Het (vergroot)woord risotto is afkomstig van het Italiaanse riso dat 'rijst' betekent, met het achtervoegsel otto.
Het Benelux assortiment van Riso Scotti beslaat dé meest iconische rijstsoort uit Italië: risotto rijst. Riso Scotti biedt uiteraard de pure rijstkorrel - Arborio en Carnaroli risotto - voor een traditionele bereiding met bouillon.
Risottorijst is een verzamelnaam voor alle rijstsoorten – waarvan arborio de bekendste is – die geschikt zijn voor het maken van de populaire Italiaanse specialiteit uit één pan. Risottorijst bevat veel zetmeel en heeft een korte, ronde korrel die tijdens het garen veel vocht opneemt.
Risottorijst zijn rijstsoorten met veel zetmeel die daardoor veel kookvocht kunnen opnemen. De bekendste soort is de Arborio rijst en met deze soort kan je weinig misdoen. Wil je echter gaan voor topkwaliteit, kies dan voor Carnaroli of Vialone Nano rijst.
Om een risotto te laten slagen heb je rijst van een specifiek ras nodig: de Japonica. Deze rijst heeft korte en stevige korrels vergeleken met het lange Indica ras. De rijstkorrels van het Japonica ras bevatten allemaal 2 soorten zetmeel.
Andere rijstkorrels
Je begrijpt nu misschien beter waarom je met basmati- of zilvervliesrijst geen risotto kunt maken. Deze rijstsoorten bevatten weinig zetmeel en nemen weinig tot geen kookvocht op.
De klassieke risotto is heerlijk, maar niet altijd even gezond Doordat risotto meestal gemaakt wordt met veel roomboter en kaas is risotto vaak een echte caloriebom. Deze risotto is gelukkig goed voor de lijn, omdat er maar weinig vette ingrediënten aan worden toegevoegd en veel groenten.
Het lastige aan risotto maken is dat dit een hele nauwkeurige bezigheid is, maar moeilijk is het zeker niet. Kies allereerst de juiste producten om de risotto mee te bereiden, waarbij de keuze van de riso (rijst) natuurlijk het belangrijkste is.
Risotto met aubergine en parmaham crisps bij ALDI.
Je kunt checken of de risottorijst goed is door simpelweg even te proeven (yay!). De perfecte risotto is namelijk beetgaar: zacht en toch met een kleine bite. Een beetje al dente dus. Wanneer de korrels mooi beetgaar zijn, draai je het vuur uit.
Rijst, en dus ook risottorijst, bevat veel koolhydraten. De bereiding van een traditionele risotto is behoorlijk calorierijk: er wordt veel room en kaas in gebruikt. Daarom is het superleuk dat PowerSlim een mooi recept heeft voor een calorie- en koolhydraatarm alternatief.
Zilvervliesrijst (de volkoren variant) bevat nog het vliesje en is daarom de meest pure en voedzaamste rijst die je kunt kopen. Daarom is deze vorm van rijst dus de gezondste.
Deze soorten rijst worden op verschillende plekken in de wereld verbouwd, en verschillen iets per smaak. Zo is basmatirijst wat geuriger en verfijnder, terwijl pandanrijst weer een meer nootachtige smaak heeft.
Rijst behoort tot de kleine pastavarianten voor in de bouillon. Deze pastavariant is zeker uitgevonden om tot de verbeelding te spreken van kinderen, gewoontegebruikers van babyvoeding en heldere soepen, aangezien hij de vorm heeft van kleine, lekkere en leuke pastakorrels.
Risotto is een van de traditionele Italiaanse gerechten en is van oudsher een specialiteit uit het noorden van Italië, namelijk Lombardije. Het woord risotto is het verkleinwoord van het woord 'riso' en riso betekent rijst.
Pandan heeft het aroma van pandanbladeren, dat lijkt op de nootachtige smaak van Jasmijn rijst. Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft.
Constant roeren in de risotto, totdat elke schep bouillon is opgenomen, is niet verstandig. Sterker nog, door continu in de rijst te roeren ben je het eigenlijk aan het 'overroeren'. Dat betekent dat je de rijstkorrel beschadigd – en dat je risotto eerder papperig en plakkerig wordt in plaats van smeuïg.
Het restje dat je bewaart in de koelkast kun je de volgende dag opwarmen door weer een beetje bouillon toe te voegen. Je kunt ook kiezen voor wijn of als je niets meer in huis hebt: kokend water. Blijf goed roeren tot de risotto opgewarmd is.
Ook wordt vaak aangeraden om na het bakken de rijst af te blussen met een beetje witte wijn, maar ook dat is niet strikt noodzakelijk omdat het de rijst bitter kan maken.
De winnaar is…. Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst.
Er zitten 882 kilocalorieën in 1 portie (450 gram) rijst of risottogerecht. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'rijst of risottogerecht'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het grote voordeel van risotto is dat deze rijstsoort gemakkelijk te verteren is en licht op de maag ligt. Daarnaast is het goed te weten dat verse groenten tijdens het afvalproces áltijd mogen: deze bevorderen niet alleen de gezondheid, maar ook het verliezen van ongewenste en overtollige kilo's.
Net als witte rijst bevat deze rijst een stuk minder voedingsstoffen doordat het vliesje is verwijderd. De rijstkorrel van basmatirijst is in vergelijking met andere soorten langer en heeft een lichte nootachtige smaak. Doordat er meer smaak aan zit, is dit een favoriet bij velen. Wist je dat basmati 'geurig' betekent?
De meestgebruikte kleefrijst is de zoete, bruine kleefrijst. Ook de Thaise zwarte rijst is een goede kleefrijst. Lange rijst: Is zacht en plakt niet. Deze soort rijst heeft het meeste water van alle soorten rijst nodig en ook de langste kooktijd.
Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. De rijst wordt eerst een paar minuten droog aangebakken en daarna in bouillon gekookt. Tijdens het koken kunnen andere ingrediënten toegevoegd worden, zoals vis of vlees, kruiden en een groentemix, vaak gelardeerd met Parmezaanse kaas.