Soju, vaak gedestilleerde rijstwijn uit Korea, die meer vergeleken kan worden met wodka of jenever. Shochu, uit voornamelijk Kagoshima, niet alleen gemaakt van rijst maar ook van graan en suikerriet. Ook Shochu kan worden vergeleken met wodka en jenever.
Het drankje wordt vanwege zijn neutrale eigenschappen weleens beschreven als een heel zachte wodka, en dat geeft ook wel aan waarom het zo goed past bij zowel pittig als vet eten. Denk aan een stukje buikspek of kimchi. De smaak is moeilijk te beschrijven, maar complex is het zeker niet.
Wat is Soju eigenlijk? Soju is een Koreaans fenomeen dat veelal wordt gedronken als 'gezelschapsdrankje'. Het is licht van smaak en helder van kleur, dus je kunt Soju het beste vergelijken met een vodka die iets minder sterk is.
Soju wordt voornamelijk gedistilleerd uit rijst, maar het kan ook van tarwe, gerst, cassave en zoete aardappelen worden gemaakt.
Sake is een alcoholhoudende drank die wordt gemaakt door rijst te laten fermenteren, niet distilleren. Rijstbier zou dus een betere naam zijn dan rijstwijn, want het productieproces lijkt meer op dat van bier dan op dat van wijn. En net als met bier zijn er vele soorten, in vele kwaliteiten.
Chefkoks gebruiken dit in marinades en sauzen. Niet te verwarren met Sake,de Japanse versie van rijstwijn. Deze heeft een heel andere smaak. Er is geen enkele wijn,die de Shaoxing kan vervangen ,behalve droge sherry.
Mirin is een superzoete rijstwijn uit de Japanse keuken met een laag alcoholpercentage. Mirin voegt dus voornamelijk een gesofisticeerd zoete smaak toe. Heb je 't niet in huis, dan kun je mirin vervangen door droge sherry, een mix van saké en suiker of een mix van rijstazijn en suiker.
Het drinken van alcohol – en met name soju – zit zo diepgeworteld in de Koreaanse cultuur dat geen enkele viering, of het nou een blije of droevige gebeurtenis is niet compleet is zonder. Soju is goedkoop – het kost ongeveer een euro in de supermarkt – en wordt overal 24/7 verkocht.
Ze drinken om dronken te worden, niet omdat het gezellig is. Soju is daarvoor de ideale drank. Het is een destillaat gemaakt van rijst, of van zoete aardappel, met een alcoholpercentage van 20 tot 35 procent.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Soju is een Koreaans gedistilleerde drank die meestal gemaakt wordt van rijst. Aanvulling maar ook hoofdingrediënten zijn vaak tarwe, zoete aardappel, gerst en maniokwortel. Soju is helder van kleur, het alcoholpercentage varieert van 20 tot 45 procent, waarbij de 20% variant het meeste voorkomt.
De heerlijke Koreaans gedistilleerde drank die meestal gemaakt wordt van rijst, ofwel de Koreaanse Soju is ook te koop bij Tjin's toko. Tjin's toko verkoopt verschillende soorten en smaken Soju.
De Koreaanse keuken is gebaseerd op rijst, groenten, vis, zeewier en tofoe (dubu in het Koreaans). Typische Koreaanse maaltijden staan bekend om het grote aantal bijgerechten (banchan) die rijst, soep en kimchi (gefermenteerde groenten) vergezellen.
Sake is al eeuwenoud en de drank wordt gemaakt van speciale sakerijst. De rijst wordt gepolijst om de buitenkant van de korrels te verwijderen zodat er gemakkelijker zetmeel vrijkomt. Dat zetmeel is nodig om tijdens de gisting alcohol te verkrijgen. Na het polijsten wordt de rijst gestoomd.
Serveer de soju koud en puur voor de beste smaak.
Voeg geen ijs toe aan de drank, omdat het meestal wordt geserveerd in een klein glas en gedronken als een shot. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken als je een drankje bestelt in een restaurant -- het wordt ijskoud en klaar om te drinken geserveerd!
Drinken in Zuid-Korea: De meeste Zuid-Koreaanse restaurants serveren niet veel meer dan het lokale bier, soju (een Koreaanse likeur), cola en water. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, met name groene thee.
Bij ons is Zuid-Korea vooral bekend van Samsung, LG (vroeger “lucky goldstar”, een onbekend en dubieus merk….) en Koreaanse auto's (Hyundai, Kia). Minder bekend is de veelzijdige cultuur en natuur van het land. Zo vind je er vele indrukwekkende boeddhistische tempels, zoals de Bulguksa tempel in Gyeongju.
We snappen de verwarring. Beide producten worden namelijk ook van rijst gemaakt, maar hebben een wezenlijk andere smaak. Rijstazijn is namelijk azijn en dus zuur, mirin is rijstwijn en heeft een zoetere smaak. Vervang het een dus nooit door het ander!
Mirin is als het ware de zoete tegenhanger van Sake. Daar waar Sake een meer drogere smaak heeft, is Mirin een zoete rijstwijn. Deze drank bestaat ook tussen de 40 en 50% uit suiker. Mirin is te verkrijgen in 3 varianten: Hon Mirin, Shio Mirin en Shin Mirin.
Chinese kookwijn wordt veelal gebruikt om gerechten af te blussen voor een authentieke Aziatisch smaakje. Ook wordt kookwijn vaak gebruikt om visgerechten mee te stomen. Net zoals de Japanse Sake, wordt Chinese kookwijn als bijvoorbeeld Shaoxing van rijst gemaakt.
Rijstazijn. Oost-Aziatische rijstazijn is een stuk milder (lees: minder zuur) dan standaard azijn. Voor de vergelijking: in rijstazijn zit maar 3 tot 4 procent azijnzuur terwijl westerse azijnsoorten meestal 5 tot 6 procent azijnzuur bevatten. De bekendste rijstazijnen komen vaak uit Japan of China.
Witte wijnazijn wordt in elk recept je beste vervanging voor rijstazijn. Hoewel het niet zo zoet is als rijstazijn, biedt de algehele balans tussen zoetheid en zuurgraad een vergelijkbaar algemeen smaakprofiel als rijstazijn.
Koreaans ontbijt
Ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden in Korea. Meestal bestaat een typisch Koreaans ontbijt uit rijst, soep en kimshi aangevuld met enkele (bij)gerechtjes zoals gedroogde zeewierbladeren, glasnoedels, vis, pittige groenten of vlees.
Fruit en koffie zijn duur
Het meeste fruit wordt geïmporteerd. Op het eiland Jeju moet je daarentegen zeker mandarijnen kopen, die worden er lokaal geteeld. Voor 10.000 Won heb je een doos vol en je vitamines binnen. Op straat kan je vaak sapjes kopen, deze kosten zo'n 5.000 Won.