Spinazie is rauw heel goed voor je, omdat er veel vezels in zitten. Bovendien levert het vitamine B11 (folaat), dat verloren gaat in het kookvocht van spinazie zodra je het in de pan bakt. Als je de spinazie stoomt, dan behoud je wel het folaat.
Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten. Maar dat advies trekt het Voedingscentrum nu in. We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer.
Alle groenten zijn gezond, maar spinazie wordt wel gezien als de krachtpatser onder de groenten. Spinazie is een uitstekende bron van vitamines.Zo bevat het carotenoïden die je lichaam omzet in vitamine A.Dit is belangrijk voor je zicht en voor een goede werking van je immuunsysteem.
Hoewel het eten van rauwe spinazie goed is , is het beter om het in een blender te hakken — bijvoorbeeld door er een smoothie van te maken — of in een sapcentrifuge, omdat dit meer luteïne uit de bladeren vrijmaakt, aldus de onderzoekers. Wanneer u spinazie aan een salade of sandwich toevoegt, snijd het dan in reepjes om hetzelfde effect te krijgen.
Gekookte spinazie levert drie keer zoveel bètacaroteen, een antioxidant die in vitamine A wordt omgezet. Door spinazie te verhitten breek je ook het oxaalzuur in de donkere groente af, dat (net als vezels) het lichaam belemmert mineralen op te nemen. Door spinazie te verwarmen, neem je meer ijzer, magnesium en zink op.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Spinazie biedt veel gezondheidsvoordelen, maar bevat weinig calorieën. Ongeveer 3,5 ounces (100 gram) rauwe spinazie bevat 2,7 mg ijzer , of 15% van de ADH ( 8 ). Hoewel dit non-heemijzer is, dat niet erg goed wordt opgenomen, is spinazie ook rijk aan vitamine C.
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Het voegt volume toe aan ontlasting als voedsel door je spijsverteringsstelsel gaat. Dit kan helpen om constipatie te voorkomen . Spinazie bevat weinig koolhydraten, maar veel onoplosbare vezels.
Spinazie is rauw heel goed voor je, omdat er veel vezels in zitten. Bovendien levert het vitamine B11 (folaat), dat verloren gaat in het kookvocht van spinazie zodra je het in de pan bakt. Als je de spinazie stoomt, dan behoud je wel het folaat.
Spinazie is een goede bron van ijzer en een ei bevat vitamine D, wat helpt bij de opname van ijzer. Door een ei te eten bij spinazie, kun je de opname van ijzer verhogen.
Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels
De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.
Het goede nieuws is dat spinazie, met mate gegeten, niets dan positieve gezondheidsvoordelen biedt. Hoewel het moeilijk is om gezaghebbende limieten te vinden voor spinazieconsumptie op dagelijkse of wekelijkse basis, bevestigt MedicineNet dat een kom per dag, een gematigde hoeveelheid, veilig is voor de meeste mensen .
Spinazie (en andere groene bladgroenten)
Spinazie is rijk aan voedingsvezels en bevat slechts weinig calorieën. Dat maakt dat het je lichaam meer energie kost om spinazie te verteren, dan dat het energie opdoet. Daardoor heeft spinazie dus een vetverbrandend effect.
Een overmatige inname van nitraat kan leiden tot methemoglobinemie, een aandoening waarbij het bloed minder goed in staat is om zuurstof te transporteren. Dit kan leiden tot symptomen zoals kortademigheid, vermoeidheid en een blauwachtige verkleuring van de huid.
Mogelijke gevaren van het consumeren van rauwe spinazie:
Dimple Jangda waarschuwt dat het eten van rauwe spinazie in grote hoeveelheden kan leiden tot "darmproblemen zoals indigestie, een opgeblazen gevoel, winderigheid, constipatie, diarree, prikkelbare darmsyndroom . Het kan zich ook afzetten in het borstweefsel en gezondheidsproblemen veroorzaken bij vrouwen."
Spinazie bevat veel vezels en heeft tijd nodig om te verteren , wat kan leiden tot diarree, buikpijn en soms koorts. Spinazie is een goede bron van ijzer, maar soms kan het lichaam het plantaardige ijzer dat we hebben ingenomen niet opnemen vanwege het hoge vezelgehalte en de overmatige consumptie ervan.
Ook spinazie bevat veel vezels – 100 gram gekookte spinazie bevat 4 gram – en daarnaast bevat het ook magnesium, een mineraal dat je stoelgang kan bevorderen. Je vindt magnesium dan ook vaak in laxeermiddelen, maar door het op deze manier in je voedingspatroon op te nemen, heeft het een minder ingrijpend effect.
Rauwe spinazie
Ook raakt u dan geen oplosbare vitamines kwijt, zoals foliumzuur, dat anders grotendeels verloren gaat in het kookvocht. Daarnaast blijft het aandeel luteïne intact, dat in het geval van koken, stomen of wokken juist aanzienlijk verlaagt.
SLECHTE COMBO #2: Spinazie en zuivelproducten
Als u een vegetarisch dieet volgt, in de overgang bent of gewoon zeker wilt weten dat u calcium goed opneemt, kunt u het beste geen zuivelproducten mengen met oxalaatrijke voedingsmiddelen zoals spinazie, bieten, boerenkool, prei en peterselie.
Spinazie is tevens rijk aan krachtige antioxidanten, zoals vitamine A, E, neoxanthine en violaxanthine. Deze stoffen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ze kunnen daardoor de klachten helpen verminderen die voorkomen bij bijvoorbeeld osteoporose, artritis en astma.
Reken daarom op 350 tot 400 gram verse spinazie per persoon. In onze Groente- en Fruitwijzer staat per fruit- en groentesoort hoeveel je aan vers product moet kopen om aan 2x2 groente en fruit te komen.
Vergeleken met rood vlees bevat het bijna dezelfde hoeveelheid: 100g spinazie bevat 2,7 mg ijzer versus 2,6 mg in 100g vlees . Maar het verschil is dat ijzer uit dierlijke voedingsmiddelen een hogere absorptie in het lichaam heeft dan ijzer uit plantaardige/groentebronnen.
Spinazie bevat naar verhouding veel ijzer, maar er zijn ook andere ijzerrijke groenten. Enkele andere ijzerrijke groenten: bietjes, asperges, zoete aardappels, rucola, broccoli, andijvie en boerenkool (perfect voor de winter!).