Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op.
Hoe smaakt snoekbaars? Snoekbaars is een witvis met stevig vlees, weinig graten en een verfijnde smaak. Kenmerkend is de zoetige neutrale smaak. Hij staat ook wel bekend als Nederlandse delicatesse vanwege zijn unieke smaak.
Palingshop.nl verkoopt het hele jaar door verse snoekbaars.
Indien er geen wilde snoekbaars voorradig is, leveren we heerlijke zuivere kweeksnoekbaars van Nederlandse origine. Snoekbaars kan even worden gebakken in de pan, maar smaakt ook heerlijk uit de oven! Meer snoekbaarsrecepten vindt u hier.
Bedreiging en bescherming
Door het toenemen van het doorzicht als gevolg van waterkwaliteitsmaatregelen lijkt het snoekbaarsbestand af te nemen. Doordat de soort een geliefde consumptievis is, vormen stroperij en overbevissing een bedreiging voor een natuurlijke leeftijdsopbouw.
Snoekbaars fileren
Schraap met een mes voorzichtig de organen eruit, en verwijder het laatste restjes met je vingers. Dan komt het eigenlijke fileren: snijd langs de rugvin de vis langs de ruggengraat helemaal in, en snijd het laatste stuk van de filet los van de staartvin.
De snoekbaars heeft stevig visvlees, waardoor hij zich voor vrijwel alle bereidingen goed leent, zoals bakken, grillen, pocheren, stomen en garen in zoutkorst of bladerdeeg. In tegenstelling tot snoek, heeft de snoekbaars geen grote hoeveelheden graten, waardoor het ook met hele vissen fijn werken is.
Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag. Op, aan of nabij het viswater mag een visser niet meer dan 10 dode zoetwatervissen groter dan 15cm in zijn bezit hebben.
Snoekbaars heeft een voorkeur voor kleinere vis en eet ook dood aas. Baars eet voornamelijk nog kleinere levende prooivis. Roofblei begeeft zich voornamelijk in de bovenste waterlagen met flinke stroming, terwijl de snoekbaars foerageert nabij de bodem of obstakels.
De snoekbaars is een roofvis en heeft voorkeur voor vooral kleinere vis, maar kan tevens ook dood aas eten. Volwassen snoekbaarzen kunnen prooivissen eten welke tot ongeveer 45% van zijn eigen lengte bedragen.
De ogen zijn groot en glazig. De snoekbaars kan 120 centimeter lang en 10 tot 12 jaar oud worden. De mannetjes kunnen worden onderscheiden aan hun donkere buik.
Als je op pad gaat om snoekbaars te vangen kies dan bijvoorbeeld de vroege ochtenduren of het begin van de avond. In deze schemerperiode is de snoekbaars tot kort onder de kant actief om zijn maaltje bij elkaar te roven.
Geen alledaags koken en bijzonder om te doen! Zo kunt u traditionele paling roken in uw eigen tuin. Maar ook vissoorten als forel, zalm, platvis, makreel, baars, snoekbaars, brasem en snoek zijn een delicatesse als zij gerookt worden.
Op rivieren vind je de snoekbaars vooral op plekken die uit de stroming liggen, zoals havens en de uitgangen hiervan, in de buurt van sluizen, langs diepe kribben of op plekken waar warmer water in de rivier stroomt. Op stilstaand water dien je de diepste plekken te bevissen.
Het is een zoetwatervis. De snoek eet kleinere vissen zoals voorntjes, baarsjes en kolblei. Het verschil tussen de snoekbaars en de snoek is dat de snoekbaars meestal stekels heeft en de snoekbaars is een beetje grijs en heeft geen stippen. De snoek kan 10 jaar oud worden, maar ze worden meestal maar een paar jaar oud.
Ongeveer een half uur op 200 graden. Helemaal naturel, alleen ingesmeerd met olijfolie en peper & zout. Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt.
Het is ook niet onbelangrijk om weten dat grote snoekbaars in de winter soms veel ondieper ligt. Zeker wanneer na een vorstperiode de zon terug begint te schijnen. Snoekbaarzen die niet actief zijn zoeken ook graag de luwte van de rietkragen of de oever op. Hier liggen ze rustig stijf tegen de kant vlak op de bodem.
Snoekbaars vissen kant techniek
Je werpt de shad in, draait de lijn strak en draait hem met een aantal slagen van je vismolen naar je toe. Dan wacht je even om vervolgens weer met een aantal slagen van je vismolen de shad naar je toe te halen. Je kan hierbij ook je hengel wat bewegen.
Ruim 40% van de vissers noemt dode visjes en stukjes vis als het beste aas voor het snoekbaars vissen. Een dood visje is hierbij favoriet en scoort nauwelijks lager dan de nummer 1 aassoort shads en andere softbaits. Hieruit kunnen we opmaken dat snoekbaars kennelijk vaak de voorkeur geeft aan natuurlijk aas.
Wat betreft de tanden van de snoekbaars valt op dat deze spits en erg scherp zijn maar dat het geen aaneengesloten rij is. Ook het aantal tanden is minder dan dat je dat bijvoorbeeld in een snoekenbek ziet. Toch zijn ze speciaal gemaakt om visjes mee vast te houden. Daar jaagt de snoekbaars namelijk vooral op.
Leefgebied. De snoekbaars is een vis van het open water en leeft voornamelijk in diep water. De snoekbaars paait bij temperaturen van 12 tot 15 °C van april tot mei. De mannetjes maken in ondiep water een kuil die wortels van waterplanten blootlegt.
Op basis van de bestaande wettelijke minimummaten, moet snoekbaars kleiner dan 42 cm ook terug. Je mag dus nu per dag niet meer dan 2 snoekbaarzen van 42 tot 70 cm in je bezit hebben.
Zoutwatervissen: ansjovis, bot, griet, heilbot, makreel, kabeljauw, koolvis, rode poon, sardien, schar, schelvis, schol, tarbot, tong, tonijn, wijting, zeepaling en zeeduivel. Zoetwatervissen: baars, forel, karper, meerval, paling, snoek en steur.
Snoek 45 cm. Snoekbaars 42 cm. Zeelt 25 cm. * voor de baars geldt, met uitzondering van het IJsselmeer, in twee gevallen een uitzondering.