Waarom skyr zo goed voor je is Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium.
Voeg een schaaltje skyr per dag (of een aantal schaaltjes per week) toe aan je dieet als je dat lekker vindt. Het Voedingscentrum geeft aan dat een volwassene twee tot drie porties zuivel per dag mag[4]. Ze geven daarbij duidelijk aan: eet genoeg, maar niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid zuivel.
Skyr is IJslandse yoghurt die weinig vet en veel meer eiwit en meer calorieën bevat dan magere yoghurt. De varianten die weinig verzadigd vet bevatten en niet teveel suiker, staan in de Schijf van Vijf. Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten en vetten.
Skyr is gezonder dan vergelijkbare zuivelproducten als yoghurt en kwark. Het bevat (bijna) geen vet, weinig calorieën, weinig koolhydraten en suikers, veel eiwitten en veel calcium, kalium, magnesium en fosfor. Skyr is dus gezond. Ook voor de bloedsuikerspiegel.
Kies puur. Skyr heeft net zoveel gezonde eigenschappen als yoghurt en kwark, en daarbij net wat meer eiwit. De IJslandse zuivel scoort flink qua populariteit omdat het mager is, maar toch een volle smaak heeft en je maag lekker lang een vol gevoel geeft. Skyr is daarmee een echte krachtpatser onder de zuivelproducten.
Niet voor niks eten IJslanders dit al jaren als ontbijt. Ook sporters profiteren graag van de voordelen van skyr. Vooral vanwege het hoge eiwitgehalte, omdat dit het spierherstel en de spieropbouw ondersteunt.
Wat is beter skyr of Griekse yoghurt? Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt.
De grote hoeveelheid eiwitten zorgt voor een verzadigend effect. Skyr is een gezond ontbijt. Het is ideaal voor sportieve mensen. Maar natuurlijk ook geschikt voor de niet-zo-sportieveling, die skyr gewoon mega lekker vindt!
Arla® skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet. Dat laatste maakt het product zo bijzonder.
Skyr is een traditioneel zuivelproduct uit IJsland dat lijkt op yoghurt, maar een dikkere en romigere textuur heeft. Het wordt gemaakt van magere melk die verhit en vervolgens afgekoeld wordt, en daarna vermengd wordt met levende (goede) bacteriën.
Skyr bevat een indrukwekkende hoeveelheid voedingsstoffen. Het bevat weinig calorieën, vetten en koolhydraten, maar wel veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Dit zuivelproduct is dus zeker gezond!
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Per stuk verkrijgbaar. De Skyr Mango-Aardbei is per stuk te koop en wordt koelvers geleverd in een handig schaaltje. Gekoeld bewaard is het gerecht vanaf de levering minimaal vier dagen houdbaar. De fruitkwark kan zó uit het schaaltje worden gegeten; opwarmen is niet nodig.
Skyr (spreek uit: skir) is een typisch IJslands melkproduct. Van origine is skyr een product dat door de Vikingen vanuit Noorwegen zou zijn meegebracht ten tijde van de kolonisatie van IJsland. Skyr verdween echter in Europese Scandinavische landen. In elk geval zijn de koeien door de Vikingen naar IJsland gebracht.
Zoals je ziet, is de Skyr van de Lidl qua voedingswaarde super! Weinig calorieën, suiker en vet en lekker veel eiwit! Vergelijkbaar met normale magere kwark, maar natuurlijk een stukje smaakvoller en zoeter :). Voor een verpakking van 350g betaal je €0,89.
Ja, de bacteriën in Ísey Skyr zijn levend en actief. Het product bevat onder andere de probioticum Bifidobacterium bifidum en Islandicus culturen.
Qua smaak zou je Skyr kunnen omschrijven als een mengsel tussen yoghurt en kwark, dat erg populair is door zijn romige en milde smaak. Strikt genomen is het product echter een zachte kaas. IJslanders eten het traditioneel met melk, suiker en wat bessen bij het ontbijt.
Een vullend ontbijt
Dat alles bij elkaar maakt Skyr een prima kandidaat voor een gezond en vullend ontbijt. De belangrijkste functie van het ontbijt is om je lichaam een goede start te geven voor de rest van de dag. Het is vooral belangrijk dat je 's ochtends genoeg eet om latere eetbuien te voorkomen.
Skyr bevat daardoor meer eiwitten en minder vet dan Griekse yoghurt. Kefir (Bulgaarse yoghurt) wordt gemaakt van ingedikte melk en magere melkpoeder. Kefir is vetter dan gewone volle yoghurt. Naast de yoghurtbacteriën worden ook gisten toegevoegd.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Skyr heeft ook weinig koolhydraten en past daarom prima in een koolhydraatarm dieet.