Net als kwark is Skyr een verse kaassoort: de producten ondergaan alleen de eerste stappen van de kaasproductie. De bacteriekolonie waar de melk in het begin mee wordt geïnjecteerd zorgt ervoor dat de eiwitten gaan samenklonteren (schiften), waardoor men gemakkelijk de waterige restanten (wei) kan verwijderen.
Skyr is geen yoghurt
Skyr is een soort verse plattekaas. Skyr wordt volgens een typisch Ijslands procédé gemaakt: aan magere melk worden zuursel (melkzuurbacteriën) en wat stremsel (enzymen) toegevoegd. Daarna wordt de wei (vloeistof) gefiltreerd van de wrongel waardoor men een dikke stevige massa bekomt.
Skyr (uitgesproken als "skeer") is een IJslands zuivelproduct met een textuur en smaak als zeer dikke yoghurt. Het heeft een rijke en romige textuur die lijkt op Griekse yoghurt. Veel mensen buiten IJsland noemen het IJslandse Griekse yoghurt, maar het is een soort kaas in plaats van yoghurt , een beetje zoals ricotta of mascarpone.
Skyr bevat weinig calorieën, vet en koolhydraten.Maar er zitten juist veel voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitamines en mineralen, in. Het heeft een hoog gehalte aan eiwitten en calcium heeft, maar een laag vetgehalte. Voor de hoeveelheid eiwitten is heel gunstig.
Skyr is een melkdessert zoals yoghurt en platte kaas. Skyr wordt echter gemaakt met een andere bacteriecultuur, waardoor het zorgt voor een ander eindresultaat. Skyr heeft een veel dikkere structuur dan yoghurt, een beetje vergelijkbaar met platte kaas of Griekse yoghurt, maar dan toch nog nét eventjes anders.
De skyrcultuur bestaat uit enzymen, bacteriën of gisten. Maar niet in alle soorten skyr komen bacteriën aan te pas, terwijl die als probiotica werken, met een gunstig effect op de darmen.” “Skyr is gezond en verzadigend voor het ontbijt, omdat het van nature een mager product is.
Het woord plattekaas heeft als betekenis 'ongerijpte witte kaas die ontstaat door stremming van melk zonder dat er nog een andere bewerking op wordt toegepast'. Plattekaas is standaardtaal in België. Standaardtaal in het hele taalgebied is kwark. Minder gebruikelijke synoniemen zijn hüttenkäse en wrongel.
Regelmatig Skyr consumeren kan de gezondheid van uw skelet en darmen ondersteunen en kan de bloedsuikerspiegel verbeteren en uw risico op osteoporose verminderen . Probeer Skyr in zoete en hartige recepten zoals havermout en taco's, of geniet ervan op zichzelf wanneer u trek heeft in een snelle en heerlijke eiwitrijke snack.
Skyr bevat dus net zoveel gezonde voedingsstoffen als yoghurt en plattekaas, en als surplus is het eiwitgehalte hoger. Dat maakt Skyr een iets gezondere keuze dan andere yoghurt- en plattekaasproducten, op voorwaarde dat je kiest voor de natuurlijke versie.
Voor het slapen:
Kwark, Skyr of Griekse yoghurt is een ideale manier om een grotere hoeveelheid eiwit in te nemen. Deze vormen van zuivel bevatten per 100 gram zo'n 8-12 gram eiwit. Het gaat bovendien om het langzaam opneembare eiwit waar jouw lichaam heel de nacht gebruik van kan maken om te herstellen.
Historische skyr. Omdat de belangrijkste waarde van melk voor de vroege IJslanders was om boter, kaas en skyr te maken, kon melk geclabberd of op een andere manier zuur gemaakt zijn, de zure room afgeroomd en gebruikt om boter te maken, en de resterende melk gebruikt voor skyr of kaasmaken (op de gebruikelijke manier).
Skyr – je spreekt het uit als skir – bestaat al meer dan duizend jaar in IJsland.
Dit komt door de eeuwenoude IJslandse culturen en de zuivelmelk (soms volle melk) die wordt gebruikt om de skyr te maken.
Arla® Skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Bacteriën zoals Streptococcus thermophilus en Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus spelen een belangrijke rol bij de fermentatie van skyr. Ze spelen ook een belangrijke rol bij de productie van yoghurt, maar de gist die actief is in de lage temperatuurstap zorgt ervoor dat het product een skyr wordt en geen yoghurt .
Weinig vetten en calorieën
Skyr wordt altijd gemaakt op basis van magere melk, waardoor het amper vet bevat (minder dan een volle of halfvolle yoghurt). Het bevat ook zeer weinig suikers, en dus weinig calorieën.
Skyr bevat probiotica
Skyr bevat net als yoghurt, maar bijvoorbeeld ook kefir levende melkzuurbacteriën, die een gunstig effect hebben op de darmflora.
Het Voedingscentrum geeft aan dat je voor je gezondheid het beste kunt kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Omdat skyr van melk wordt gemaakt, moet u skyr vermijden als u allergisch bent voor caseïne of wei — de twee eiwitten die in melk zitten. Bij deze personen kunnen skyr en andere producten op melkbasis een allergische reactie veroorzaken met symptomen die variëren van een opgeblazen gevoel en diarree tot anafylaxie ( 25 ).
Gezondheidsvoordelen
Probiotica: Yoghurt is een uitstekende bron van probiotica, met name BB12, dat uniek is voor skyr en de gezondheid van de darmen bevordert . Hartgezondheid: Bewijs toont aan dat zuivelproducten zoals skyr in verband kunnen worden gebracht met een verlaagd risico op hartziekten, dankzij mineralen zoals calcium, kalium en magnesium.
Zuivel kan daadwerkelijk ontstekingsremmend werken
Ongezoete (gewone) Griekse yoghurt en skyr zijn eiwitrijk en bevatten vaak levende en actieve culturen die probiotische voordelen kunnen bieden, legt London uit. Probiotica zijn "vriendelijke" bacteriën die helpen de immuniteit te versterken en de darmfunctie te reguleren.
Kwark wordt ook heel vaak platte kaas genoemd en is een iets slappere variant van verse kaas (zoals Philadelphia). Als we toch een verschil moeten vinden tussen kwark en platte kaas, dan is dit de textuur, deze is iets grover bij kwark.
Verse kaas bestaat in verschillende vormen: er is plattekaas (kwark in Nederland), ricotta, cottage cheese en mascarpone en er zijn de verse geiten- en schapenkaasjes. Plattekaas mag je echt streekgebonden noemen, het wordt enkel in België en in Noord-Frankrijk gemaakt.
Textuurvariaties zijn misschien wel het meest voor de hand liggende verschil tussen mozzarella en cottage cheese , en zijn grotendeels te wijten aan de verschillende manieren waarop wrongel tijdens de productie wordt behandeld. Bij cottage cheese wordt wrongel gevormd door zuur toe te voegen aan gepasteuriseerde melk, voordat die wrongel wordt gekookt en de wei erdoorheen wordt uitgestoten.