Roomboter wordt voornamelijk gezond of ongezond verklaard vanwege de vetten. Dit omdat roomboter in verhouding veel verzadigde vetten bevat (ongeveer 70%). Verzadigde vetten lijken verband te hebben met het verhogen van je cholesterol en hiermee het risico te vergroten op hart- en vaatziekten.
Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D en bovendien meer verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol, wat niet goed is voor de bloedvaten. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan je risico op hart- en vaatziekten verlagen.
Je kunt het beste kiezen voor margarine of halvarine uit een kuipje, omdat dit meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet bevat. Dit is beter voor hart- en bloedvaten.
Qua voedingswaarde bevat grasboter minder verzadigde vetten, meer PUFA's en meer van de hart-gezonde omega-3- en geconjugeerd linolzuur (CLA)-vetzuren dan gewone boter.
Roomboter is vet en van vet wordt je dik en krijg je hart- en vaat ziekten. Vanwege de verzadigde vetten die roomboter bevat, wordt het afgeraden om te eten. Maar er is geen bewijs dat roomboter hart- en vaatziekten veroorzaakt, en nu blijkt het ons zelfs tegen diabetes type 2 te kunnen beschermen.
Roomboter is niet per se gezonder dan margarine. Margarine bevat meer onverzadigde vetten, maar er kunnen ook transvetten in zitten. Neem je roomboter en/of margarine met mate, dan past dat prima binnen een gezond voedingspatroon.
Het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan verstopte slagaders helpen voorkomen en je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Enkele voorbeelden zijn bessen, bonen, tomaten, vis, haver, bladgroenten en meer. Atherosclerose (slagaderverkalking) treedt op wanneer vetafzettingen zich ophopen langs de slagaderwanden.
Er is nog een manier om je cholesterol te verlagen, namelijk met plantensterolen. Dit zijn plantaardige stoffen die je cholesterolgehalte naar beneden brengen. De boter van Becel ProActiv zijn rijk aan plantensterolen, waardoor je cholesterol actief omlaag wordt gebracht. Zo blijf je zorgeloos smeren.
Artsen adviseren hun hartpatiënten vaak om boter te mijden . Waarom? Meer dan de helft van het vet in boter is verzadigd vet, een soort vet dat het totale en low-density lipoproteïne cholesterol kan verhogen. Slechts een eetlepel boter bevat 7 gram verzadigd vet.
Rauwe boter is namelijk het meest gezonde wat je je lichaam kunt geven. Waarom? Dit zijn de 20 voordelen van echte roomboter (liefst van grasgevoerde koeien): Roomboter is rijk aan de meest gemakkelijk opneembare vorm van vitamine A noodzakelijk voor de gezondheid van de schildklier en de bijnieren.
Als je een hart- of vaatziekte hebt is het advies iets meer vis te eten, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week. Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf. Denk aan drop, zoute snacks, vleeswaren, witbrood, frisdrank en alcohol.
Fabel: margarine is gezonder dan boter
"Margarine is een plantaardig vet, terwijl boter gemaakt wordt van dierlijk vet. Bovendien bevat boter meer verzadigde vetzuren, met meer cholesterol erin. In margarine vind je meer onverzadigde vetten, die worden gehaald uit plantaardige oliën."
Een woord van Verywell. Ghee, extra vergine olijfolie en avocado-olie zijn gezonde alternatieven voor boter. Ze bevatten echter nog steeds veel vet, dus consumeer ze met mate om binnen de aanbevelingen van minder dan 10% verzadigd vet en 20% tot 35% totaal vet per dag te blijven.
Roomboter bevat veel van de verzadigde variant. Over verzadigde vetten wordt vaak gedacht dat zij een hoger risico op hartziekten veroorzaken, hier is echter geen uitsluitend bewijs voor. Wel verhoogt overmatige consumptie van verzadigde vetten een verhoogd gehalte aan slecht cholesterol in ons bloed.
Vooral suiker, bijv snoep en gebak. Veel eten tegelijk leidt ook tot onregelmatige hartslag en evt AF. Ook alcohol kan dat veroorzaken. Soms denk ik ook dat er een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen bestaat maar ik kan de vinger daar nog niet goed opleggen.
Aderverkalking ontstaat door ophoping van cholesterol, ontstekingscellen en kalk in de wand van aderen. De vaatwand wordt daardoor langzaam dikker en minder elastisch. Ook kunnen vernauwingen ontstaan, waardoor bepaalde organen of spieren te weinig bloed en zuurstof krijgen.
De kern van de zaak
Vis is duidelijk een goede keuze. Maar stop daar niet. Cardiologen zijn ook grote fans van plantaardige eiwitten uit voedingsmiddelen zoals bonen, peulvruchten, tofu, edamame en quinoa. "Plantaardige eiwitten zijn een van de gezondste", zegt Campbell.
Om gezondheidsproblemen te minimaliseren, waarschuwde Cheng tegen het eten van gebak - muffins, Deense gebakjes, donuts en croissants - omdat ze veel vet, suiker en geraffineerde koolhydraten bevatten. Ze raadde ook aan om traditionele ontbijtproducten - zoals eieren, pannenkoeken en wafels - te reserveren voor incidentele weekendbrunches.
Patiënten met een hoge bloeddruk (> 160/90 mm Hg) hebben een twee keer zo grote kans op het ontwikkelen van hartfalen dan mensen met een normale bloeddruk (< 140/90 mm Hg).
U kunt het risico op een hoog cholesterolgehalte helpen verlagen door gewone boter te vervangen door voedingsmiddelen die minder verzadigd vet bevatten of waarvan is aangetoond dat ze minder invloed hebben op het risico op hartziekten, zoals: boter van grasgevoerde koeien .
Aardappelen
De nederige aardappel is een zetmeelrijke groente die even lekker als goed voor je is. Samen met de boost aan koolhydraten die aardappelen bieden, voedt elke portie je lichaam met oplosbare vezels, een voedingsstof die de opname van cholesterol in je bloedbaan kan verminderen .
Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Voedingsmiddelen die veel zout bevatten: Soepen, kant-en-klare jus en sauzen, kant- en-klaar maaltijden, bouillon(-blokjes), ketjap, strooiaroma, kruidenmengsels, vleeswaren, zoals rauwe ham, worstsoorten en rookvlees, gekruid vlees, rookworst, hamburgers, kaas, haring, zoutjes, borrelnootjes, snacks, zoals bamiballen, ...
Slagaderverkalking is niet te genezen. Wel kan de ziekte geremd worden door medicijngebruik en een gezonde leefstijl. Of een vernauwde slagader behandeld moet worden is afhankelijk van de plaats van de vernauwing en de ernst van de klachten.
Visolie, ginkgo biloba, magnesium en knoflooksupplementen behoren tot de meest effectieve supplementen voor het verbeteren van de doorbloeding en het vermijden van slechte bloedsomloop. Deze supplementen kunnen op natuurlijke wijze de bloedstroom bevorderen en de bloedvaten ondersteunen.