Pittig is goed voor je hartUit onderzoek blijkt dat regelmatig pittig eten zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Dat komt omdat capsaïcine het bloed dunner maakt, waardoor het makkelijker door de vaten stroomt. Ook zou capsaïcine helpen het slechte LDL-cholesterol te verlagen.
Pittig eten verlaagt de bloeddruk
De vitaminen A en C in pepers versterken bijvoorbeeld je bloedvaten. Daarnaast zorgt het stofje capsaïcine in pepers ervoor dat het bloed makkelijk door het lichaam stroomt. Deze combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk.
Erg pittig eten kan wel wat klachten veroorzaken, zoals: buikpijn, krampen, hoofdpijn of overgeven. Maar dat heeft waarschijnlijk meer met genen én gewenning te maken. Ieder lichaam reageert namelijk anders op capsaïcine.
Pittig eten is goed voor je stoelgang. Pittig eten wordt al jaren geassocieerd met allerlei ellendige wc-bezoeken, maar wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen de twee is er niet. Sterker nog, dit onderzoek laat zien dat de capsaïne in pittig eten (hebben we 'm weer) juist de stoelgang bevordert.
Met een zuurtje kun je ook pittig eten minder pittig maken. Zuren neutraliseren namelijk de pittigheid. Voeg dus gerust eens wat (balsamico)azijn, citroensap of limoensap toe als een gerecht een beetje te heet is.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken. Vermijd ook het best gebakken, geroosterd, gerookt en gefrituurd voedsel.
Het kan zijn dat je na pittig eten ook een irritatie voelt bij het poepen. Dit komt doordat capsaïcine een stabiele stof is die niet snel wordt afgebroken. Het pittige gevoel dat je in je mond hebt bij het eten van pepers, kun je dus ook hebben bij het poepen.
3 Hoe blus je te pittig eten? In ieder geval niet met water! Water doet capsaïcine nog meer verspreiden in je mond. Melk is een beter idee: de in melk aanwezige caseïne maakt de capsaïcine los en helpt die zo weg te spoelen.
In de Journal of Proteome Research hebben onderzoekers ontdekt dat chili kan helpen bij het afvallen, doordat chili ervoor zorgt dat er minder vet opgeslagen kan worden in jouw lichaam. Ook dit komt weer door het pittige stofje in het pepertje: capsaïcine.
De rode peper zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel vitamine C, méér zelfs dan in veel soorten fruit! Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt bovendien je weerstand goed te houden.
Er is aangetoond dat pittig eten helpt bij gewichtsverlies . "Capsaïcine helpt je kerntemperatuur te verhogen, je metabolisme te verhogen en calorieën sneller te verbranden", zegt Robinson. "Onderzoek heeft aangetoond dat het je metabolisme met wel 5 procent kan verhogen."
Net zoals chocolade, en andere melkproducten, kan ook pikant eten voor puistjes zorgen. Dit komt door de pepers in het pikante eten, die een bepaalde stof (zuur lycopeen) bevatten. Deze stof zorgt bij sommige mensen voor irritaties, waar hun huid op reageert.
Verslavende werking
Je hersenen gaan als reactie daarop endorfine aanmaken, dat heeft een pijnstillend effect. De toename van endorfine geeft een lichte roes van euforie en hoe meer je ervan eet, hoe meer endorfine er wordt aangemaakt. Zo kan pittig eten verslavend zijn.
In rode pepers zit vitamine A en C. Deze versterken je bloedvaten. In combinatie met bovengenoemde voordelen van pittig eten zorgt dit voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Het kan ook helpen bij je cholesterol.
De Madame Jeanette rood bevat veel vitamine A en C en hebben mogelijk ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, waardoor je mogelijk minder snel verkouden wordt en het kan een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten.
De zenuwcellen in je mond slaan alarm als je pittig eet. Er worden dan pijnprikkels naar je hersenen gestuurd. Het stofje dat pijnprikkels stuurt naar je hersenen raakt uitgeput als je veel pittig eten eet.
Pittig voedsel bestaat vaker uit vlees dan uit groenten, en de consumptie van pittig voedsel kan de vleesconsumptie verhogen, waardoor het risico op overgewicht/obesitas toeneemt [46]. Bovendien kan de inname van pittig voedsel de behoefte aan zoetigheid vergroten, wat leidt tot aanzienlijke gewichtstoename [39].
Groenten is een van de weinige gezonde tussendoortjes die je haast onbeperkt kunt eten. Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels en bevatten weinig calorieën. Goedkope en makkelijke opties om mee te nemen zijn: cherry- of snoeptomaatjes, worteltjes, punt paprika of reepjes paprika.
Als je van pittig eten houdt, is er veelbelovend onderzoek dat aantoont dat specerijen en pepers die de stof capsaïcine bevatten, je gezondheid ten goede kunnen komen. Dit omvat het verbeteren van je darmmicrobioom, mogelijk het verlagen van je bloeddruk, het verbeteren van goede cholesterolwaarden en zelfs het versnellen van je metabolisme.
Bijvoorbeeld, koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank of bier zullen de hitte in je mond alleen maar versterken . Sommigen zullen beweren dat die kunnen helpen, maar daar zit geen wetenschap achter. Bovendien, zoals we al zeiden, zal water ook niet veel helpen, aangezien capsaïcine een op olie gebaseerd molecuul is.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Yoghurt: Neem na het eten van pittig eten een lepel Kefalos Plain Yoghurt.Laat het een paar seconden in je mond zitten voordat je het doorslikt . De yoghurt helpt de capsaïcine te neutraliseren, wat snel verlichting geeft. Melk: Het drinken van een glas koude melk kan ook helpen de brandwond te verzachten.
Fastfood, zoals friet, hamburgers of gefrituurde kip, kan diarree veroorzaken (of verergeren). "Fastfood en vet voedsel zijn zwaar voor de maag, vooral als je het niet gewend bent om te eten," zegt Dr. Johal. "De vetten in gefrituurd en fastfood zijn moeilijk te verteren voor het lichaam.
Deze keer: is pittig of pikant eten slecht voor je darmen? Veel mensen mijden pittig eten, omdat het slecht zou zijn voor de spijsvertering en darmen. Maar dat blijkt helemaal niet nodig. Volgens wetenschappers blijkt pittig eten zelfs gezondheidsvoordelen te hebben.
Pittig eten
Pittig eten met hete pepers is een andere oorzaak van diarree. Capsaïcine is de stof die chilipepers pittig laat smaken . Het is een krachtige chemische stof die de maag- en darmwand kan irriteren. Het vermijden van eten met veel capsaïcine kan helpen de symptomen en frequentie van diarree te verminderen.