De agressieve reinigingsproducten (voornamelijke sulfaten) of oppervlakte-actieve stoffen in veel shampoos kunnen de zuurmantel van de hoofdhuid, de natuurlijke zuurtegraad die je huid beschermt, wassen en de huid vatbaar voor droogte en irritatie maken.
Schuimstoffen. Schuimmiddelen zoals sulfaten, maar ook cocamide dea en lauramide dea, zorgen ervoor dat je de shampoo makkelijk kunt verdelen en dat het product goed schuimt. Maar eigenlijk zijn ze volledig overbodig en werken ze soms zelfs overmatig uitdrogend en irriterend voor je haar.
Dat is een lastige vraag, maar als je kijkt naar alle middelen die in de meeste haarproducten zitten zou ik zeggen: ja, shampoo is niet goed voor je haar en hoofdhuid. Onze huid heeft een natuurlijke vetlaag, elke keer als we shampoo gebruiken verstoren we dat evenwicht.
Shampoo werkt in daarom misschien wel averechts. Wanneer je met shampoo je haar wast, was je ook het talg uit je haar. Je talgklieren ontvangen hierdoor een signaal dat ze nóg meer talg aan moeten maken, waardoor je haar steeds sneller vet wordt.
Het is belangrijk dat jij ervoor zorgt dat jij je shampoo en conditioner goed uitspoelt tijdens het douchen. Allereerst omdat je haar heel snel weer vet wordt als je dit niet doet. Shampoo resten in je haar vervuilen je haren juist. Daarnaast kunnen de resten gaan irriteren in je nek en op je hoofdhuid.
Een 2-in-1 shampoo helpt om uw hoofdhuid goed verzorgd te houden. De lengten van uw haar zullen worden versterkt, zonder gespleten punten of beschadigde punten.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen. Was je haar nooit te heet, dit droogt je haar uit en spoel het altijd goed uit.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
Bovendien wordt steeds vaker beweerd dat ook daarin voldoende stofjes zitten die onze hoofdhuid eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Sterker nog, we kunnen best zonder shampoo. Je hoofdhuid maakt namelijk zelf een beschermend vetlaagje aan die ervoor zorgt dat je haar niet uitdroogt.
Water-only methode
Door je hoofd te masseren en de natuurlijke oliën van hoofdhuid naar je haarpunten te verdelen met 2 vingers en een fijne borstel. Na enkele weken gaat je haar zichzelf reinigen en hoef je nooit meer shampoo te gebruiken.
Wat doet iedere dag wassen met het haar? Kok: "Mits er met een sulfaatvrije shampoo wordt gewassen, is het niet ongezond om je haar iedere dag te wassen. Sulfaten zorgen er namelijk voor dat haarschubben open gaan staan, waardoor de haarstructuur beschadigt.
Om vet haar tegen te gaan kun het beste gaan voor een shampoo zonder sulfaten en parabenen, anders wordt de hoofdhuid namelijk te hard gereinigd. En hierdoor gaat je huid alleen maar meer talg aanmaken. Dat is niet de bedoeling als je van vet haar probeert af te komen.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Vet haar na het wassen
Dat kan een aantal redenen hebben: Het gebruik van de verkeerde shampoo, zoals een shampoo met een te sterke reiniger of met siliconen. Daarnaast kan het ook zijn dat je de shampoo niet goed genoeg uit je haar spoelt met water. De shampoo die je gebruikt is te voedend voor jouw vette hoofdhuid.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.
Conclusie: Helaas, het is niet zo dat je haar binnen een week zichzelf al schoon kan houden. Na 7 dagen niet wassen heb je dan wel een stralende coupe, maar eerder stralend omdat het zo vet is. Om erachter te komen of je haar zichzelf schoon kan houden, moet je het denk ik echt langer volhouden.
Na elk toiletbezoek je billen wassen met zeep en water kan echter een beetje tijdrovend zijn. Door gewoon Edet vochtig toiletpapier te gebruiken na het afvegen met droog toiletpapier krijg je hetzelfde comfortabel schone resultaat met veel minder moeite!
Door te wassen met een zeep met een hogere pH-waarde, kan de natuurlijke balans van 'goede' schimmels en bacteriën in de vagina verstoord raken. Om de natuurlijke vaginale flora niet te verstoren maar wel schoon te houden is het voldoende om je vagina dagelijks te wassen met schoon, lauw water.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.