Kousen stimuleren de opwarming en dus de doorbloeding. Eenmaal in slaap zijn ze eigenlijk niet zo nuttig mee, maar het kan ook geen kwaad. Je hoeft geen wekker te zetten om je kousen weer uit te trekken, maar doe ze wel uit als je 's nachts wakker wordt met zwetende voeten.
Als sokken een te strakke en niet soepele boord hebben, dan kunnen ze aders afknellen. Dat is natuurlijk nooit goed, ook niet overdag. Kies daarom altijd voor een sok met een zachte en soepele boord. Ook als je ze in bed aan trekt, want wat blijkt: slapen met sokken aan is juist goed voor de gezondheid!
Volgens onderzoek zorgt het dragen van sokken in bed er namelijk voor dat er een signaal naar je hersenen wordt gestuurd dat het tijd is om te slapen. Dit komt omdat je bloedvezels in je handen en voeten zo worden geopend, waarna je lichaam opwarmt om zo je lichaam voor te bereiden op het slapen.
Er zouden verschillende redenen zijn waarom je niet met sokken aan zou moeten slapen. In de eerste plaats omdat sokken te strak om je voeten zitten waardoor er geen bloed meer bij zou komen. Dat is natuurlijk gevaarlijk. En heb je al koude voeten, dan worden je voeten dus ook niet warmer als er geen bloed bij komt.
Je voeten zweten namelijk veel als je urenlang schoenen draagt. Als je geen sokken aan hebt, zullen de binnenkant van je schoenen zeker vies worden door het resulterende zweet. Wanneer dit zweet zich ophoopt in de schoenen, produceert het een vreselijke geur wanneer je ze uittrekt.
"Schimmels en bacteriën kunnen in het materiaal van de sok gaan zitten en hiermee houd je de infectie in stand", zegt Brenninkmeijer. Het maakt dus niet als je sokken 2 dagen draagt. Je kunt een paar sokken zelfs 5 dagen achter elkaar dragen.
Lange sokken kunnen ook voorkomen dat zweet dat langs je been loopt, je enkels en voeten bereikt en voorkomen dat steentjes in je sokken vliegen. Ze houden ook je voeten en vooral onderbenen warmer tijdens koudere seizoenen. Ten slotte dragen ook mountainbikers lange sokken als onderdeel van hun outfit.
Sokken wintertenen
Een sok of kous met wol is zeer geschikte sok voor wintertenen. Ze zijn vriendelijk voor de voeten, isoleren goed en zorgen dat de voeten droog blijven. Veel sokken hebben een wat dikker laagje voor onder de voet, dat extra isoleert en zacht en comfortabel loopt.
De exacte oorzaak waardoor wintertenen ontstaan is niet helemaal duidelijk. Een normale reactie van bloedvaatjes in de huid als de temperatuur te laag of te hoog wordt is een vaatvernauwing (vasoconstrictie) die daarna wordt opgevolgd door een vaatverwijding (vasodilatatie).
Wintertenen, winterhanden of ook wel Perniones, de een heeft er nooit last van en de ander elke jaar opnieuw. Je herkent wintertenen- en handen aan dat ze rood, of soms zelf paars worden, opzwellen, jeuken en vaak doet het pijn.
Een symptoom waaraan je wintertenen en -vingers kunt herkennen zijn zwellingen op de aangedane plekken. De gezwollen plekken zijn blauwrood, geven een pijnlijk branderig gevoel en jeuken. In extreme gevallen komen er zweren, blaren of wondjes op te zitten. Soms kunnen er zelfs infecties optreden.
Koude voeten zijn meestal niet ernstig en vaak luidt het advies dan ook om de voet warm houden en eventueel meer bewegen.
Mensen die het altijd koud hebben, kunnen ook last hebben van stress. Bij stress wordt het stresshormoon adrenaline door je bloedbaan wordt gepompt, wat ervoor zorgt dat je lichaam in staat van paraatheid wordt gesteld. De adrenaline zorgt er alleen ook voor dat de bloedvaten in de handen en voeten zich vernauwen.
Mathieu van der Poel, Anna van der Breggen en Lucinda Brand. Allemaal zijn ze de trotse dragers van de regenboog kleuren. Geïnspireerd op deze prachtige trui brengt Sockeloen nu de wereldkampioen sok. Voor iedere Kampioen of WK liefhebber.
Fietssokken zijn gemaakt om perfect om je voet heen te zitten. Ze zijn strak genoeg om te voorkomen dat ze naar beneden zakken, maar niet zo strak dat ze je voet afknellen. Anders dan de meeste andere sportsokken zijn fietssokken naadloos.
BellePaga sokken zijn uitzonderlijk warm. Ze zijn namelijk gemaakt van de natuurlijke vezel die als de warmste wordt beschouwd: Alpacawol. Deze is erg zacht en 7 keer warmer dan schapenwol.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Houd wel rekening met de temperatuur: je handoeken en ondergoed samen wassen in de kookwas is niet zo'n goed idee. Maar boxers en sokken gaan bijvoorbeeld prima samen. Enne, kijk vooral ook even naar de kleur van de kleding die je samen met je ondergoed wast.
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.
Als we slapen in een te koude slaapkamer, zal ons lichaam zich proberen aanpassen aan de omgevingstemperatuur. Het probeert dan de lichaamstemperatuur te corrigeren tot het een goede temperatuur aangenomen heeft. Hierdoor slaapt men lichter en wordt men sneller wakker.
18 graden is de beste temperatuur
Het heeft te maken met onze lichaamstemperatuur. Om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur dalen. Dat lukt natuurlijk niet als je dekbed te dik is of als de slaapkamer te warm is. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden.
Maar ook het omgekeerde, een te koude slaapkamer (beneden 12 °C), kan een nefaste impact hebben op je slaap. Bij welke temperatuur je het best slaapt, varieert van persoon tot persoon, maar gemiddeld genomen is tussen 16 en 18°C ideaal. Vrouwen en magere mensen hebben het echter doorgaans liever iets warmer.
Perniones zijn wintertenen of -voeten. Perniones is een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude. De grotere vaatjes in de lederhuid gaan vernauwen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan echter verwijden, in plaats van vernauwen, waardoor de huid blauwrood gaat zien.