Citrusvruchten bevatten ook kalium, een elektrolyt die gunstig is voor je hartgezondheid. Kalium helpt de bloeddruk te reguleren en vermindert het risico op hartaandoeningen. Door regelmatig citrusvruchten te eten, kun je je hart een handje helpen en je cardiovasculaire systeem in topconditie houden.
Bessen. Kleurrijke bessen zitten boordevol gezonde fytonutriënten en vezels die goed zijn voor je hart en hart- en vaatziekten voorkomen. Khorana raadt aan om bijvoorbeeld bosbessen, aardbeien, veenbessen of frambozen te mengen met je yoghurt of volkorengranen.
Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit.
Zo zit een sinaasappel boordevol vitamine A, vitamine C en andere mineralen. Verder kan het regelmatig drinken van sinaasappelsap helpen met het verlagen van slechte cholesterol en het verhogen van het HDL gehalte in het bloed.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van vezels, vooral de oplosbare vezels die in bijvoorbeeld haver, gerst, sinaasappelen en aubergine voorkomen, kan helpen om ongezonde cholesterolwaarden te verlagen .
Het eten van sinaasappels verkleint daarnaast de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, reuma en verlaagt je bloeddruk.
Als je puur kijkt naar het gehalte vitamine c, dan heeft een mandarijn 55 mg per 100 gram vruchtvlees en een sinaasappel kan tot 80 mg vitamine c per 100 gram vruchtvlees hebben. Dan zou een sinaasappel op die manier gezonder zijn.
Elke dag – of regelmatig – puur sinaasappelsap drinken (zonder suiker of andere toevoegingen, al dan niet vers geperst) verlaagt ontstekingsmarkers en tekenen van vrije radicalenschade in het bloed, zowel bij gezonde mensen als bij mensen met een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten (Cara KC, 2022).
In geen enkele vrucht zitten zoveel antioxidanten als in sinaasappels. De sinaasappel bevat van alle citrusvruchten de meeste vitamine C. Sinaasappels bevatten ook eiwitten, koolhydraten, vezels en kalk. Sinaasappels kunnen een gunstig effect hebben op het functioneren van je longen.
Sinaasappels bevatten veel pectine, wat zich bevindt in de celwanden van de vrucht. Dit stofje wordt vooral gebruikt om jams te maken, maar het heeft nog veel meer voordelen. Pectine is een fermenteerbare vezel die de stoelgang bevordert en het LDL-cholesterol niveau in het bloed kan verlagen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper). De braam is de meest calciumrijke fruitsoort.
Waarom is de bloedsinaasappel goed voor je gezondheid:
De bloedsinaasappel zit bomvol vitamine C, ruim 20% meer dan in normale sinaasappels.
Voedingsmiddelen die veel zout bevatten: Soepen, kant-en-klare jus en sauzen, kant- en-klaar maaltijden, bouillon(-blokjes), ketjap, strooiaroma, kruidenmengsels, vleeswaren, zoals rauwe ham, worstsoorten en rookvlees, gekruid vlees, rookworst, hamburgers, kaas, haring, zoutjes, borrelnootjes, snacks, zoals bamiballen, ...
Niet roken, voldoende bewegen, een bloeddruk van rond de 120/80 en een goed gewicht zijn letterlijk van levensbelang voor je hart.
Door frambozen, bosbessen, bramen, aardbeien en andere bessen in uw dieet op te nemen, kunt u uw risico op hartziekten verminderen. Avocado's: Enkelvoudig onverzadigde vetten in avocado's kunnen helpen ongezonde cholesterolwaarden te verlagen.
Een sinaasappel is niet alleen gezond, omdat de citrusvrucht rijk is aan vitamine C, maar dus ook aan voedingsvezels. En die zijn niet alleen goed om je cholesterolniveau op peil te houden, ook je bloedsuikerspiegel wordt er heel blij van.
Alle bessen zijn gezond, maar eet vooral bosbessen, blauwe bessen, braambessen, frambozen en veenbessen. Zij barsten van de flavonoïden en andere antioxidanten.
Voordelen van het drinken van sinaasappelsap bij het ontbijt
Gewichtscontrole en activering van de stofwisseling . Vitaminen voor ons lichaam dankzij de totale assimilatie van de vastende vitamine C. Vermindering van constipatie. Natuurlijke bron van energie.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Dat betekent dat een volwassene (65,8 kg) zonder risico op één dag de schil van 3,8 sinaasappels kan eten.Een kind (18,4 kg) kan de schil van 1,1 sinaasappel eten zonder risico.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Bloedverdunners en vruchtensap
"Studies tonen aan dat je ook geen cranberry-, grapefruit- en granaatappelsap mag drinken, als je bloedverdunners gebruikt", adviseert Dr. Jay Bishop, specialist in vasculaire geneeskunde.
De beste fruitsoorten voor het verlagen van de bloeddruk zijn onder andere bananen, appels, peren, abrikozen, druiven, rozijnen, kiwi's, mango's, watermeloen, granaatappel, pruimen, avocado, meloen, honingdauwmeloen, tomaten, citrusvruchten, bessen en nog veel meer.
Niet alleen vitamine C in sinaasappelen helpt mee om de lichaamscellen gezond te houden. Ook het stofje limoneen in de schil draagt bij aan de gezondheid van onze cellen. Zo blijkt uit onderzoek dat limoneen kan bijdragen aan de gezondheid van de mond, huid, longen, borst en maag [12].