De oer-Hollandse soepen zijn het populairste in Nederland, denk hierbij aan tomatensoep, kippensoep of groentesoep. Een typisch soep voor in de winter is erwtensoep, deze staat ook wel bekend als snert. Andere soepen die geliefd zijn in Nederland zijn champignonsoep en pompoensoep.
De traditie Het koken van erwtensoep of snert is een typisch Nederlandse traditie.
Het eerste echte bewijs van het eten van soep, stamt uit 6000 voor Christus. Alle culturen in de wereld eten soep, hoewel de soorten soep erg verschillen. Het woord restaurant werd oorspronkelijk alleen gebruik voor een winkel die gespecialiseerd is in de verkoop van soep.
Oorsprong en verspreiding
De soep is al bekend van oude Griekse beschavingen van ca 500 v.Chr., maar werd mogelijk al vele eeuwen daarvoor in Voor-Azië bereid. In Noordwest- en Oost-Europa zijn dikke varianten populair.
De meest gegeten soep van Nederland is ongetwijfeld tomatensoep. Ook wij zijn er dol op. Op Keukenliefde vind je dan ook wel meerdere recepten voor tomatensoep.
De stamppot is een typisch Nederlands gerecht en samen te stellen met verschillende soorten groenten. Bijvoorbeeld in de vorm van hutspot dat tegenwoordig bestaat uit een combinatie van aardappelen, wortelen, ui en klapstuk (rundvlees met vetrandjes).
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week.
Dat is deels een kwestie van traditie. Vroeger werkten we in de zomer op het land. Om dat zware werk te kunnen doen, deden we in de winter extra energie op door 'stevig' te eten. De combinatie van aardappelen met worst of spek zorgde bovendien voor een extra laagje vet om onszelf warm te houden.
Het zijn met name culturele kenmerken die mensen benoemen als typerend voor Nederland: eerst en vooral de Nederlandse taal, maar ook nationale feestdagen, tradities en gewoonten, symbolen en iconen. Behalve deze elementen worden ook landschappelijke of omgevingskenmerken (zoals water) als karakteristiek gezien.
Haagse Bluf is een typisch Nederlands dessert. Zoals je waarschijnlijk al door de titel hebt kunnen raden, komt dit dessert oorspronkelijk uit Den Haag. Gelukkig is het maken ervan helemaal niet moeilijk.
Stroop is een typisch Hollands ingredient dat we vooral schenken over onze pannenkoeken met appel en spek, serveren bij een stukje kaas of onze boterham mee besmeren. Er zijn helaas nog maar weinig stokers in ons land die dit bijzondere product op authentieke wijze maken.
Een haring happen, zo van de staart - met of zonder zuur – is iets typisch Nederlands. Ga er dus voor en support cultuur én je local visboer.
STAMPPOT BOERENKOOL
We trappen de lijst af met een echte Nederlandse klassieker: stamppot boerenkool! Wist je dat dit de meest gegeten stamppot is in Nederland?
Stamppot. De lijst zou niet compleet zijn zonder het meest traditionele Nederlandse gerecht – de stamppot.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Hutspot is een traditioneel Nederlands gerecht gemaakt van aardappels, winterpeen/wortels en ui.
Wij Nederlanders eten massaal zuurkool. Zuurkool met worst is een typisch Hollands gerecht. Maar wat is zuurkool eigenlijk? Zuurkool is in feite gewoon gesneden witte kool, of soms ook wel spitskool, die geconserveerd is door de inwerking van verschillende melkzuurbacterien.
Populaire vleessoorten zijn rundvlees, varkensvlees en kip, in veel mindere mate paardenvlees en schapenvlees. Vlees wordt gekookt, gebakken of geroosterd. Geliefde vleesgerechten in Nederland zijn biefstuk en karbonade.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig.Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels. Verder is soep een gezonde hongerstiller. Zowel voor de grote als de kleine honger.
IS DIE SOEP DAN NOG WEL GEZOND? Zeker wel!Verse, zelfgemaakte soep bevat eerst en vooral al minder calorieën dan andere, voorgemaakte, soepen. Bovendien vult het ook goed én bevat het nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels.