Maar zorgt de sauna ook voor een sneller spierherstel na een workout? Waarschijnlijk niet. De hitte in de sauna zorgt weliswaar voor een verbeterde doorbloeding en daardoor scheidt je afvalstoffen, zoals melkzuur, sneller af.
De sauna is een prima ondersteuning voor een programma om af te vallen, maar je zult niet slanker worden door een bezoek aan de sauna. Dit geldt eveneens voor de infrarood sauna, ondanks de vele berichten in de pers of op internet. De sauna heeft wel een reinigende werking op ons lichaam.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
Een sauna zorgt voor een sterker immuunsysteem
De blootstelling aan hoge temperaturen in een sauna zorgt ervoor dat het immuunsysteem geactiveerd en versterkt wordt. Hierdoor ontstaat er een productie van witte bloedcellen en antilichamen waardoor u beter bestand bent tegen ziektes en temperatuursschommelingen.
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet. Diezelfde vrijgave van endorfines zorgt er daarnaast voor dat je ook dieper zal slapen.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Een koude douche zorgt voor een ontspannen gevoel. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam stopt met zweten. Een koude douche zorgt voor een betere bloedsomloop.
Uit een onderzoek, uitgevoerd door het Medisch Spectrum Twente in Enschede, blijkt dat zo'n sauna naast spierpijn bijvoorbeeld ook rugpijn kan verminderen. De lampen in een infraroodcabine verwarmen je lichaam, waarbij de stralen diep doordringen in je huid.
Omdat je zoveel vocht verliest, is het belangrijk om na je rondje sauna voldoende te drinken. Drink vooral veel thee, water en vruchtensap en probeer alcohol te vermijden. Probeer na een rondje sauna een halve liter tot een liter water te drinken om al het vocht weer aan te vullen.
Qua energie verbruik is de sauna vergelijkbaar met sporten. Toch zal je geen extra calorieën verbranden en zal sauna bezoek je niet de ademhalingscapaciteit verbeteren, uithoudingsvermogen of extra spierkracht geven.
Tijdens een saunabezoek verlies je gewicht door overmatig te zweten. Saunagangers die vaker een sauna bezoeken, blijken wel tot 1,5 of zelfs 2 kilo lichter te zijn na de sauna. Dit gewichtsverlies is jammer genoeg maar tijdelijk, want na weer genoeg te drinken, blijkt dit verlies alweer aangevuld.
Stel je eens voor dat je 80 kilo weegt. Dan verbrand je 42 calorieën in 30 minuten bij gewoon zitten op een stoel. Wanneer je nu in de sauna zit vermenigvuldig je de calorieën met 1,5 en 2 om een globale schatting te krijgen. In dit geval zou je ongeveer 63 tot 84 calorieën verbranden.
Er zitten veel voordelen aan een regelmatige sauna sessie na het sporten: het stimuleert spierherstel, helpt het lichaam met het afvalstoffen af te scheiden, bevordert de nachtrust en kan bijdragen aan gewichtsverlies. Toch is het verstandig om niet zomaar de sauna in te stappen na het sporten.
Een regelmatige saunasessie is gezond, maar als je te vaak naar de sauna gaan of te lang in de sauna blijft zitten, dan krijg je last van hoofdpijnen en zal je juist meer stress en pijnklachten gaan ervaren.
Sommige mensen hebben moeite met vochtige omgevingen. In dat geval is een sauna een betere plek om te zijn ten opzichte van een stoomcabine. Ook mensen met reuma of acute infecties kunnen beter kiezen voor een sauna. Je hart moet in een stoombad veel harder werken dan in een sauna.
Warmte helpt je spieren ontspannen. Eens de pijn is afgenomen kan je ze opnieuw soepeler bewegen. Een warmtebron is dan ook aangewezen bij pijnlijke spieren, maar ook bij bijvoorbeeld een stijve nek of schouders. Goede hulpmiddelen om je stijve spieren te behandelen zijn onder meer een warmtezalf of warmtekussen.
KLAFS Wellness FAQ
Als de aanval al een feit is, helpt de sauna niet. Let op de signalen van uw lichaam. Als er sprake is van pijn veroorzaakt door spanningshoofdpijn of migraine, kan een tijdig bezoek aan de sauna verlichting bieden, maar er bestaat ook een kans dat de pijn juist heviger wordt.
Reumatische aandoeningen zullen niet genezen, de sauna kan echter wel een verlichtende werking bieden. Veel mensen met reuma ervaren vermindering van klachten na een saunabezoek. De warmte van de sauna zorgt voor een betere doorbloeding waardoor pijn en stijfheid in gewrichten, spieren en botten af kunnen nemen.
Je moet er misschien niet aan denken (als je net een koude buitentraining hebt gedaan), maar koud douchen na het sporten is net zo goed voor je als warm douchen. Koud water zorgt voor het stimuleren van je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan-en afgevoerd naar je spieren en organen.
Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen.
In principe mag u dagelijks gebruik maken van uw infrarood sauna. Wij adviseren u wel de eerste vier weken maximaal driemaal per week gebruikt te maken van uw sauna. Zo kan uw lichaam wennen aan deze warmtesessies. Daarna kunt u toewerken naar dagelijks gebruik.
De kostprijs van een tweepersoons infraroodsauna schommelt tussen 1000 en 2000 euro. Voor een driepersoons sauna betaal je ongeveer 1500 tot 3000 euro.
Hoe vaak u in de sauna gaat, hangt aan de ene kant volledig van uw eigen lichamelijke gesteldheid af, en aan de ander kant met de frequentie van uw saunabezoeken. Als u dagelijks tijd in de sauna doorbrengt (zoals gebruikelijk is in Finland) is het verstandig om dit slechts één keer per dag te doen.