Vermijd kant en klaar producten zoveel mogelijk. Denk aan kant en klare maaltijden en kant en klare kruidenmixen. Vermijd zout brood beleg zoveel mogelijk. Vleesbeleg met veel zout zijn: rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en salami.
Vaak bevat bewerkt vlees het conserveringsmiddel nitriet.Ons lichaam kan dit omzetten in stoffen die kankerverwekkend zijn. Daarnaast bevat bewerkt rood vlees, zoals salami, knakworst en bacon, de ijzerrijke stof heem. Ook heem kan de kans op darmkanker vergroten.
Er gezond is dat niet. Salami valt uiteraard onder de categorie van bewerkt vlees, wat in verschillende studies in verband wordt gebracht met een aanzienlijk verhoogd risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals darmkanker. Salami is ook calorie- en energierijk vanwege het hoge vetgehalte.
Rundvlees en varkensvlees zouden bij veel mensen een bloeddruk verhogende werking kunnen hebben. Vervang rood vlees voor bijvoorbeeld kip, vette vis, kalkoen of vleesvervangers.
Speciale aandachtspunten bij hoge bloeddruk
Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
In de Europese richtlijn (Visseren, 2021) wordt een systolische bloeddruk < 140 mmHg geadviseerd bij ouderen > 70 jaar en tot 130 mmHg als het goed verdragen wordt.
Magere eiwitten
Dit kan u helpen uw gewicht te beheersen, wat helpt bij het verlagen van de bloeddruk. Tip: Kies kip, kalkoen, vis, eieren en bonen in plaats van rood en bewerkt vlees.
Tips voor boodschappen doen
Vermijd zout brood beleg zoveel mogelijk. Vleesbeleg met veel zout zijn: rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en salami. Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit.
Maar nu is uit onderzoek gebleken dat eieren hoge bloeddruk kunnen verlagen, wat ook een risico voor hartaanval is. Zowel gekookt als gebakken fungeren eieren als een natuurlijke ACE-remmer die de bloeddruk verlaagt; gebakken eieren blijken nog het effectiefst.
We moeten echter altijd in gedachten houden dat salami spaarzaam moet worden geconsumeerd . Vooral als u een dieet moet volgen om af te vallen of als u lijdt aan ziekten zoals cholesterol en vochtretentie, omdat het een van de meest calorierijke, zoute en vette vleeswaren ooit is.
Rauwe ham, salami, runderrookvlees, ontbijtspek en bacon. Je kunt het beter niet vaker dan een keer per week eten, zegt het Voedingscentrum. En voor vleeswaren als kipfilet, ham, boterhamworst, kalkoenfilet en knakworsten geldt: een keer per dag een portie. Vleeswaren zijn nu eenmaal vaak vet en erg zout.
Een verscheidenheid aan B-vitamines kan uw lichaam helpen voedsel te verwerken om energie te maken. Genoa salami is rijker aan B-vitamines, met ongeveer 20 procent van de dagelijkse waarde. Harde salami is iets hoger in kalium en natrium, maar biedt een groter percentage van uw dagelijkse eiwitwaarde.
Aoste Plus, de goede smaak van Aoste met minder vet. Deze salami, met de bekende superieure smaak van Aoste, bevat 30% minder vet! Niet alleen lekker, maar ook gezonder! Bovendien bevat de salami geen toegevoegde nitrieten, waardoor het de gezondste salami op de markt is.
Omdat mensen die rauw vlees eten nog steeds worden blootgesteld aan nitraten en nitrieten, is er waarschijnlijk weinig gezondheidsvoordeel te behalen door rauw vlees te eten in plaats van gedroogd vlees .
Schouderham is wat minder mals en van mindere kwaliteit dan achter- en beenham. Dit komt doordat er meer pezen en zenen in de schouder zitten en daardoor ook meer vet. Daarnaast is de schouder kleiner, waardoor je er minder grote, mooie plakken van kan snijden.
Vermijd transvetten en bewerkte vetten.
Deze vetten kunnen de bloeddruk verhogen en het risico op hartaandoeningen vergroten. Beperk het eten van voedingsmiddelen zoals gefrituurd voedsel, gebak, koekjes en fastfood. Kies in plaats daarvan voor gezonde en onbewerkte vetten, zoals olijfolie, noten, vette vis en avocado.
Over kalium gesproken: "Als u een lunch kiest met minstens één kleurrijke groente (zoals tomaten, wortels, bieten of aubergine) en één donkergroene bladgroente (zoals boerenkool, spinazie of rucola), kunt u ervoor zorgen dat u de benodigde kalium binnenkrijgt om een optimale bloeddruk te behouden." zegt Catalina Ruz, MS, RDN, ...
Wanneer u vlees eet, let dan op de natriumconsumptie. Veel bewerkte vleessoorten (zoals kip, kalkoen en ham) bevatten vaak veel natrium en andere ingrediënten die uw bloeddruk kunnen verhogen .
De beste fruitsoorten voor het verlagen van de bloeddruk zijn onder andere bananen, appels, peren, abrikozen, druiven, rozijnen, kiwi's, mango's, watermeloen, granaatappel, pruimen, avocado, meloen, honingdauwmeloen, tomaten, citrusvruchten, bessen en nog veel meer.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Natuurlijke methodes
Verder zijn er nog een aantal natuurlijke methoden die je kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk: Minder zout en minder suiker gebruiken. Eet minder rood vlees. Eet meer vezels.
Voor vitale ouderen (> 80 jaar) kan veilig de streefwaarde gehanteerd worden van < 140 mmHg, of tot 130 mmHg als de patiënt de behandeling goed verdraagt.