Bij Oil & Vinegar raden we extra vierge aan voor bakken, braden en wokken. Dit vanwege de smaak én de gezondheidsvoordelen. Zonnebloemolie is een populaire keuze om mee te bakken, maar extra vierge olijfolie heeft veel voordelen.Het bevat gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten en zit bomvol antioxidanten.
Bakken in olijfolie
Je kan dus met elke soort olijfolie bakken en dus ook met (extra) vierge olijfolie. Enkel bij extreme verhitting, zoals wokken op extreem hoge temperatuur, kunnen er PAK's ontstaan. Dit zijn dezelfde schadelijke stoffen die ook ontstaan wanneer eten aanbrandt.
Het is niet alleen lekker - het is ook gezond . EVOO's van merken als Big Horn Olive Oil bevatten antioxidanten en kunnen goed tegen hoge temperaturen. Streef naar 350°F tot 370°F (177°C tot 188°C) bij het roerbakken met olijfolie. Dit bereik kookt voedsel snel zonder aan te branden.
Je wokt op een hoge temperatuur: je olie moet zuiver zijn en een hoog rookpunt (de temperatuur waarop je olie begint te roken of branden) hebben. Slaolie is hiervoor niet geschikt, maar zuivere olijfolie, arachideolie, maïsolie en zonnebloemolie wél. Wokken is een gezonde manier van koken.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Beschavingen gebruiken het al eeuwenlang om lekkers te bakken. Er zijn talloze redenen om olijfolie te overwegen als vervanging voor boter of margarine. Olijfolie is een gezonder alternatief vanwege de verminderde hoeveelheid cholesterol die olijfolie bevat .
Olijfolie versus boter
Olijfolie is niet beter voor de lijn dan boter, maar wel beter voor de gezondheid. Oliën hebben namelijk als voordeel dat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten. Die zijn goed voor je cholesterol: ze houden het slechte LDL-cholesterol laag en helpen zo hart- en vaatziekten voorkomen.
Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Wokken is eigenlijk niets anders dan het bakken van je eten terwijl je het regelmatig omschept, schudt of 'roert'. Vandaar dat het ookwel roerbakken wordt genoemd.
Is extra vierge olijfolie gezond om in te bakken? Het is een mythe dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. Extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit is zelfs zeer geschikt om te verhitten. Het zit boordevol enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor je hart.
Ook gefrituurde voedingsmiddelen absorberen olie en voegen meer calorieën toe aan uw maaltijd," zegt Fung. Stevige oliën die goed zijn voor het sauteren, roerbakken of roosteren van voedingsmiddelen zijn onder andere avocado, koolzaad, maïs, druivenpitolie, gewone of lichte olijfolie (geen vierge of extra vierge), pindaolie, rijstzemelenolie, saffloerolie, sojaolie en zonnebloemolie .
Bij hoge temperaturen kan olijfolie gaan roken, wat niet alleen kan leiden tot een potentieel verlies van voedingswaarde, maar ook tot de introductie van ongewenste smaken in de wortels . De afbraak van de olie kan resulteren in bitterheid, die de natuurlijke zoetheid van de wortels overschaduwt en hun smaak bederft.
Sommige oliën verdragen hitte goed. Dit is het geval met pindaolie, palmolie, kokosolie, enz. Andere daarentegen verdragen geen hoge temperaturen en verbranden: zonnebloemolie van eerste persing (ongeraffineerd), lijnzaadolie, koolzaadolie, walnootolie, enz.
Omdat het meeste koken (en zelfs frituren) op het fornuis rond de 350°F gebeurt, kun je olijfolie absoluut gebruiken om te sauteren en roerbakken . Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat olijfolie smaakvol is, dus wil je die smaak toevoegen aan het gerecht dat je kookt? Als het antwoord ja is, ga je gang.
Dus, is elke dag een lepel olijfolie gezond? Zeker, meerdere lepels zelfs! Let wel op: dit gaat over de totale hoeveelheid vet per dag. Wanneer je bijvoorbeeld andere voedingsmiddelen met (veel) vet consumeert, moet je hier rekening mee houden en wat minder olijfolie per dag consumeren.
Olijfolie en zonnebloemolie bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetten en gaan hiermee dus gelijk op. Qua calorieën zit er ook weinig verschil tussen de 2. Net als alle soorten olie zijn het er betrekkelijk veel. Om het gezond te houden, kunt u van beide soorten daarom het best niet te veel gebruiken.
Is wokken gezond? Wokken is supergezond!Omdat je de ingrediënten in een wokpan maar kort verhit en er geen vocht aan toevoegt, blijven de meeste voedingsstoffen en vitamines bewaard. Ook gebruik je met wokken en roerbakken vaak verse ingrediënten en heb je relatief weinig olie nodig, waardoor je vetarm én lekker eet.
De beste wokpan zonder PFAS.
De 30 centimeter grote Ceramica wokpan is de beste keuze als je een PFAS vrije wokpan zoekt. De pan heeft een keramische anti-kleef laag en is hierdoor ook de beste keramische wokpan.
Dit veelzijdige diner kan worden gemaakt met een oneindige combinatie van ingrediënten. Je hoeft niet eens met rijst te beginnen . Roerbakgerechten kunnen worden gemaakt met noedels, rijst of andere granen. Hier is hoe je een roerbakgerecht maakt van wat je maar bij de hand hebt.
Zonnebloemolie bevat bijna 85% onverzadigd vet en het grootste deel hiervan is omega 6-vet. Zonnebloemolie is goedkoop en heel neutraal van smaak en daarom perfect om in te bakken, braden en frituren.
Vloeibaar bakvet
Naast plantaardige olie zijn vloeibare margarine en vloeibaar bak- en braadvet ook een gezonde keuze. Deze producten zijn gemaakt op basis van plantaardige olie en bevatten hierdoor veel onverzadigde vetzuren.
Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat Albert Heijn Bakken & braden de gezondste keuze voor een bak- en braadproduct is. Dit product bevat 98% olie; raapzaadolie aangevuld met zonnebloemolie en daarnaast hulpstoffen als karnemelkpoeder om vlees en jus bruin te kleuren.
Wokken doe je op een hoge temperatuur. Het is dan ook belangrijk om een olie te kiezen die hiertegen bestand is. Ga je met olijfolie wokken? Dan zal de olie verbranden en een vieze smaak geven.
Extra vierge olijfolie (EVOO) bevat de hoogste concentraties van deze antioxidanten en heeft daarnaast de meest natuurlijke smaak. Het is dus een uitstekende kandidaat als u op zoek bent naar een gezond alternatief voor boter.
Waar je gewone olijfolie en vierge olijfolie uitstekend kunt gebruiken om in te bakken is de extra vierge olijfolie daar niet altijd geschikt voor. Extra vierge olie is wel zeer geschikt voor de salade, de pasta en koude sauzen, minder om te bakken.