Eet volkorenproducten: producten van wit meel, witte bloem en gepelde granen zijn niet goed voor de darmen. Vervang wit brood, witte rijst en witte pasta daarom voor meergranenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta als je darmklachten wilt voorkomen.
Als je rijst eet, kun je het beste kiezen voor een hele korrel met een lange kooktijd. Zilvervliesrijst bijvoorbeeld. Daarin zitten de meeste voedingsstoffen en deze soorten zetten je darmen het beste aan het werk.
Witte rijst en granen
Hoewel een matige hoeveelheid vezels gezond is, zijn witte graanproducten en witte rijst wel makkelijker verteerbaar.
Rijst met een hoog vezelgehalte, zoals bruine rijst, kan echter bijdragen aan de spijsverteringsproblemen zoals diarree, een opgeblazen gevoel en gas. Bij het zoeken naar korrels die gemakkelijk te verteren zijn, kan witte in plaats van bruine, zwarte of rode rijst een betere optie zijn.
Gebruik bij voorkeur magere vleeswaren, mager vlees en kip zonder vel; Gebruik weinig olie, boter of margarine bij de bereiding van de maaltijden; Besmeer u brood met (dieet)halvarine; Maak geen gewoonte van vetrijke tussendoortjes, zoals: o gebak; o koekjes; o worst; o chips; o noten; o kaas; o candybars.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Producten die licht- en zwaar verteerbaar zijn. Wit brood, donkere broodsoorten met fijne vezels, bv. Bruinbrood of fijn volkoren brood. (Volkoren)beschuit, toast, matze, knäckebröd, ontbijtkoek (niet te scherp gekruid en zonder vulsel), eierkoek, cornflakes.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt. Het advies geldt vooral voor baby's en peuters, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen ook te veel binnenkrijgen, als ze vaak en veel rijst en rijstproducten eten.
Het gaat vooral om de onnatuurlijke suikers zoals frisdrank, snoep en koek. Daarnaast hebben ook de koolhydraten in wit brood en pasta's zoals macaroni en spaghetti een schadelijk effect. Deze voedingsmiddelen brengen de darmen in onbalans en voeden de schadelijke schimmels.
Goed nieuws: er zijn genoeg toetjes die je snel kunt verteren! Eet heerlijke vla of pudding, hangop, vruchtenmoes, magere kwark of yoghurt. Vooral yoghurt is een aanrader! Hierin zitten belangrijke bacteriën die lactose omzetten in melkzuren.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Kiwi. Kiwi's zijn groene wondertjes. Ze zitten niet alleen bomvol vitamine C, maar hebben ook een licht-laxerende werking waardoor ze dat onaangename, opgeblazen gevoel in je buik kunnen helpen verminderen.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Jazeker, in roggebrood zitten veel vezels. Zo'n 4,5 gram per plakje á 100 gram. Vezels zijn essentieel voor de stoelgang en een goede darmwerking.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Maar wist je dat de komkommer 'huid' uit vezels bestaat? Zowel water als vezels zijn onmisbare ingrediënten voor een goed werkend spijsverteringskanaal en daarmee een goede stoelgang. Daarom kan komkommer eten verstopping voorkomen en draagt het bij aan een gezonde darmflora.
Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.