Keto roggebrood bevat per portie slechts 3,6 gram koolhydraten, waardoor je tijdens het keto dieet kan geniet van een heerlijke luxe boterham.
Roggebrood zit bomvol voedingsvezels, verlaagt de bloedsuikerspiegel en past perfect in een koolhydraatarm dieet. Wat maakt het zo gezond? En helpt het eten van roggebrood bij het afvallen?
Wat is keto brood? Tijdens het keto dieet mag je maximaal 45 gram netto koolhydraten per dag eten. Dit betekent dat brood uit de supermarkt of bakkerij niet wordt aanbevolen. Keto brood bevat minder koolhydraten dan regulier brood en is daardoor geschikt tijdens het ketogeen dieet.
Roggebrood bevat in vergelijking tot andere broodsoorten wat minder calorieën en is hoog in vezels. Zeker het donkere roggebrood. In donker roggebrood zitten ietsje meer suikers, maar daarentegen ook relatief veel ijzer, vitamine B6 en vezel. Gezonde kost dus.
Het houdt je langer vol
Probeer je af te vallen of op gewicht te blijven?Dan kan het helpen om iedere dag roggebrood te eten. Uit onderzoek blijkt dat roggebrood ontzettend vullend is. Dat heeft verschillende oorzaken, zoals de vele vezels in het brood.
Langzame koolhydraten
Waar brood vanwege de koolhydraten soms onterecht als ongezond wordt bestempeld, valt roggebrood wél onder de noemer gezond. Hoewel er in roggebrood ook zeker koolhydraten zitten, spreken we hier van langzame koolhydraten met een lage Glycemische Index.
Een gemiddelde broodsoort bevat tussen de 40 en de 55 gram koolhydraten per 100 gram. Bruin, volkoren en meergranenbrood zitten dichter bij de 40 gram en wit brood dichter bij de 50 gram per 100 gram. Er zijn wel broden op de markt met een verlaagd koolhydraatgehalte (in de volksmond ook wel koolhydraatarm brood).
Pindakaas geeft je een verzadigd gevoel – het zit vol eiwitten en onverzadigd vet. Ook heeft het een extreem lage glycemische index. Smeer het op volkoren- of roggebrood voor goede boost voor je training.
Wat mag je eten binnen een ketogeen dieet? Binnen het ketogeen dieet eet je voornamelijk eiwitrijke en vette producten.Denk hierbij aan natuurlijke oliën en vetten, vis en vlees, zaden, groenten, kaas, avocado en eieren.Ook mag je soms rood fruit, mosterd, pesto en zaden eten.
Je kunt elke dag eieren eten; er is geen maximum aan het aantal eieren per dag. Eieren passen uitstekend in een gezond koolhydraatarm/keto menu! Je kunt ze heerlijk combineren met allerlei groenten, vlees en vis. De variatie is eindeloos: van een simpel zacht gekookt eitje tot een omelet of eiersalade.
Keto ontbijten betekent een eerste maaltijd nuttigen met een lage hoeveelheid koolhydraten en juist een hoge hoeveelheid vetten. En daarnaast voldoende eiwitten.
Bron van voedingsvezels
Eén van de belangrijke kenmerken van roggebrood is dat het vol zit met voedingsvezels. Deze vezels helpen bij een goede stoelgang en zorgen voor een beter verzadiging. U heeft dus langer het gevoel dat u nog vol zit. Daarnaast bevat roggebrood minder koolhydraten dan bijvoorbeeld volkorenbrood.
Roggebrood is erg geschikt om je drukke dag mee te beginnen.Het zit namelijk boordevol voedingsvezels, waardoor het perfect past in een gezond eetpatroon. En als je kilo's kwijt wilt raken, heb je wel een ontbijt nodig waar je even op kunt teren; ook daar is rogge ideaal voor.
Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
Bruin brood of volkorenbrood zit rond de 40 gram. In wit brood zitten iets meer koolhydraten, dit bevat namelijk tussen de 50/100 gram. Super handig om te weten, toch? Naast dat bruin brood minder koolhydraten bevat, heeft deze variant nog een voordeel: je zit van bruin brood een stuk langer vol dan van wit brood.
Roggebrood bevat meer ijzer
Daarnaast bevat roggebrood meer ijzer dan volkorenbrood, wat onder andere belangrijk is voor je energievoorziening. Vitamine C zorgt dat je dit ijzer een stuk makkelijk op kunt nemen in je lichaam.
Bij een glutenvrij dieet kun je een aantal gezonde producten niet meer eten. Denk aan producten uit het 'granenvak' van de Schijf van Vijf, zoals bruin- of volkorenbrood, roggebrood, volkoren knäckebröd, muesli en volkoren pasta.
Geniet van een koolhydraatarm brood met lijnzaad, psylliumvezels en amandelmeel. Dit heerlijke brood kan worden gemaakt in een handomdraai en is perfect om van te genieten bij het ontbijt of de lunch.
Is speltbrood koolhydraatarm? Een brood van de graansoort spelt bevat niet minder koolhydraten dan een tarwebrood. Dat wordt vaak gedacht, maar is niet waar. De hoeveelheid koolhydraten is in beide broden vergelijkbaar.
Vooral Fries roggebrood is 100% volkoren. Het wordt namelijk gemaakt van de hele roggekorrel. Bij de lichtere soorten roggebrood zit er dus (vaak ook volkoren) tarwemeel bij. Kijk op de verpakking voor de precieze samenstelling.
Rogge verzadigt sneller dan tarwe, waardoor je er minder van hoeft te eten om voldaan te raken. Er zitten veel vezels in, veel foliumzuur, natrium, kalium en fosfor. Daarnaast is het een grote bron van magnesium, jodium en selenium en zit er relatief veel vitamine B in roggebrood.