Saharazand valt onder de grote bedreigingen van je auto en autolak. Het kan schuren, inbranden en je pollenfilter verstoppen. Daarom moet het weg, maar wel op de juiste manier.
Denk aan zand, grind en ander vuil dat niet alleen je lak kan beschadigen, maar ook tot interne schade kan leiden aan je motor of remmen. Oppassen geblazen dus!
Pas op bij het autowassen
Het is trouwens oppassen als je zelf het Saharastof van je auto wil wassen. Saharastof heeft volgens Autoweek de eigenschap dat het 'erg fijn is en scherp, waardoor je krassen in de lak kunt veroorzaken'. Ook is het oppassen met de voorruit.
Vul een wasemmer met autoshampoo, bij voorkeur warm water! Gebruik een autospons of washandschoen om de lak op je auto te wassen. Door de juiste auto shampoo te gebruiken wordt lak diep gereinigd waardoor je saharazand volledig en makkelijk kan verwijderen.
De kleine stofdeeltjes tussen het woestijnzand zijn wel licht en kunnen door een windhoos hoog in de lucht terecht komen. Dat stof zit vol mineralen die goed zijn voor de bodem, verklaart Visser. Het Saharazand levert dus niet alleen vieze auto's op, maar ook vruchtbare grond.
Saharazand van uw zonnepanelen wassen
Blijft de vraag hoe om te gaan met Saharazand op uw panelen. Normaal gesproken spoelt het Saharazand met de volgende regenbui gewoon van de panelen en is er dus niets aan de hand. Van noemenswaardig opbrengstverlies is alleen sprake als er voor langere tijd geen regen is voorspeld.
Wat zijn de gevolgen van Saharazand voor de opbrengst van mijn zonnepanelen? Zonnepanelen hebben een speciale vuilafstotende laag. Omdat de zonnepanelen altijd onder een bepaalde hellingshoek liggen, wordt woestijnzand – en bijvoorbeeld ook stuifmeel en ander stof – na verloop van tijd door het regenwater weggespoeld.
Saharazand valt onder de grote bedreigingen van je auto en autolak. Het kan schuren, inbranden en je pollenfilter verstoppen.
Of het Saharazand ook zeker bij ons aan land komt, hangt van twee zaken af, zegt Roose. “Zeker het oosten van Spanje, delen van Frankrijk en de Britse eilanden krijgen het stof over hen heen. Maar het is ook goed mogelijk dat het zand wat verder komt, tot bij ons. En om naar beneden te komen, moet het ook regenen.
Het Saharastof in onze atmosfeer is niet gevaarlijk, omdat het over het algemeen hoog in de lucht hangt. Maar het kan wel hinderlijk zijn. Zeker als het ook gaat regenen: met de regendruppels komt een deel van het stof naar beneden en dat levert flink wat vlekken op, bijvoorbeeld op auto's en tuinmeubels.
IS HET VERSTANDIG OM MIJN AUTO TE WASSEN ALS HET REGENT? Ja, als het regent of heeft geregend, wordt uw auto eigenlijk al ingeweekt.Daardoor laat het vuil beter los en wordt uw auto nog beter schoon.
Staat je auto echter niet in een garage en wordt hij blootgesteld aan factoren als hardnekkig vuil? Dan is een wekelijkse wasbeurt aanbevolen. Niet alleen om de auto schoon te houden, maar ook om schade aan de autolak te voorkomen. Het wekelijks autowassen wordt tevens aanbevolen door branchevereniging BOVAG.
Schurend wassen en verkeerde zeep
Doe je dit niet, dan loop je de kans dat je krassen maakt met het vuil en zand wat zich ophoopt in de spons. Gebruik ook altijd speciale autoshampoo en niet zomaar een sopje van allesreiniger of iets dergelijks.
Haal sneeuw van het dak
Als u gaat rijden, kan de sneeuw eraf schuiven. Hierdoor schrikken achterliggers zich rot. Of kunnen ze niet meer goed zien wat er op de weg gebeurt. U kunt een boete krijgen van € 240,- als er sneeuw op het dak van uw auto ligt.
In tandpasta zit namelijk een soort schuurmiddel wat je nodig hebt om de krassen te verwijderen. Je gebruikt hiervoor een doek met een beetje water en tandpasta.Door op de kras te wrijven met de doek zorg je ervoor dat de hoekjes van de kras wat worden weggewerkt.
Wij raden dus aan de lak van uw auto niet te wassen met Dreft. Wat kunt u wel met Dreft of een ander afwasmiddel reinigen? De ruiten. Door de ontvettende werking en de eigenschap streeploos schoon te maken is Dreft een goed middel om de ramen mee schoon te maken.
Goed onderhoud van uw auto is niet alleen het jaarlijkse onderhoud, maar ook het regelmatig wassen van de auto. iClean raadt automobilisten aan om 1 keer per week de auto te wassen. Een grondige wasbeurt kan 1 á 2 keer per maand. Ook wordt aangeraden om een wasstraat te gebruiken.
Het gemakkelijkste en snelste is naar een autowasstraat te gaan. De auto wordt met veel water voorgespoeld zodat het overgrote deel van het zand en vuiligheid al van de auto afgaat. Vervolgens wordt de auto ingeweekt met shampoo die het vuil opneemt.
Een mix van witte azijn en baking soda werkt vaak heel goed.Deze gebruik je dan met een tandenborstel of ander borsteltje.Dit laat je vervolgens uitdrogen, om daarna die plek te stofzuigen. Dit werkt overigens ook heel goed om nare geuren uit de auto te verwijderen.
Ons advies luidt om uw zonnepanelen te reinigen wanneer het regent. Doordat het regenwater het vuil losweekt, is het schoonmaken van uw zonnepanelen zeer gemakkelijk. Regenwater is kalkvrij en spoelt uw zonnepanelen helemaal schoon. Hierdoor hoeft u geen duur osmose-systeem te kopen.
Jazeker, zonnepanelen schoonmaken is verstandig. Als zonnepanelen vuil zijn vangen ze minder zonlicht op. Denk bijvoorbeeld aan zand, stuifmeel, bladeren en vogelpoep. Dit levert een lagere opbrengst op.