Het hijsen van de vlag. De vlag dient gehesen te worden aan een stok, waarvan de lengte zodanig is, dat de vlag (als zij halfstok is bevestigd) nimmer de grond raakt of het verkeer kan hinderen. Nederlandse of buitenlandse vlaggen behoren niet tussen zonsondergang en zonsopgang gehesen te worden of te blijven.
De Nederlandse vlag mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen worden, tenzij aan beide zijden volledig verlicht. De vlag mag de grond niet raken! Voor het halfstok hijsen van de vlag wordt de vlag eerst vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald.
Regels voor het uithangen van de vlag
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.
Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen. Wat daarnaast meespeelt is het feit dat de driekleur van de vlag dan niet meer zichtbaar is.
Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
Je kunt de vlag met de tas eraan laten hangen tot aan de diploma-uitreiking of tot aan het examenfeest. Dat is een eigen keuze. Wel even 's nachts binnenhalen. Volgens het vlagprotocol mag een vlag uit respect niet in het donker buitenhangen.
Landenvlag uithangen
Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen. Een vlag behoort de grond niet te raken. Vroeger werd een vlag die de grond wel raakte verbrand. Tegenwoordig is dat niet meer het geval.
Bij het opvouwen dient u onze nationale driekleur langs de banen in drieën te vouwen, zodanig dat de witte baan tussen de rode en de blauwe in komt te liggen. Daarna moet de vlag haaks op de vorige vouwen dubbelgevouwen worden, waarbij het blauw aan de buitenkant komt. Ten slotte herhaalt u dit nog een keer.
Een vlag die halfstok wordt gehangen is een (nationale) vlag die niet aan de top van de vlaggenmast, maar slechts tot ongeveer de helft of 2/3 van de hoogte wordt gehesen en daar uitgehangen. Dit is een teken van rouw. Symbolisch hangt de onzichtbare vlag des doods boven de vlag die halfstok is gehangen.
Ook ten tijde van de gele hesjes waren er al omgekeerde vlaggen te zien. Het symbool zou ingezet worden om aan te geven dat men het niet eens is hoe het volk behandeld wordt in het land. Van oudsher zou het rood in de vlag het volk symboliseren, het wit de kerk en het blauw de adel of elite.
Wanneer je eenmaal een leuke plek hebt gevonden voor de vlag, is het de volgende logische stap om deze aan de muur te bevestigen. Boor een paar gaatjes in de muur en stop hier vervolgens een plug en een haakje in. De vlag hang je dan op aan de lus.
Vlagschennis is het verbranden, verminken, beschrijven, vertrappen of beledigen van een vlag. In België en Nederland zijn er geen speciale wettelijke bepalingen die de schennis van de nationale vlag strafbaar stellen.
Tegenwoordig is de oranje wimpel geëvolueerd tot een feestelijke toevoeging aan de Nederlandse vlag. Alleen bij verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis komt de oranje wimpel tevoorschijn.
Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. In de vlaginstructie van de Rijksoverheid staan regels voor het vlaggen vanaf rijksgebouwen. In deze vlaginstructie wordt opgeroepen om de vlag op 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok te hangen.
Het hijsen van de vlag. De vlag dient gehesen te worden aan een stok, waarvan de lengte zodanig is, dat de vlag (als zij halfstok is bevestigd) nimmer de grond raakt of het verkeer kan hinderen. Nederlandse of buitenlandse vlaggen behoren niet tussen zonsondergang en zonsopgang gehesen te worden of te blijven.
Luxemburg (land)
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
Hoe hang ik mijn wimpel op? Vlag en wimpel worden op dezelfde manier gehesen. los van uw kikker en knoop 1 zijde van het touw aan de bovenzijde van uw wimpel of vlag en de andere zijde van het touw aan de onder- zijde van uw wimpel of vlag. de onderzijde van uw wimpel of vlag en hijs de wimpel of vlag omhoog.
Na de opstand was de facto de Statenvlag weer in gebruik bij de marine. Ruim een jaar later, op 1 december 1807, werd dit bij koninklijk besluit ook wettelijk geregeld. Wel werd de naam veranderd in Koninklijke Hollandsche vlag.
In 1579 werd het 'oranje-blanje-bleu' (genaamd de prinsenvlag) de officiële vlag. Echter, uit onderzoek is gebleken dat er vóór de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) al rood-wit-blauwe vlaggen gebruikt werden in Nederland.
De oranje wimpel boven de vlag is een compromis om de verbondenheid - Oranje Boven met het koninklijk huis via de vlag te visualiseren. Hiermee is Nederland het enige land ter wereld dat zijn nationale vlag soms "verbouwt" (zie ook vlaggenprotocol).
Met vlag en wimpel geslaagd
Met vlag en wimpel winnen betekent glansrijk winnen; als het ware met behoud van vlag en wimpel. Later werd dit ook in vrijere zin gebruikt, voor bijvoorbeeld voorstellen in een vergadering of examens.
Vlag uit bij bijzondere gebeurtenissen
Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp. Op Koningsdag en de verjaardagen van de Prinses van Oranje, Koningin Máxima en Prinses Beatrix wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij alle andere gelegenheden hangt de vlag zonder oranje wimpel uit.