De hoofdstad is Den Haag, de grootste stad is Rotterdam. Zuid-Holland is een van de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebieden ter wereld. De provincie meet 3403 km² en het aantal inwoners is 3.673.893 (januari 2019), waarmee Zuid-Holland de dichtstbevolkte én bevolkingsrijkste provincie van Nederland is.
- Anno 2019 telt de provincie Zuid-Holland nog 52 gemeenten, zijnde Alblasserdam, Albrandswaard, Alphen aan den Rijn, Barendrecht, Bodegraven-Reeuwijk, Brielle, Capelle aan den IJssel, Delft, Den Haag, Dordrecht, Goeree-Overflakkee, Gorinchem, Gouda, Hardinxveld-Giessendam, Hellevoetsluis, Hendrik-Ido-Ambacht, Hillegom ...
De regio valt onder RMC regio West, dat zetelt in Den Haag.
Zuid-Holland kent een grote historie en is al eeuwen lang economisch gezien een belangrijk deel van Nederland. Het is een van de dichtstbevolkte gebieden van de wereld. Grote steden zoals Den Haag, Rotterdam, Leiden en Dordrecht liggen allemaal in dit gebied.
Rotterdam-Zuid bestaat uit vier deelgemeenten: Charlois, Feijenoord, Hoogvliet en IJselmonde. Deze deelgemeenten worden opgedeeld in verschillende wijken. In totaal wonen er rond de 200.000 inwoners in dit stadsdeel, een derde van het totale inwonersaantal van de stad Rotterdam.
Het aandeel Marokkanen is binnen Rotterdam met 19 pro- cent het hoogst in de buurt Spangen. Daarna volgen Bos- polder en Oude Noorden, met beide 17 procent. Vooral in de rond het centrum gelegen buurten wonen veel Marok- kanen.
Rotterdam is een hyperdiverse stad en telt ongeveer 170 verschillende nationaliteiten. Daarmee lijkt Rotterdam op andere grote steden van Nederland. Iets meer dan de helft van de Rotterdammers heeft een migratieachtergrond. De afgelopen jaren is Rotterdam gegroeid met tussen de 4000 en 6000 in- woners per jaar.
Regio zuid
Alle gemeenten uit de provincies Zeeland, Limburg en Noord-Brabant (met uitzondering van de kernen Werkendam, Sleeuwijk, Nieuwendijk in de gemeente Werkendam, en de gemeente Woudrichem, deze vallen onder regio Midden).
- De provincie Noord-Holland omvat anno 2020 nog 47 gemeenten, zijnde Aalsmeer, Alkmaar, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Bergen, Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Castricum, Den Helder, Diemen, Drechterland, Edam-Volendam, Enkhuizen, Gooise Meren, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Heerhugowaard, Heiloo, ...
Historische steden als Delft en Leiden, tulpen op de bollenvelden en in de Keukenhof en molens op Kinderdijk. Vergeet ook niet te genieten van de kust. Zuid-Holland heeft genoeg mooie badplaatsen, zoals Scheveningen en Noordwijk.
Utrecht grenst in het westen en zuidwesten aan Zuid-Holland, in het oosten en zuidoosten aan Gelderland, in het noordwesten aan Noord-Holland en in het noordoosten aan het Eemmeer, een van de Randmeren. De zuidgrens wordt gedeeltelijk gevormd door de Nederrijn en de Lek.
#1 De veelzijdige stad Amsterdam
De stad Amsterdam is altijd in beweging en behoort zeker tot de mooiste steden van Nederland. De stad met haar mooie grachten en leuke buurten verrast je iedere keer opnieuw. In Amsterdam zijn er ontzettend veel musea te bezoeken.
Als we het dichter bij huis zoeken valt het op dat landelijk gezien de grootste groepen immigranten (Turken en Marokkanen) zich ook hier in de grote gemeentes hebben gevestigd. In Breda, Oosterhout, Roosendaal, Dongen, Bergen op Zoom, Etten-Leur en Halderberge staan zij stipt bovenaan.
Binnen de vier grote steden gezamenlijk had 51,8 procent een migratieachtergrond. In Amsterdam was het aandeel inwoners met een migratieachtergrond 55,6 procent. In 's Gravenhage, Rotterdam en Utrecht was dat respectievelijk 55,6, 52,3 en 36,1 procent.
Rotterdam-Zuid omvat het gedeelte van Rotterdam, dat ten zuiden van de Nieuwe Maas ligt. Rotterdam-Zuid telt, met de bestuurscommissiegebieden Charlois, Feijenoord en IJsselmonde circa 240.000 inwoners. Van oudsher wordt gesproken over "op Zuid" (in plaats van "in").
Als je in Rotterdam-Noord bent zegt je 'in Noord' en in Rotterdam-Zuid zeg je 'op Zuid'. Dat komt omdat Zuid officieel een eiland is. Rotterdam kocht namelijk een groot gedeelte van het eiland Feijenoord in 1591.
Ten aanzien van de veiligheid zijn we op de goede weg: de veiligheidsindex steeg van 100 in 2014 naar 108 in 2018 tot 110 in 2020. Het wijkprofiel 2020 laat zien dat Rotterdam steeds veiliger wordt en dat de bewoners zich ook veiliger voelen.