Ze zijn bijna allemaal smakelijk. Er zijn verschillende soorten: berkenboleet, dennenboleet, fluweelboleet, eekhoorntjesbrood,
De enige zwaar giftige boleet is de satansboleet, een boleet met een dikke rode steel en een beige hoed. De satansboleet is zeldzaam en komt meestal voor op kalkrijke grond, waarvan we in ons land niet zo veel hebben, afgezien van Limburg en de duinstreek.
Er zijn veel boleten: sommige zijn eetbaar (zoals eekhoorntjesbrood) en sommige zijn giftig . Het mengen van eekhoorntjesbrood met giftige paddenstoelen is mogelijk tijdens het oogsten van wilde paddenstoelen. Wilde eekhoorntjesbrood die bestemd zijn voor de verkoop, moeten worden geoogst door getrainde, ervaren werknemers. Het publiek mag geen wilde paddenstoelen plukken voor consumptie.
De koeienboleet is eetbaar, maar de smaak is slechts matig. Als hij jong is, is hij geschikt als gemengde paddenstoel of als smaakmaker voor paddenstoelen; oudere exemplaren worden vaak opgegeten door ongedierte en hebben zacht, taai vruchtvlees.
Kastanjeboleten eetbaar zijn, maar vaak niet zo lekker zijn omdat ze vrij slijmerig zijn en vocht opnemen in de buisjes als een spons.
Ze zijn bijna allemaal smakelijk. Er zijn verschillende soorten: berkenboleet, dennenboleet, fluweelboleet, eekhoorntjesbrood, kastanjeboleet, rosse populierboleet, koeienboleet en de ringboleet. Voor veel mensen is de lekkerste het eekhoorntjesbrood.
Net als eekhoorntjesbrood is de kastanjeboleet eetbaar en vrij lekker (hoewel hij zeker niet zo lekker is als zijn geliefde soortgenoot!).
De kastanje boleet controleren op slakken en parasieten, schoonvegen en in dunne plakken snijden en drogen in droger of oven op lage temperatuur. Bij jonge exemplaren kan de buisjeslaag worden mee verwerkt, bij oudere exemplaren kan het eenvoudig verwijderd worden, alhoewel dat niet strikt noodzakelijk is.
Niet lukraak boleten eten, er bestaan ook enkele giftige soorten! Zoals alle paddenstoelen is de boleet die je boven de grond ziet de vrucht van schimmel. De schimmel zelf zie je niet, want dat is een fijn vertakt netwerk onder de grond, de zwamvlok.
De heksenboleet smaakt mild en is eetbaar na koken, maar voorzichtigheid is geboden omdat hij op andere, oneetbare blauwkleurige boleten lijkt (zoals de satansboleet). Hij kan het best worden vermeden door beginnende paddenstoelenzoekers.
De groene knolamaniet is een uiterst giftige paddenstoel en wordt beschouwd als één van de giftigste ter wereld. Het eten van één exemplaar kan reeds leiden tot een fatale vergiftiging. Niet voor niets wordt hij in het Engels "death cap" (hoed des doods) genoemd.
Xanthoconium affine is een eetbare soort bolete-schimmel van het geslacht Xanthoconium . Voor het eerst beschreven als een soort Boletus door Charles Horton Peck in 1873, werd het in zijn huidige geslacht geplaatst door Rolf Singer in 1944.
Zodra nấm tràm is geschoren, week het dan ongeveer een half uur in zout water.Doe het daarna in kokend water en blijf het ongeveer 3 minuten koken en giet het daarna af in koud water . Voordat je het verder gaat koken met andere ingrediënten, giet je het af door het lichtjes tussen je handpalmen te knijpen.
Op het moment dat ik dit schrijf staan er vele gele ringboleten langs het fietspad bij Gijsselte. Genoeg voor een royale maaltijd. Jammer is het dat in de soep slijmerige boleten er een soort behangplaksel van maken. Maar verder zijn ze goed eetbaar mits voorzien van zout, peper en liefde natuurlijk.
Met het najaar in aantocht wordt de gele aardappelbovist steeds talrijker in Nederland. Deze paddenstoel lijkt inderdaad wel wat op een aardappel, met zijn gele kleur en bolle vorm. De gele aardappelbovist eten is echter een slecht idee, want hij is behoorlijk giftig.
Eekhoorntjesbrood is nootachtig en mild van smaak. Het is een veelzijdige paddenstoel die rauw in dunne plakjes erg goed smaakt in een salade met bijvoorbeeld eikenbladsla en walnoten. Maar je kunt hem ook bakken en serveren bij biefstuk of varkenshaas. Of verwerk de paddenstoel eens in risotto of pasta.
Bel meteen het Antigifcentrum op het nummer 070 245 245.
welke paddenstoelen geplukt en opgegeten werden; de tijd tussen het plukken en het eten; eventueel de manier waarop de paddenstoelen klaargemaakt werden; de toestand van het slachtoffer.
Eetbaarheid. Gyroporus castaneus is eetbaar en wordt door de meeste auteurs hoog gewaardeerd; het schijnt aangenaam nootachtig te smaken als het jong is.
Een voor kookliefhebbers vervelende dubbelganger van het Eekhoorntjesbrood is de Bittere boleet. Hoewel ze niet giftig zijn, kunnen ze een gerecht behoorlijk verpesten, daar ze ongenietbaar zijn.
Wijnrode boleet (Xerocomus ripariellus)
De Wijnrode boleet is een mycorrhiza symbiont van Berk en groeit op moerassige plaatsen. De dieprode vruchtlichamen kleuren vaak sterk blauw bij kneuzing.
Let op dat je tamme kastanjes meeneemt en geen paardenkastanjes, want die zijn niet eetbaar. Het verschil is te zien aan de bladeren van de boom, de bolster (buitenste schil) waar ze in zitten en de vorm van de kastanje. De bolster van de tamme kastanje is zeer stekelig, zoals een egel.
Wilde kastanjes zijn niet eetbaar, tamme wel
De kastanjes van de witte paarden kastanje zijn niet eetbaar, ze hebben een bittere smaak en u kunt er zelfs ziek van worden doordat ze het stofje aesculine bevatten. Dit chemische goedje kan ervoor zorgen het slijmvlies van de maag en darmen gaat ontsteken.
De paddenstoel is eetbaar, ondanks zijn harde steel . Een minder voorkomende variant komt voor waarbij de kleurverandering naar diep violet is in plaats van blauw. De blauwverkleuring is het gevolg van de oxidatie van een chemische stof genaamd gyrocyanine.