Verhoogt de immuniteit: Omdat bruine rijst ook veel mineralen en vitaminen bevat, versterkt het ons immuunsysteem en voedt het ons lichaam, waardoor het beter infecties kan bestrijden.
Wanneer de witte rijst verrijkt is, heeft het hoge niveaus van folaat, wat het vermogen van de cellen in uw lichaam om te delen verbetert . Dit heeft natuurlijk invloed op elk type cel, inclusief die in uw immuunsysteem.
Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit. Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst. Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
Rijst is bijzonder rijk aan koolhydraten en voedingsstoffen - kortom supergezond en geschikt voor een voedzaam en bewust voedingspatroon. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt rijst zelfs beschouwd als een middel tegen hoge bloeddruk.Er wordt ook gezegd dat het het hart verlicht en het lichaam sterkt.
Dagelijks rijst eten is prima, maar variatie wordt aangeraden. Wissel af met granen zoals quinoa, gerst of bulgur, en voeg altijd groenten en eiwitten toe voor een gebalanceerde maaltijd. Een gevarieerd dieet is cruciaal voor je gezondheid.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Het is het beste om de hoeveelheid rijst in een dieet te matigen. "Houd u aan de juiste portiegroottes om de calorie-inname te beheren. Een typische portie rijst zou ongeveer een half tot één kopje gekookte rijst moeten zijn", legt Shah uit.
Van rijst ben je langer verzadigd dan van brood, rijst bevat veel vezels en voedingsstoffen en komt daarom in aanmerking voor opname in een gezond en evenwichtig eetpatroon.
1. Bruine rijst. Bruine rijst of andere volle granen kunnen helpen in de strijd tegen je buikje. Dat bleek althans uit een onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition: mensen die 3 keer per dag volle granen aten, hadden 10% minder buikvet dan degenen die dat niet deden.
Volgens FoodSafety.gov is overgebleven witte of bruine rijst veilig om te eten gedurende vier tot zes dagen na het koken en tot zes maanden in de vriezer . Maar dat is slechts de helft van de hoeveelheid om ervoor te zorgen dat u niet ziek wordt van een veelvoorkomende oorzaak van voedselvergiftiging.
Je laat alle voedingsmiddelen weg die het immuunsysteem uitlokken tot actie: dit zijn granen (gluten), zaden, peulvruchten, noten en alle planten die behoren bij de nachtschades (aardappelen, tomaten, paprika, rode pepers, aubergines). Dierlijke producten om te vermijden zijn: zoogdiervlees, zuivel en eieren.
Zwarte rijst is bijzonder rijk aan anthocyanen, een groep flavonoïde plantpigmenten met krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Van anthocyanen is aangetoond dat ze ook krachtige eigenschappen tegen kanker hebben.
Voeding om je afweersysteem te ondersteunen
Zorg ervoor dat je voldoende groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten eet. Deze voedingsmiddelen bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten, die een positieve invloed hebben op je afweermechanisme.
Witte rijst en wit brood
Bij buikkrampen en brandend maagzuur kun je het beste lichtverteerbare voedingsmiddelen eten. Witte rijst en wit brood hebben allebei een licht constiperend effect. Om je rijst wat op te fluffen kun je er gekookte groente in doen, of er wat appelmoes of wortelpurree doorheen mengen.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
Daarnaast bevat bloemkoolrijst ook aanzienlijk minder calorieën. Daarom is het in principe inderdaad gezonder om gewone rijst te vervangen door bloemkoolrijst, zeker wanneer u bij een rijstmaaltijd weinig groente eet. Bloemkoolrijst is dus een geschikt alternatief voor rijst wanneer u graag wat kilo's kwijt wilt.
Hogere voedingswaarde
Witte of bruine rijst, voor de hoeveelheid calorieën maakt het geen verschil. Beide soorten bevatten net zoveel calorieën als koolhydraten. Het verschil zit 'm in de vezels. Daarvan heeft bruine rijst heeft er meer, waardoor de voedingswaarde ook hoger ligt.
Wat is gezonder: brood of rijst? Als je kijkt naar de voedingswaarde van een enkele portie brood en rijst, kan brood als de gezondere optie worden beschouwd . Dit komt doordat brood minder calorieën en koolhydraten bevat dan rijst. Rijst bevat echter wel meer eiwitten, vitaminen en mineralen dan brood.
Niet elke dag rijst
Hoewel rijst dus best gezond is, raden voedingsdeskundigen het af om elke dag rijst te eten. In veel rijstproducten zit namelijk arseen. Arseen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Deskundigen zeggen dat arseen een groter schadelijk effect heeft op baby's en kinderen dan op volwassenen.
In basmatirijst zitten heel wat verschillende vitamines.Vooral vitamines B1 en B6 komen er veel in voor.Die zijn nodig voor een gezonde stofwisseling. Of beter gezegd: die helpen de koolhydraten om te zetten in energie en zorgen ervoor dat de eiwitten goed door je lichaam gebruikt kunnen worden.
Het is echter het beste om maaltijden en snacks te kiezen die gemaakt zijn van gewichtsverliesvriendelijke voedingsmiddelen, zoals die met veel eiwitten en vezels. Griekse yoghurt, eieren, noten, fruit en proteïneshakes zijn bijvoorbeeld allemaal vullende en voedzame snacks voor 's avonds.
" Het eten van geraffineerde koolhydraten zoals brood, rijst, pasta en koekjes [in overmaat] zal ons buikvet doen toenemen . Als we het willen verliezen, moeten we ons richten op het eten van voedings- en vezelrijke koolhydraten zoals groenten en fruit met een lage glycemische index," zegt Djordjevic.
Vooral volkoren soorten zoals zilvervliesrijst of zwarte rijst, worden aanbevolen voor diëten vanwege hun verhoogde voedingsstoffen.