Het is zacht en soepel en voelt natuurlijk aan. Dit schapenleer is erg zacht en soepel. Het leer is heel licht gewassen en behandeld met een wax, waardoor het leer zacht aanvoelt.
Kalfsleer. Kalfsleer is te herkennen aan de fijne, zachte structuur en heeft vaak een fluweelachtige uitstraling. Kalfsleder wordt vaak gebruikt uit de huid van een jonge koe. Kalfsleer is een relatief dure leersoort dat vaak wordt gebruikt voor tassen in het hoogsegment.
Volnerf leer
Deze nerflaag van het leer is de sterkste en meest duurzame leersoort; omdat die een dichtere vezelstructuur heeft.
Hertenleer is ongelofelijk duurzaam en compact. Hierdoor is dit leder niet alleen ideaal voor jassen, maar ook voor lederen handschoenen en tassen. Het is namelijk heel soepel en wordt steeds zachter wanneer je het vaker draagt.
Lamsleer is een vrij algemene term voor echt leer afkomstig van schapen of geiten. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten en afwerkingen. Meestal wordt er met lamsleer of lamsleder een nappa of gladde kwaliteit bedoeld. Dit leer is vaak geschikt voor het maken van allerlei soorten kleding.
Aniline is de mooiste soort meubelleer om zijn natuurlijke vorm. Het leer voelt heel prettig aan, maar heeft geen beschermlaag. Dat betekent dat het leer erg gevoelig is voor verkleuring en het absorbeert het vuil. Het is het duurste soort leeromdat maar 2% van de huiden geschikt is als vol aniline.
Kras voorzichtig met uw nagel over een niet zichtbaar deel van uw leer. Ontstaat er een duidelijke (lichte) kras in het leer dan heeft u meestal te maken met een wax-en/of geolied leer of schapenleer. Over het algemeen vertoont dit leer vaak een niet egale en robuuste uitstraling.
Neem een geschikte ledervet (zoals zadelzeep of kokosolie) en breng wat aan op een schone doek. Wrijf het voorzichtig over het hele oppervlak en laat het een dag intrekken. Daarna zal het leer een stuk soepeler zijn en knellende, wrijvende schoenen zullen tot het verleden behoren.
Inspuiten van je leren jas
En het beste is om dit een aantal keer per jaar te herhalen. Hierdoor wordt en blijft je jas beschermd tegen water en vuil. En voorkom je ook kleine vlekken en kleurverschillen.
Een leren jas is prima tegen de kou. Al decennia lang gebruiken ontwerpers de stof om de drager van de jas warm te houden. In de 20e eeuw beschermde het stugge leer piloten tegen kou. Zelfs het Russische leger droeg tijdens de Eerste Wereldoorlog leren jacks.
De beste bekleding is geschuurd leer en dubbeldik leer. Vermijd stoffen die gemakkelijk vasthaken.
Aniline leder, open structuur zonder enige coating. Semi aniline leder is vergelijkbaar met vol-aniline leder maar heeft als tegenstelling dat het voorzien is van een dunne beschermlaag. Hierdoor is het beter bestand tegen vlekken en verkleuring.
Leer kan worden gemaakt om water te absorberen, bestand te zijn tegen water of volledig waterdicht te zijn.
Suède is dus luxer en warmer dan gewoon leer. Daarnaast is suède ook zachter. Deze zachtheid ontstaat door de grove vezelstructuur van het materiaal. Hierbij geldt over het algemeen: hoe dikker de vezel, hoe beter de kwaliteit van het materiaal.
Het leer is meestal afkomstig van lams- of schapenhuid. Plantaardig gelooid nappaleer is normaal gesproken niet doorgeverfd; deze is aan de rugzijde natuurbruin. Het leer staat bekend om zijn zachtheid en duurzaamheid. Het voordeel van nappaleer is dat het erg goed bestand is tegen beschadiging.
Je kunt speciale leerwas of leerolie gebruiken, maar als je dit niet in huis hebt is simpele vaseline vaak ook heel doeltreffend. Let alleen wel op dat je niet té veel vet of olie gebruikt. En poets je meubel goed na met een zachte droge doek, om te voorkomen dat je vetvlekken op je kleding krijgt zodra je gaat zitten.
Je leren jasje moet natuurlijk wel goed zitten. Je wil een leren jasje niet te strak kopen, want er moet nog wel een lekkere trui onder passen. Maar waarschijnlijk wil je ook dat hij wel mooi aansluit. Leer loopt meestal nog ongeveer een halve centimeter uit, goed om te weten als je twijfelt tussen twee maten.
Controleer eerst of je jasje tegen water kan door een klein stukje nat te maken. Als het water op het oppervlak blijft liggen kun je het vuil er met een vochtige doek vanaf poetsen. Als het water in het leer trekt en er ontstaat een donkere vlek, maak het jasje dan verder niet meer schoon met water.
Leren jas: onderhoudstips
Spuit een nieuw jasje voor het dragen altijd in met vlek- en waterafstotende lederspray. Hierdoor zal het leer beter beschermd zijn tegen regen en andere potentiële vlekken. Laat het jasje nooit in de zon liggen. Door warmte kan het leer enorm verkleuren.
BRENG GEREGELD LEERVET AAN
Leervet zorgt ervoor dat jouw leren jas niet uitdroogt en gaat scheuren. Hiermee krijgt het leer voldoende vetten om soepel te blijven en de kwaliteit te waarborgen. Let wel op dat te veel vet de poriën van het leer kan gaan verstoppen.
Beschrijving. Saddle wax is het beste onderhoudsmiddel voor schapenleder maar ook voor andere ledersoorten die met was zijn afgewerkt. Een schapenleder zitmeubel is natuurlijk een fantastisch mooi bezit.
Leer of leder is een materiaal gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien, paarden of varkens. Luxueuzere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam, een ree of een kalf.
Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, SKAI of PU) is een imitatie van leer en heeft dus andere eigenschappen dan echt leder. Kunstleer bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van textiel.