De zuren in appels en andere voedingsmiddelen zijn namelijk zeer schadelijk voor de tanden. Wijn is bijvoorbeeld één van die boosdoeners die door zijn hoge zuurtegraad schadelijk is voor de tanden.
Alcohol zorgt juist voor een slechte adem en een droge mond waardoor speekselproductie wordt verminderd en de kans op gaatjes en tandvleesaandoeningen groter wordt. Tot slot zorgen donkere drankjes ook nog voor het verkleuren van uw tanden.
Net als koffie bevat rode wijn agressieve pigmenten die doordringen in het poreuze oppervlak van je glazuur, de eerste verdedigingslinie van je tanden. En net als frisdrank of water met citroen is wijn zuur, waardoor het de erosie van glazuur nog eens bevordert.
Op zetmeel gebaseerde producten
Op zetmeel gebaseerde producten zoals aardappelen, chips, brood en crackers zijn ook slecht voor je tanden.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
Brood, chips en pasta
De enzymen in je speeksel zorgen ervoor dat het zetmeel in deze producten wordt omgezet naar natuurlijke suikers. Het blijft plakken tussen je tanden wat bedraagt aan de vorming van gaatjes.
Tip; Wacht een half uur met het poetsen van tanden na het drinken van alcohol. Het glazuur wordt door de zuuraanval zachter en kan beschadigen door het poetsen.
Het afsterven van de tandzenuw door een val of een harde klap op de tand. De tand kan dan geel, grijs of blauw verkleuren. Dit wordt een dode tand genoemd. Door veroudering wordt de glazuurlaag dunner en het tandbeen dikker.
De tannines in rode wijn hechten zich namelijk aan tandplak. Als je dit verwijdert, worden je tanden dus niet paars. Je avond eindigt niet lallend en zwalkend, maar af en toe een glas water drinken, spoelt ook de rode wijn weg. Zo heb je minder kans op paarse vlekken en zul je het feestje classy verlaten ;-).
Tandvleesontsteking ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne of etensresten die onder je tandvlees blijven haken. Pijnlijk tandvlees wordt meestal veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Etensresten, bacteriën en speeksel vormen tandplak en tandsteen die je tandvlees flink kunnen gaan irriteren.
Borstel de randen van het tandvlees voorzichtig mee. Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is flossen, stokeren of rageren, soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper. Bij teruggetrokken tandvlees is het extra belangrijk om voorzichtig en vooral niet te hard te poetsen, maar wel zorgvuldig.
Omdat wodka met spa rood kleurloos is, krijg je er geen vlekken van op je tanden. Ook doodt dit mixje de bacteriën in je mond die ervoor zorgen dat je een slechte adem krijgt. Best handig tijdens een avondje stappen, niet waar?
Oorzaken tanderosie
Tanderosie is slijtage van het tandglazuur en ontstaat door zuren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zuren afkomstig uit het lichaam (intrinsieke zuren) en zuren van buiten het lichaam (extrinsieke zuren). Intrinsieke zuren spelen een rol als de maaginhoud (maagzuur) terugvloeit naar de mond.
Spoel 's avonds na het poetsen met een mondspoelmiddel. Let op: er moet wel fluoride inzitten. En juist geen alcohol. Niet vaker dan zeven keer per dag iets eten of drinken waar suiker of zetmeel in zit.
Witte tanden dragen daar zeker aan bij. Als één of meerdere tanden of kiezen zijn verkleurd, je vlekken op je tanden hebt of je tanden geel zijn, kan dat zeer storend zijn. Gelukkig kan je zelf op verschillende manieren wittere tanden krijgen. Maar ook je tandarts kan je tanden en kiezen weer wit maken.
Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig, maar geeft een witte gloed aan de tanden. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak geler. Je tanden worden donkerder naarmate je ouder wordt.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Door de stevige geur van uien en knoflook wordt de drankgeur verdreven. Natuurlijk hoef je niet een ui of een teentje knoflook te eten, maar eet wat stokbrood met kruidenboter of knoflookbrood. Het eten van een kauwgum is natuurlijk ook een aanrader. Niet alleen eten, maar ook drinken kan helpen tegen een dranklucht.
Over het algemeen kun je stellen dat alcohol te ruiken is zolang het afbraakproces aan de gang is. Een standaardglas alcohol heeft ongeveer anderhalf uur nodig om afgebroken te worden. Dus wanneer men één glas alcohol gedronken heeft, zou men dit in principe binnen de anderhalf nog kunnen ruiken.
Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit. Maar ook synthetische kleurstoffen kunnen jouw tanden verkleuren.
Slecht voor de tanden
Dit komt door het hoge suikergehalte van een rijpe banaan. Het suikergehalte kan bij een rijpende banaan stijgen van 1 tot meer dan 20 procent. Hier zijn je tanden weer minder blij mee, die worden aangetast door de suikers uit bananen. Op dat vlak verschilt een banaan niet veel van snoep.
De hele dag door thee drinken
Volgens recent onderzoek van de British Dental Association kan het drinken van zure dranken, zoals fruitige thee of gearomatiseerd water tussen de maaltijden, het glazuur van je tanden beschadigen. Of erger nog, je loopt zelfs het risico je tanden te verliezen.
Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees. Onvoldoende inname van vitamine C kan leiden tot losse tanden en gevoelig tandvlees dat vatbaarder is voor parodontitis-veroorzakende bacteriën.