Soep helpt je vochtbalans op peil te houden én zorgt ervoor dat jij vitamines binnenkrijgt. En die heb je hard nodig bij buikgriep. Als je echt nog niets binnen kan houden, kun je het beste kiezen voor een lichte soep.
Soep. Met een soepje houd je je vochtbalans op peil én je krijgt de nodige vitamines binnen. Maak hem niet te dik of te kruidig, maar kies voor een heldere, lichte soep.
Onze tip bij buikgriep is om soep te eten.Soep bevat de nodige vitamines en houdt je vochtbalans op peil. Ga het liefste voor een lichte soepvariant die niet te dik is en niet te veel kruiden bevat.
Eerste hulp bij diarree
Denk aan: water, thee en sap, maar ook vla, bouillon en appelmoes. Wist je dat twee liter vocht overeenkomt met de inhoud van dertien limonadeglazen of zestien koffiekopjes? Je lijf verliest veel zout bij diarree, dat kun je aanvullen met een kop bouillon of soep.
Soep zit boordevol vitaminen en vezels
En da's belangrijk, want voedingsvezels hebben een positief effect op de werking van je darmen, je cholesterol en je bloedsuikerspiegel. Bovendien zorgen ze ervoor dat je je verzadigd voelt, zodat je niet snel naar (ongezonde) snacks zal grijpen.
En dan is er natuurlijk nog de klassieker: kippensoep. Deze soep is mild voor je maag, bevat veel vocht en zorgt voor wat extra voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de soep niet te pittig is.
Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume. Ze nemen water op en zorgen zo voor een stevigere ontlasting. Goede keuzes hiervoor zijn groente, fruit en volkorenproducten zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Voordelen van een gezonde soep
Soep bevat veel water en is erg hydraterend. Een soep als voorgerecht helpt je maag al vullen zodat je minder (calorieën) zal opscheppen bij het hoofdgerecht. Een soep is lekker warm, ideaal na een koude winterwandeling. Een soep is licht verteerbaar, zelfs als het een maaltijdsoep is.
1 bij buikgriep: uitdroging voorkomen. Als je last hebt van diarree en/of braken, moet je absoluut voldoende en regelmatig drinken om het verlies aan vocht en mineralen te compenseren. Drink bij voorkeur water, kruidenthee, bouillon of frisdrank zonder prik, wat goed verdragen wordt door een geïrriteerde maag.
Asperge-, tomaten-, bloemkool-, groenten- en kippensoep Niet ontvette, gebonden of sterk gekruide bouillon en soep. O.a.Bruine bonen-, champignon-, erwten-, goulash-, kerrie-, paprika-, prei-en uiensoep. Soepen op basis van een roux en/of room.
Eet daarom ook gerust groente en fruit als u diarree hebt. Er is één uitzondering: pruimen. Pruimen bevatten naast vezels ook fenylsateïne. Dat is een stof die laxerend kan werken.
In sommige zeer zeldzame gevallen bevindt zich 'ontlasting' in het braaksel, dit heet fecaal braken.
Als je voedsel eet dat niet op de juiste temperatuur is bewaard of dat niet voldoende gekookt of gebakken is, verhoog je de kans op diarree. Let vooral op bij vlees, vis en eieren.
Wanneer de darmflora verstoord is, zoals bij diarree of obstipatie kunnen probiotica mogelijk een gunstig effect hebben. Probiotica zijn producten met levende bacteriën. De bacteriën zijn toegevoegd aan een melkdrank (bijvoorbeeld Yakult / Actimel), yoghurt (bijvoorbeeld Vifit / Activa), vruchtensap of in capsules.
We spreken van vroege dumping als de klachten binnen een half uur na de maaltijd optreden. De verschijnselen ontstaan doordat voeding veel vocht in de darm aantrekt. Dit vocht komt niet uit de darm maar uit de bloedbaan en voegt zich bij de voedselbrij in de dunne darm.
Binnen één tot drie dagen na besmetting krijgt u last van verschijnselen van buikgriep. Dat kan een paar dagen duren. Daarna herstelt u vanzelf en verdwijnt het virus uit het lichaam. Voor jonge kinderen en mensen met een verlaagde weerstand kan een buikgriep langer duren en ernstiger verlopen.
Het lichaam moet het virus zelf opruimen. De meeste mensen zijn na één of twee dagen weer op de been. Na vier dagen zijn de klachten meestal verdwenen.
Soepen zijn geweldig om te eten als je ziek bent. Ze helpen je voldoende vocht binnen te krijgen en zijn makkelijk te eten.