Eigenschappen SockeyeOndanks het kleine formaat, is het een wilde zalm met een fantastische dieprode kleur en heerlijke stevige bite.
Wilde zalm zwemt in de vrije natuur en kan eten wat hij maar wil. Het 'tegenoverstelde' van wilde zalm is gekweekte zalm. Deze zalm leeft niet in de vrije natuur en krijgt vooral plantaardige voeding. Hierdoor heeft een gekweekte zalm bijvoorbeeld minder kleur, een olieachtige structuur en is minder stevig.
De Sockeye zalm is een zalmsoort en komt uit Alaska. In Alaska worden vijf soorten zalm gevangen: King, Sockeye, Coho, Pink en Keta. Elke soort heeft zijn eigen smaak. De Pink en Keta zijn droog, bevatten weinig vet en worden daarom vaak uit blik gegeten.
Sockeye zalm, een van mijn favoriete zalmsoorten, wordt altijd in het wild gevangen . Deze soort heeft een uniek dieet en een unieke levensstijl die niet gemakkelijk door mensen kan worden nagebootst, dus pogingen om ze te kweken zijn mislukt. Coho zalm en koningszalm, twee van mijn andere favorieten, kunnen zowel op de boerderij worden gekweekt als in het wild worden gevangen.
Je kan het overigens ook zien: kweekzalm is vaak iets bleker, terwijl wilde zalm een mooie rode gloed heeft: die krijgt hij door het eten van kreeftjes. Maar ook hier geldt dat de kleur kan worden toegevoegd aan het voer van kweekzalm.
Door het verschil in hun voeding, verschillen de kweekzalm en wilde zalm niet alleen qua uiterlijk. De voedingswaarde van de twee is hierdoor ook totaal verschillend. Zo is de voeding van de kweekzalm rijker in calorieën en daardoor is het vlees van de kweekzalm ook rijker aan calorieen dan die van de wilde zalm.
Fish Tales Sockeye gerookte wilde zalm bestellen | Albert Heijn.
Wilde Amerikaanse sockeyezalm is een slimme keuze, omdat deze op duurzame wijze wordt beheerd en verantwoord wordt gevangen volgens de Amerikaanse regelgeving .
Het bedrijf verkoopt waardeverpakkingen van bevroren, in het wild gevangen roze zalmfilets (die heerlijke gebakken zalm met gebarsten tomaten opleveren) samen met blikken wilde roze zalm uit Alaska (een blikje vlees dat je zou moeten eten). Echter, een groot deel van de verse zalm van de keten is gekweekt .
Atlantische zalm heeft een mildere smaak en een vleeskleur die varieert van lichtroze tot oranje, afhankelijk van hun dieet.Sockeye zalm heeft een uitgesproken rijke smaak met een stevigere textuur . Het vlees is felrood vanwege de consumptie van krill en andere carotenoïderijke voedselbronnen.
Als sockeyezalmen stroomopwaarts terugkeren naar hun paaigronden, worden hun lichamen felrood en krijgen hun koppen een groenachtige kleur, vandaar hun andere veelvoorkomende naam, "rode" zalm. Sockeyezalmen worden aangetroffen in koude wateren van de noordelijke Stille Oceaan - aan de westkust van Noord-Amerika en aan de oostkust van Azië .
Wilde zalm is schaarser en arbeidsintensiever om te vangen, wat 'm - je raadt het al - duurder maakt. Daarvoor krijg je wel een zalm die smaakvoller en voedzamer is. Je kan wilde zalm goed herkennen aan z'n kleur, die is een stuk roder dan kweekzalm, omdat wilde zalm in de oceaan schaaldiertjes eet.
Het Nederlandse familiebedrijf Sea Fresh levert zijn heerlijke verse vis reeds jarenlang aan Lidl. De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
Het vlees van de wilde Sockeye zalm is bijvoorbeeld magerder dan dat van de gekweekte zalm. Het is rijker aan eiwitten en bevat minder vetten. Daarnaast bevat het vlees van de Sockeye zalm meer mineralen zoals zink magnesium en ijzer.
Wilde zalm is (zoals de naam al doet vermoeden) geen gekweekte zalm, maar zwemt in de vrije natuur en heeft daar toegang tot een grote variëteit aan voedsel. Ze eten voornamelijk planktonkreeftjes en garnalen, waar ze hun extra rode kleur van krijgen.
Het lekkerste type zalm om te kopen hangt vaak af van persoonlijke voorkeur, maar veel mensen beschouwen koningszalm (ook bekend als Chinook) als het toppunt van smaak. Koningszalm staat bekend om zijn rijke, boterachtige textuur en hoge vetgehalte, wat hem een luxueuze, smaakvolle smaak geeft.
De winnaar
Eervolle vermelding voor de zalm van Albert Heijn die maar een tiende van een punt minder scoorde. Conclusie: Vind je smaak veel belangrijker dan uitzicht? Shop dan je gerookte zalm bij Albert Heijn.
Trek de aandacht met onze verse, in Tasmanië gekweekte zalm.
Laat je hengel thuis. Er is een makkelijkere manier om verse zalm te bemachtigen. Onze verse zalm komt uit dezelfde Tasmaanse wateren als de andere supermarkten, we verkopen ze alleen voor een lagere prijs.
De zalm wordt gekweekt in Noorwegen en is ASC-gecertificeerd. De keten is gesloten en daardoor transparant, we weten precies wat voor leven de zalm heeft gehad en waar de zalm vandaan komt. 1 portie zalm van 140 g bevat voldoende omega-3-vetzuren om te voorzien in de behoefte voor een hele week!
Vermijd gekweekte Atlantische zalm uit Canada, Chili, Noorwegen of Schotland , tenzij u deze koopt bij bedrijven die zich inzetten voor duurzame vis, ASC-gecertificeerd zijn of u kunt bevestigen dat de vis afkomstig is van een Good Alternative-bron (scroll naar beneden voor meer informatie).
“Of het eten van zalm schadelijk kan zijn, hangt af van diverse factoren, waaronder de oorsprong van de vis (wild of gekweekt), de aanwezigheid van contaminanten zoals PCB's, pesticiden, zware metalen, antibiotica, en de gebruikte kleurstoffen.
In tegenstelling tot gekweekte zalm, die jumbofilets produceert, worden sockeye-zalmen alleen in het wild aangetroffen, met name in het noordelijke deel van de Stille Oceaan, waar ze jarenlang vrij rondzwemmen. Als gevolg hiervan is hun vlees vetarm en bevat het meer vitamine D en omega-3 .
Het MSC-keurmerk voor wilde vis: Vis met dit donkerblauwe keurmerk komt van vissers die zich inzetten om de visstand op peil te houden. Zij worden jaarlijks gecontroleerd en iedere vijf jaar vindt een totale herbeoordeling plaats.
De beste zalmsoorten zijn King en Sockeye. Waar de King heeft meer vet heeft, heeft de Sockeye meer smaak en een stevige bite. Wat Sockeye ook onderscheidt is de rode kleur. Ze krijgen deze kleur doordat de Sockeye onder andere oranje krill eet.
Jumbo Zalmfilet wordt gekweekt in de koude fjorden van Noorwegen, met oog voor mens, dier en milieu. Hierdoor krijgt de zalm zijn heerlijke, unieke smaak en structuur.