Moldavië is een redelijk veilig land, maar diefstal en zakkenrollen komen voor. Tijdens uw vakantie raden wij u daarom aan om zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke eigendommen als portemonnees, paspoorten, camera's en sieraden. U bent als toerist herkenbaar en daarom een potentieel doelwit voor zakkenrollers.
Moldavië is het armste land in Europa, dus voor veel basisbehoeften zoals boodschappen betaal je weinig. Ook bussen en taxi's zijn erg goedkoop. De reiskosten lopen voornamelijk op als je naar het platteland gaat. Daar zijn amper voorzieningen en accommodaties voor toeristen, dus daar betaal je meer.
Vereisten voor een toeristenvisum voor Moldavië voor Nederlandse paspoorthouders. Geen visum benodigd voor een verblijf van maximaal 90 dagen per 180 dagen. De reiziger moet: In het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden bij inreis, met minimaal één lege visumpagina.
De Republiek Moldavië is een land in Oost-Europa. Het land ligt tussen Roemenië en Oekraïne. Het land heeft zijn naam te danken aan het vorstendom Moldavië dat tussen de Karpaten en de Snjestr lag. Een tijd lang stond het onder Turkse invloed, tot in 1812 het Ottomaanse Rijk en het Russische Rijk een verdrag sloten.
Kosovo is in de regel vrij veilig. De veiligheidssituatie is toch aanzienlijk ongunstiger in de vier gemeenten van Noord Kosovo. De Kosovaarse politie wordt beschouwd als professioneel en doeltreffend. Kleine criminaliteit (zakkenrollen, gauwdiefstal en inbraak) is zeldzaam maar komt toch voor.
Kosovo heeft nog te veel politieke en economische problemen om toe te treden tot de Europese Unie. Het grootste probleem is dat Kosovo niet door alle EU-lidstaten wordt erkend als staat. Vijf van de 27 lidstaten erkennen Kosovo niet: Cyprus, Griekenland, Roemenië, Slowakije en Spanje.
Europese Raad verleent Moldavië status van kandidaat-lidstaat. Tijdens de Europese Raad van 23 juni 2022 hebben de EU-leiders Moldavië de status van kandidaat-lidstaat verleend.
Moldavië staat bekend als het armste land van Europa. Je vindt in Moldavië veel oude traditionele dorpjes. Het landschap is veelal vlak met veel wijnvelden. In het dorp Cricova in het noorden van Moldavië vind je een van de grootste grotten van de wereld (circa 100 km gangenstelsels).
Moldova heeft door haar ligging een landklimaat met strenge winters en warme zomers. Het heeft geen uitgang naar zee en nauwelijks grondstoffen. Het is grotendeels een traditionele samenleving, 98% van de bevolking is gelovig, d.w.z. Roemeens-orthodox of Russisch-orthodox.
Moldavië is een van de armste landen van Europa. Mensen verdienen er gemiddeld 175 euro per maand, ongeveer net zo veel als het leefgeld in een Nederlands asielzoekerscentrum.
De bekendste Moldavische maaltijd is mamaliga of polenta, een maismeel pap. Het staat op tafel naast de stoofpotten en het vlees. Het wordt gegarneerd met brinza, zure room en soms gebakken ei of roerei. Als dessert is er vers fruit: appels, peren, perziken, abrikozen, kersen en druiven.
Moldavië heeft een klein en zwak leger
Het land is sinds zijn onafhankelijkheid militair neutraal, waardoor het geen leger van betekenis heeft opgebouwd, schreef Trouw vorige maand. "Zo'n drieduizend man groot is het leger, vooral infanteristen. En deels zijn het geen beroepssoldaten, maar dienstplichtigen.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het land een onderdeel van de Sovjet-Unie. Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 werd het land onafhankelijk, al kende het nog wel een tijd een communistisch regime. Tegenwoordig is Moldavië een parlementaire republiek met zo'n 2,7 miljoen inwoners (2019).
Momenteel bestaat het Schengengebied uit 26 Europese landen, waarvan 22 EU‑lidstaten: België, Tsjechië, Denemarken, Duits‑ land, Estland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Letland, Li‑ touwen, Luxemburg, Hongarije, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Finland en Zweden.
Koninkrijk van de Serviërs, Kroaten en Slovenen.
Türkiye Cumhuriyeti (info / uitleg)), is een transcontinentaal land dat voornamelijk in Anatolië in Zuidwest-Azië ligt, met een deel op het Balkanschiereiland in Zuidoost-Europa. Ankara is de hoofdstad en regeringszetel van Turkije, terwijl Istanboel de grootste stad en het financiële centrum van het land is.
Geschiedenis van de betrekkingen
In 1992 stemde Zwitserland in een referendum tegen toetreding tot de Europese Economische Ruimte (EER). De positie van Zwitserland ten opzichte van de EU werd hierdoor extra bijzonder. Deze verkiezingsuitslag had tot gevolg dat de EU en Zwitserland begonnen met onderhandelingen.