Schepijs is meestal roomijs dat met een ijsschep uit een grote bak wordt geschept. Dit wordt dan in de vorm van bolletjes op een oubliehoorn van koek of tussen twee wafeltjes geserveerd. Dit kan geserveerd worden in een ijssalon, maar ook vanuit een ijsco-kar of in de snackbar.
Het is onder meer in Nederland wettelijk bepaald dat roomijs enkel vet mag bevatten van melk en geen enkel ander eiwit mag bevatten anders dan melkeiwitten. Er worden vaak eidooiers toegevoegd aan roomijs, waarmee het dan geen roomijs meer genoemd mag worden. Voor vanille-ijs wordt de melk gekookt met vanillestokjes.
Softijs is verser!
Een ander verschil is de consumptie temperatuur. Schepijs komt uit de machine met een temperatuur van tussen de -7°C en -9°C en wordt geconsumeerd op een temperatuur van +/- 14°C, daarentegen wordt softijs getapt en geconsumeerd op een temperatuur ergens tussen de -5°C en -6°C. Een stuk 'warmer' dus.
Vers roomijs wordt gebruikt als softijs, en na 12 uur rijpen in de vriezer is het roomijs. Het verschil met slagroomijs zit in de bereiding. Bij slagroomijs wordt het slagroom eerst opgeklopt waardoor het ijs uiteindelijk luchtiger wordt.
Roomijs wordt gemaakt van melk, room, suiker, water en andere ingrediënten zoals chocolade, vanille en allerhande vruchtenextracten. Roomijs bevat minstens 8 % vet en 25 tot 30 % suiker en brengt per 100 g (twee bolletjes ijs) ongeveer 200 kcal aan.
Wil je graag zo weinig mogelijk calorieën binnen krijgen? Dan kies je het best voor een waterijsje (40 kcal) of een bolletje sorbetijs (40 kcal). Yoghurtijs bevat 70 calorieën en roomijs 100 calorieën. “Roomijs bevat relatief veel verzadigd vet en suiker”, aldus De Vries.
Waterijsjes zijn doorgaans een goede keuze. Daar zitten weinig calorieën in. Kies bij voorkeur ook voor een waterijsje dat weinig tot geen suiker bevat, dan ben je helemaal goed bezig. Schepijs en roomijs bevat vaak veel meer calorieën.
Afvallen en ijsjes eten
Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën. Wie voor yoghurtijs kiest, gaat flink omhoog in het aantal calorieën: een bolletje telt 70 stuks.
Algemeen Nederlands is: roomijs.
Voor je gewicht zijn waterijsjes sowieso de beste keus want die bevatten per stuk zo'n 50 kilocalorieën. Een goede tweede is sorbetijs: neem je twee bolletjes, dan zit je aan ongeveer 90 kilocalorieën. De echte calorieënbommen zijn roomijsjes, daarmee eet je zo ruim 200 kilocalorieën weg.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
IJs behoort tot de gefermenteerde producten. Dit betekent dat jouw lichaam moeilijk verteerbaar voedsel hierdoor gemakkelijker kan opnemen. De goede bacteriën in zulke producten kunnen stoffen die je spijsvertering belasten, afbreken.
Winnaar van de ijs test is Häagen-Dazs Belgian chocolate die van de deskundige jury een 8 als rapportcijfer kreeg. Dit is absoluut geen goedkoop ijs, maar de prijs van circa 11 euro per liter wordt goedgemaakt door de hoge kwaliteit en de lekkere smaak.
Softijs. Er wordt wel eens beweerd dat je bij softijs meer risico loopt op een voedselinfectie, en dat je het als zwangere vrouw niet moet eten. Onderzoek laat zien dat je het veilig kunt eten, ook als je zwanger bent. Wel is het zo dat de machines schoon moeten zijn en de ijsmaker hygiënisch moet werken.
Roomijs maken met een ijsmachine
Het mengsel met room, melk, eidooiers en suiker gaat namelijk een grote machine in waar het op een constante, koude temperatuur gemengd wordt tot schepijs. Zulke ijsmachines bestaan ook in klein formaat voor thuis. Hiermee maak je in een handomdraai je eigen, verse roomijs.
In roomijs wordt naast melk, eieren en suiker dan ook room verwerkt. In gelato ligt het vetpercentage tussen de 5 en 8 %. Aanzienlijk minder dus! Er wordt veel meer water en melk gebruikt in gelato.
Italiaans ijs is de variant van consumptie-ijs die in Italië is ontstaan. Belangrijke ingrediënten naast water zijn suiker of andere zoetstoffen en uiteenlopende smaakstoffen als fruit, noten en etherische oliën. Er bestaan meer dan honderd varianten. Italiaans ijs kan ook melk, room, eieren en bindmiddelen bevatten.
Af en toe een ijsje eten kan geen kwaad, het past zelfs in een gezond eetpatroon. "Er is wel verschil in welke soort je kiest, de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere", zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum.
Welke ijsjes minste suiker? Waterijsjes zijn de beste keus. Die bevatten namelijk geen vet en vaak minder suiker dan chocolade-, room- of yoghurtijs. En daardoor minder calorieën.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
Daarnaast is de Split een ijsje gemaakt zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen en telt het ijsje 65 kilocalorieën per stuk. Kortom, een koude en verfrissende traktatie om lekker lang van te genieten.
Ijs (2 grote bollen) bevat 358 calorieën.