Op maandag 14 juni 2021 heeft een andere fabrikant een terugroepactie in Amerika en een veiligheidskennisgeving voor de rest van de wereld uitgegeven, voor bepaalde CPAP- en beademingsapparaten. ResMed-apparaten vallen niet onder deze terugroepactie en zijn veilig voor gebruik door patiënten.
Philips waarschuwde vorige maand over verschillende CPAP-, BiPAP- en beademingsapparaten. In deze apparaten is een schuim gebruikt waarbij deeltjes los zouden kunnen komen. Die zouden ingeademd kunnen worden. Ook kunnen er vluchtige stoffen vrijkomen die mogelijk schadelijk zijn.
Tips om aan de CPAP te wennen
Als u de eerste nachten met de CPAP gaat slapen, probeer dit dan zo goed mogelijk vol te houden. Lukt het u echt niet, doe het masker dan af en probeer het de volgende nacht opnieuw en langer. Zo kunt u het CPAP gebruik langzaam opbouwen en bereikt u een beter resultaat.
Een neusmasker is het meest gebruikte masker om slaapapneu te behandelen. Het neusmasker bestaat uit een kapje dat alleen de neus omsluit. In de meeste gevallen volstaat het gebruik van een neusmasker en slaapt u – door de overdruk via uw neus – automatisch met uw mond dicht.
Een CPAP is een apparaat dat onder verhoogde druk een luchtstroom blaast. Via een slang en een masker komt deze luchtstroom in de luchtwegen terecht, waardoor deze tijdens de slaap open blijven en ademstilstanden worden voorkomen.
Philips riep miljoenen beademingsapparaten voor patiënten met slaapapneu terug, omdat ze een isolatieschuim bevatten dat kan verbrokkelen en daardoor gevaarlijk kan zijn voor gebruikers. Daarnaast kan het isolatiemateriaal, als het in aanraking komt met bepaalde schoonmaakmiddelen, een giftige stof afgeven.
De BMC G3 is als beste uit de test gekomen. Dit komt voornamelijk door de prijs-kwaliteit verhouding. Dit CPAP apparaat wordt compleet geleverd met slang en bevochtiger. De druk kan automatisch of vast worden ingesteld met het scherm.
Philips roept slaapapneu- en beademingsapparaten terug vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. Het gaat om Dreamstation-apparaten die worden ingezet om slaapapneu te behandelen.
U moet het masker en hoofdband met de hand wassen, door zacht te schrobben met warm water (ongeveer 30°C) met een mild schoonmaakmiddel. Alle componenten goed afspoelen onder stromend water, en laten drogen in de lucht buiten bereik van direct zonlicht.
De klachten kunnen verdwijnen als u afvalt. Drink geen alcohol. En slaap niet op uw rug. Een speciaal bitje in de mond, beademing in de nacht of een operatie kan helpen.
De hersenen, de organen en het bloed krijgen tijdelijk minder zuurstof. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de slaap en kan schadelijk zijn voor het hart- en vaatstelsel. Op de korte termijn kan slaapapneu leiden tot vermoeidheid en slaperigheid overdag en stemmingswisselingen.
Tips om aan CPAP te wennen
Als u de eerste nachten met CPAP gaat slapen, probeer dit dan zo goed mogelijk vol te houden. Lukt het u niet, doe het masker dan af en probeer het de volgende nacht opnieuw en dan wat langer. Zo kunt u de slaaptijd met uw CPAP langzaam opbouwen. Dit zorgt voor een beter resultaat.
gemiddeld >= 4 uur/nacht. Als u aan deze voorwaarden voldoet, betaalt de ziekteverzekering een dagvergoeding voor de behan- deling. U betaalt zelf een maximale opleg (remgeld) van EUR 0,25/dag.
Om de klachten van slaapapneu te verminderen is het raadzaam om je leefstijl aan te passen. Gezonder eten, meer bewegen, waardoor je gewicht gaat verliezen. Afvallen kan de klachten flink verminderen! De omtrek van de nek wordt dan kleiner en ademen wordt weer gemakkelijker.
Mensen met apneu hebben vaak hoge bloeddruk (hypertensie), hoog cholesterol, hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en worden vergeetachtig.. Vaak gaat aan de apneu een sterk verminderde ademhaling vooraf, de zogenaamde hypopneu.
De oorzaken van slaapapneu moeten worden gezocht bij overgewicht, roken, erfelijke factoren, een korte onderkaak, afwijkingen in het keel- neus- en oorgebied, longafwijkingen, een lage tonus van de mond- en keelspieren door bijvoorbeeld slaapmiddelengebruik of chronisch nier- of hartfalen.
Philips wordt overspoeld met rechtszaken, sinds het bedrijf miljoenen slaapapneu- en beademingsapparaten terugriep. Die apparaten zijn mogelijk kankerverwekkend. Meer dan tachtig Amerikaanse en Canadese gedupeerden hebben Philips de afgelopen twee maanden gedagvaard. Door de affaire is het aandeel Philips gekelderd.
Sommige mensen hebben regelmatig ademstops tijdens het slapen. Deze ademstops, of apneus, kunnen optreden doordat spieren tijdens de slaap ontspannen. De tong en zachte delen in de keel blokkeren dan de ademhaling. We noemen dit obstructief slaapapneu, afgekort OSA.
Het theoretisch maximaal verbruik is 80W (dat is wat de adapter kan leveren) en dat is dus alles (fan, verwarmde slang, bevochtiger) aan op piekvermogen. Als je elke nacht 8 uur zou slapen met alles op vol vermogen zou dit je zo'n €50 per jaar aan stroom kosten; in de praktijk zal dit dus beduidend minder zijn.
Het apparaat omvat een pomp die de kamerlucht aanzuigt en onder lichte druk zet. Deze lucht onder druk wordt via een buizensysteem en een neus- of mond-neusmasker de neus, keel en luchtpijp ingestuwd. Hierdoor ontstaat er in de mond- en keelholte een overdruk zodat deze niet meer kan dichtklappen.
1 Obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) is een mogelijke risicofactor voor, of een gevolg of 'mimic' van diverse neurologische aandoeningen. 2 Aangezien OSAS niet betrouwbaar gediagnosticeerd kan worden met alleen anamnese en lichamelijk onderzoek, is een poly(somno)grafie geïndiceerd bij een redelijke verdenking.
Mensen met ernstige slaapapneu lopen doorgaans drie keer zo veel risico om te overlijden dan mensen zonder apneu. Maar het is met name waarschijnlijk dat u het risico op plotseling overlijdennbsp;als gevolg van een hartstilstand verhoogt.
De gevolgen van slaapapneu
Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.
Deze ademstops worden uitgedrukt in de Apneu Hypopneu Index (AHI). Bij snurken zijn er minder dan 5 ademstops per uur, bij lichte slaap apneu 5 tot 15 ademstops per uur, bij matig ernstige OSA 15 tot 30 ademstops per uur en bij ernstige OSA meer dan 30 ademstops per uur.