Je kent het wel: Je zet je geluid even iets harder, omdat je je wilt afsluiten voor het geluid van langsrazende auto's, treinen, of lawaaierige mensen. Helaas is dit slecht voor je oren en kan het permanente gehoorbeschadiging veroorzaken.
Is het veilig? Lisanne de Regt van VeiligheidNL vertelt dat actieve noise-cancelling koptelefoons niet schadelijk zijn, mits je het geluid niet te hard zet. “Wij raden deze koptelefoons juist aan omdat je hier het geluid niet zo hard hoeft te zetten.
Een groot voordeel van een noise cancelling koptelefoon is dat je ongestoord naar je muziek kunt luisteren. Noise cancelling dempt alle omgevingsgeluiden volledig en dat is weer goed voor je gehoor. Hierdoor belast je je trommelvliezen minder en hoor je je muziek en ander geluid weer helderder en beter.
Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Oók als je de muziek niet hard zet. Kno-artsen maken zich er grote zorgen over; ze zien de problemen met gehoorschade bij jongeren toenemen.
Het ruisonderdrukkingscircuit detecteert geluiden van buitenaf met geïntegreerde microfoons en stuurt een gelijkwaardig-maar-tegengesteld onderdrukkingssignaal naar de headset. Door dit tegengestelde signaal te produceren, blokkeert uw hoofdtelefoon een groot deel van externe geluidsbronnen.
Je kent het wel: Je zet je geluid even iets harder, omdat je je wilt afsluiten voor het geluid van langsrazende auto's, treinen, of lawaaierige mensen. Helaas is dit slecht voor je oren en kan het permanente gehoorbeschadiging veroorzaken.
Actieve noise-cancelling filtert geheel omgevingsgeluid weg, bij passieve ruisonderdrukking zullen harde geluiden nog hoorbaar zijn.
Conclusie: straling van bluetooth koptelefoons is niet schadelijk. Fabrikanten van bluetooth apparaten moeten zich houden aan bepaalde maximumwaarden voor de uitgezonden elektromagnetische straling. De bluetooth straling van een headset is zo laag dat deze onschadelijk is.
Bij te vaak of te lange blootstelling aan geluiden van boven de 80dB, raken zij overbelast en gaan uiteindelijk kapot. Beschadigde trilhaartjes geven verkeerde geluiden door aan de hersenen, denk aan een piep of ruis. Kapotte trilhaartjes geven geen geluid meer door aan de hersenen, je wordt slechthorend of doof.
Er zijn chronische ziektes die niet direct een relatie hebben met de oren, maar toch gehoorschade tot gevolg kunnen hebben. Bijvoorbeeld hartproblemen, een beroerte, hoge bloeddruk en diabetes. Deze aandoeningen blokkeren soms de bloedtoevoer naar het binnenoor of de hersenen.
De draadloze koptelefoons hebben ook een batterij nodig om het bluetooth signaal te kunnen ontvangen. Wij vinden dat een goede koptelefoon met noise cancelling minstens 20 uur moet meegaan en bij voorkeur 25 uur. Op die manier moet je je tijdens een lange vlucht geen zorgen.
Oorkappen dempen ongeveer van 25 tot 37 dB. Oorkappen over oordopjes heen, dempen nog meer. Er zijn passieve en actieve oorkappen. Actieve oorkappen hebben ook nog anti-noise (actieve geluidsreductie).
Met actieve ruisonderdrukking detecteert een naar buiten gerichte microfoon externe geluiden, die uw AirPods Pro of AirPods Max vervolgens met antigeluid tegenwerken. Hierdoor onderdrukken ze externe geluiden voordat u ze hoort.
De in-ear hoofdtelefoons zijn de veiligste van de twee soorten voor uw gehoor, omdat ze externe geluiden meer blokkeren dan de earbuds. Hierdoor bent u minder geneigd uw geluid te luid te zetten. Omdat deze in-ears heel dicht tegen uw trommelvlies zitten, is het extra belangrijk dat u uw muziek niet te luid zet.
Noise cancelling-hoofdtelefoons detecteren het omgevingsgeluid en voorkomen dat ongewenst geluid je oren bereikt. Miniatuurmicrofoons in de oorschelpen of oordopjes meten het omgevingslawaai en zenden precies het tegenovergestelde signaal uit. Beide geluidssignalen elimineren elkaar dan zodra ze elkaar tegenkomen.
Op de rechteroorschelp zijn vervolgens fysieke knoppen aanwezig. Hiermee kan je het volume aanpassen, muziek pauzeren, verder- en terugspoelen, noise-cancelling in- en uitschakelen, en de hoofdtelefoon aan- en uitzetten.
Door een hard geluid kunt u last krijgen van ruis of een piep in de oren. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Hanteer veiligheidshalve de zogenaamde 70-60-regel. Zet je apparaat niet luider dan 70 procent van het maximale volume en luister niet langer dan 60 minuten per dag. Soms kan je niet anders en moet je wel oortjes gebruiken, zoals tijdens het sporten.
Anders dan vogels en vissen kunnen zoogdieren deze haarcellen niet zelf herstellen. Bij de nieuwe aanpak worden cellen in het oor geherprogrammeerd door het blokkeren van 'Notch', een proteïne dat voorkomt dat stamcellen in het slakkenhuis zich omzetten in sensorische haartjes.
Samenvatting over draadloze oortjes
Deze stralingen zijn over het algemeen onschadelijk. Chronische blootstelling kan echter invloed hebben op uw gezondheid. Huidig onderzoek toont geen verband aan tussen kanker en het gebruik van AirPods of Bluetooth-oortelefoons.
Geen bewijs voor gevaar
Hoewel er enkele beperkte studies op cellen en dieren zijn die wijzen op mogelijke risico's van niet-ioniserende straling, is er op dit moment absoluut geen wetenschappelijk bewijst dat mobiele telefoons of bluetooth slecht zijn voor de gezondheid.
Door het veelvuldig gebruik van een Bluetooth headset wordt straling door het hoofd geabsorbeerd met hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en moeite met focussen als mogelijk gevolg. En in het ergste geval kan overmatige blootstelling aan Bluetooth straling resulteren in onvruchtbaarheid en kanker.
Geen ruisonderdrukking dus voor de AirPods 3, maar misschien wel een paar andere functies die op dit moment nog exclusief voor de Pro zijn. Enkele voorbeelden: Spatial audio. Met spatial audio (ook wel surrond sound genoemd) lijkt het alsof het geluid om je heen beweegt.
De originele AirPods Pro beschikken over iets minder goede noise cancelling en een mindere geluidskwaliteit. Vind je noise cancelling niet belangrijk en wil je liever dat de oordopjes jouw oren niet afsluiten? Dan is AirPods 3 de juiste keuze.