Zowel skiën als snowboarden is een goede work-out voor sterkere spieren, én een effectieve cardiotraining. De bewegingen die je maakt versterken je spieren en verbeteren je evenwichtsgevoel, je flexibiliteit en behendigheid. En ondertussen verbrand je een hoop calorieën.
Tijdens het skiën en snowboarden wordt er veel van je benen geëist, vandaar de focus op de benen. De 'core' is het centrum van je lichaam, denk hierbij aan je buikspieren, rugspieren en bilspieren. Deze spieren gebruik je vooral bij het draaien en het overeind komen.
Leren snowboarden is misschien pijnlijker, maar u leert het ook sneller. De techniek van snowboarden is op zich gemakkelijker. Met skiën is het omgekeerd: in het begin is het gemakkelijker om zich voort te bewegen zonder te vallen, maar het duurt langer om de techniek goed beet te krijgen.
Over het algemeen lopen skiërs veel minder kans om gewond te raken dan snowboarders. Zelfs als snowboarders meer kans hebben om geblesseerd te raken, is de kans op een ernstige blessure kleiner dan bij skiërs.
Snowboard schoenen zitten als pantoffels. Niet alleen lopen snowboardschoenen een stuk fijner in de sneeuw (je hebt veel meer grip dan met skischoenen), ze zitten over het algemeen een stuk lekkerder.
Hoe snel kun je leren snowboarden? De meeste snowboarders leren de basis binnen een week, waarna ze de piste of de baan op kunnen, of zelfs off-piste kunnen gaan.
Knieën. Snowboarden is beter voor de knieën dan skiën. Als je met een snowboard door de sneeuw klieft, belast je je knieën niet al te erg. De meeste knieblessures bij snowboarders zijn het resultaat van een botsing of een plotselinge rare draai.
Snowboarders lopen de meeste kans op blessures. Vooral polsbreuken en schouder- en hoofdwonden komen relatief vaak voor. Hoewel het dragen van een helm dringend wordt aanbevolen, draagt volgens NSkiV slechts 31% van de snowboarders een helm. En dat is gevaarlijk.
Skiën gaat sneller dan snowboarden
Het brede snowboard heeft meer wrijving en een hogere luchtweerstand. Hierdoor ligt de te behalen topsnelheid op een snowboard 'slechts' rond de 200 km/h.
Als je een beginner bent, zoek dan voor het leren skiën een eenvoudig skigebied uit met veel blauwe pistes. Neem de tijd en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Pak een opkikkertje en neem genoeg geld mee voor de skikaart en het proviand, zodat de eerste dag op de piste een volledig succes kan worden.
Er zijn namelijk skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Italië die het hele jaar geopend zijn. Het gaat hier om hooggelegen gletsjer skigebieden waar 365 dagen per jaar sneeuw ligt, de liften draaien en de pistes geprepareerd worden.
Duizenden jaren geleden werd het skiën uitgevonden in Scandinavië en Azië. Met de moderne variant van het skiën zijn we echter pas in Noorwegen begonnen rond het jaar 1850. Het was de Noor Sondre Norheim die de stijve skibindingen uitvond, die hij van de wortels van de berk haalde.
Glijden met je snowboard
Ga op een heuvel vanuit zitstand rechtop staan met je knieën licht gebogen. Om naar beneden te glijden, duw je nu op je tenen om je gewicht naar voren te plaatsen. Gebruik daarbij je armen om in evenwicht te blijven en je gewicht gelijkmatig te verdelen over beide benen.
Skiën is volgens de dokter ook een vorm van intervaltraining, waarbij je korte perioden van intensieve beweging afwisselt met rustmomenten. Zo bouw je snel een conditie op, terwijl je ondertussen ook nog eens je beenspieren traint.
Tijdens het skiën train je je spieren, pezen en gewrichten en door actief bezig te zijn verminder je de kans op hart- en vaatziekten. Klinkt goed, toch? Absoluut, maar het is wel belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat je op wintersport gaat.
Neem snowboardles om het goed te leren. Het is belangrijk om de eerste paar keer dat je gaat snowboarden les te nemen. Het is bijna onmogelijk om jezelf te leren snowboarden, probeer dit ook zeker niet. Met een leraar of lerares kun je het in groepsvorm of privé leren.
Omdat skiërs bij de afdaling snelheden van tot maximaal 130 km/h bereiken – op de “Streif” in Kitzbühel en bij de Lauberhorn in Zwitserland zelfs 140 km/h tot 160 km/h – is dit bovendien de meest riskante wedstrijd.
Supersonische snelheden
Indrukwekkende snelheid, van maar liefst 252 kilometer per uur, vorige week geskied in het skigebied van Vars dat bekend staat dankzij hun 'Kilomètre Lancé'. Het moet wel extreem indrukwekkend zijn om zo dicht bij de grond dit soort snelheden te halen.
Leren skiën versus leren snowboarden. Gemiddeld genomen ervaren wintersporters skiën als makkelijker te leren en mee te starten, maar moeilijker om echt goed te beheersen. Snowboarden wordt gemiddeld genomen exact omgekeerd ervaren: moeilijker om te leren, maar uiteindelijk makkelijker om de techniek te beheersen.
Kayleigh Polman, sportfysiotherapeut: “Vaak wordt ons gevraagd of wintersporten wel kan zonder een voorste kruisband. Skiën is een sport waarbij juist de kracht van de bovenbeenspieren erg belangrijk is en daarom ook goed mogelijk zonder de hersteloperatie van de voorste kruisband”.
Snowboarden is leuk en stoer. Het is een sport waarbij je speciale schoenen vastmaakt op een board en van een besneeuwde berghelling of piste glijdt. De sport is inmiddels net zo bekend als skiën. Snowboarden is over het algemeen minder gevaarlijk voor je knieën en enkels dan skiën.
Hoewel skiën en snowboarden vaker blessures aan de knie of het bovenlichaam veroorzaken, kan de druk op de onderrug ook rug aandoeningen veroorzaken of verergeren.
Als je snowboard, val je altijd voorover of achterover. Zijwaarts vallen is vrijwel onmogelijk. Iedereen heeft bij het vallen de reflex om beide armen te strekken en je op te vangen op je handen. Maar juist dat moet je niet doen!
Tijdens het skiën en snowboarden worden je gewrichten zwaar belast, met name de rug en knieën. Het is daarom verstandig om een brace te dragen als je pijnklachten hebt of een instabiel gevoel ervaart.
De winter is een mooie tijd om van het buitenleven te genieten en te wintersporten. Een populaire wintersport is snowboarden. Hoewel snowboarden een officiële Olympische sport is, kan iedereen het leren.