór de 17e eeuw v.Chr. spiesen gebruikten om vlees te koken op stenen kookplaten . Soortgelijke voorwerpen worden ook beschreven in de werken van Aristophanes, Xenophon, Aristoteles en anderen.
Het bestaat uit een spies van vlees (vaak varkensvlees of kip) dat wordt gegrild boven houtvuur. Daardoor krijgt het vlees een heerlijke, rokerige smaak. De Grieken serveren het traditioneel vaak op een pita, zonder de spies.
Waar de Turken şiş kebab hebben en de Indonesiërs saté, hebben de Grieken souvlaki (spreek uit als: soe-VLA-kie).