De gezonde eigenschappen van rogge: Het draag bij aan verlaging van het LDL-cholesterol. Dit vooral door de lignanen erin.
Rogge zit boordevol goede voedingsstoffen die u helpen met het verkrijgen van een goede weerstand. Daarnaast heeft het een gunstige invloed op uw bloedsuikerspiegel en helpt het u met het verkrijgen van een lager lichaamsgewicht. Het eten van rogge helpt u tevens uw cholesterol op peil te houden.
Rogge bevat bijzonder veel voedingsvezels, variërend van 18 tot 22%, en het bevat aanzienlijke hoeveelheden extraheerbare β-glucanen en arabinoxylanen, die kunnen bijdragen aan de verlaging van het cholesterolgehalte via een soortgelijk mechanisme als β-glucanen uit haver en gerst [17], [44].
Voordat tarwebrood de belangrijkste soort brood werd in Nederland, was roggebrood onderdeel van de hoofdmaaltijd. Maar elke dag een sneetje roggebrood eten is geen slecht idee. Op een aantal punten is roggebrood zelfs gezonder dan volkorenbrood. Er zitten bijvoorbeeld meer vezels in en minder koolhydraten.
Roggebrood bevat veel goede voedingsstoffen, maar het bevat ook antinutriënten. Dit zijn stoffen die de opname van bepaalde voedingsstoffen verstoren. Een grote hoeveelheid roggebrood kan ervoor zorgen dat je lichaam weinig zink of ijzer op kan nemen.
Is roggebrood gezonder dan volkorenbrood? Voor het antwoord hierop moeten we het met elkaar vergelijken. In een snee volkorenbrood zitten wat minder calorieën, namelijk 82. Het bevat ook iets minder vet (0,7 gram), minder koolhydraten (13,8 gram), minder suikers (0,7 gram) en minder vezels (2,3 gram).
Roggebrood biedt verschillende nutritionele voordelen , waaronder: Verzadigende pentosanen: Deze waardevolle vezels helpen je om je langer vol te voelen. Hoog kaliumgehalte: Goed voor de gezondheid van het hart.
Bloeddrukverlagende werking. Roggebrood bevat nog een ander element dat voor ons van belang is: kalium. Kalium heeft een gunstig effect op onze bloeddruk en zorgt voor een goede vochtbalans. Het werkt onder andere het bloeddrukverhogende effect van zout (natrium) tegen.
Rogge was tot het begin van de 20e eeuw het meest gebruikte graan voor brood. In rugbrød worden alle delen van het graan gebruikt. Naast het voorzien van het lichaam van energie, bevat het graan ook veel vitaminen, mineralen en vezels, wat het brood erg voedzaam maakt en de spijsvertering op gang houdt .
1 doosje Fries Roggebrood weegt circa 500 gram ℮ en bevat 10x2 sneetjes brood.
Volkorenbrood is bijvoorbeeld een goede optie als u een hoog cholesterolgehalte hebt. Hoewel studies een hogere consumptie van koolhydraten hebben gekoppeld aan hogere niveaus van triglyceriden en lagere niveaus van HDL, is het type koolhydraten van belang.
Omdat roggebrood meer voedingsvezels dan koolhydraten bevat, blijft je bloedsuiker stabiel. Dit is weer gunstig voor het afvallen, omdat je bloedsuikerspiegel invloed heeft op je energie en schommelingen in je hongergevoel kan veroorzaken.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Roggegraan is nauw verwant aan tarwe en mist toch gluteneigenschappen. Roggebak wordt daarom gemengd met tarwe en is zwaarder, dichter en donkerder dan puur tarwebrood en heeft ook gerelateerde gezondheidsvoordelen. Rogge kan het lichaamsgewicht verminderen, de insulinegevoeligheid verbeteren en het cholesterol verlagen .
Het brood bevat alleen granen en geen zout. Dat maakt Terrasana het gezondste roggebrood. Logisch ook dat Terrasana roggebrood op het suboordeel 'Zout' verreweg het beste scoort. Terrasana is van nature zoetig van smaak doordat zetmeel tijdens het kiemen wordt omgezet in suikers.
Er zijn echter twee soorten brood die steeds vaker voorkomen op de lijsten met populairste broden, omdat ze als gezond worden beschouwd en goed zijn voor de spijsvertering : speltbrood en roggebrood.
Een van de belangrijkste voordelen van roggebrood is het hoge vezelgehalte. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering, omdat ze helpen het voedsel door de darmen te verplaatsen en constipatie te voorkomen.
Ten eerste betekent meer beschikbaar voedsel voor microben dat roggebrood doorgaans sneller rijst dan zuurdesemtarwebrood . Ten tweede resulteert explosieve microbiële activiteit doorgaans in meer smaak. Roggebrood heeft een hoog suikergehalte omdat de werking van het amylase-enzym zetmeel omzet in suiker.
Als u zich zorgen maakt dat u vanwege uw bloeddruk misschien geen brood meer moet eten, dan zult u blij zijn om te horen dat volkorenbrood van volkoren tarwe, volkoren rogge of volkoren meergranen een bloeddrukverlagend effect heeft als u het regelmatig eet .
De gezonde eigenschappen van rogge: Het draag bij aan verlaging van het LDL-cholesterol. Dit vooral door de lignanen erin.
Tips voor boodschappen doen
Vermijd zout brood beleg zoveel mogelijk. Vleesbeleg met veel zout zijn: rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en salami. Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit.
Donker roggebrood, zoals pumpernickel, is vaak een volkorenproduct , maar licht roggebrood bevat vaak voornamelijk geraffineerd meel. Scandinavische roggeflatbread crackers zijn vaak volkoren. Controleer de ingrediëntenlijst en zoek naar de woorden "volkoren rogge" bovenaan de lijst, aangezien dat het hoofdingrediënt is.
Een traditioneel Duits brood met een zware textuur en een kenmerkende smaak. Gemaakt van volkoren roggemeel, pumpernickel zit boordevol stressverlichtende B-vitamines, gezondheidsondersteunende plantenverbindingen genaamd lignanen, en vezels .
Roggebrood beleggen
Al met al is roggebrood dus een goed alternatief voor een boterham of cracker. Maar hoe gezond roggebrood echt is, heeft natuurlijk ook te maken met hoe je het belegt. Een plak roggebrood rijkelijk beleggen met kaas of spek is héérlijk, maar niet het meest gezond.