Als QR-codes gedeeld worden op internet of via social media kan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deze QR-codes blokkeren. De QR-codes zijn dan geen geldig coronabewijs meer. Het is strafbaar om QR-codes te delen.
Het kabinet heeft aangekondigd dat het coronabewijs per 23 maart in Nederland niet meer in gebruik is. In de CoronaCheck-app zijn alle Nederlandse bewijzen vanaf dat moment niet meer zichtbaar.
QR-code zonder booster: testen of herstelbewijs
Haalt u geen boosterprik? Dan moet u zich laten testen op corona om een QR-code te krijgen. Die is dan 24 uur geldig.
ZWEDEN. Zweden, het eerste land ter wereld waar je binnenkomst zonder een QR code, zonder een test en ook zonder vaccinatiebewijs. Een land zonder inreisbeperkingen. In het land zelf worden nog wel de basisregels gehanteerd.
Herstelbewijs 180 dagen geldig
Uw herstelbewijs is na 180 dagen na uw positieve coronatest niet meer geldig. Voor een geldig coronabewijs moet u dan 1 prik halen.
Mensen die om medische redenen geen boosterprik met een mRNA-vaccin mogen of geen booster met mRNA-vaccin willen, kunnen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst een afspraak maken voor een boostervaccinatie met Janssen. Dit kan via het telefoonnummer: 0800-1295.
De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang je in welke mate je beschermd bent tegen verschillende varianten van het virus.
Groen: U kunt zonder regels de bestemming bezoeken c.q. inreizen. Geel: U kunt met beperkte regels de bestemming bezoeken, denk aan een PCR test binnen 72 uur voor vertrek of een antigeen binnen 24/48 uur voor vertrek. Er wordt geen rekening gehouden met maatregelen als mondkapjes ed.
Reist u naar Spanje vanuit de Europese Unie of de Schengenzone? Dan hoeft u geen Digitaal Corona Certificaat (vaccinatie-, test-, of herstelbewijs) te laten zien.
Mensen van 12 tot en met 59 jaar zonder hoger medisch risico
U kunt de herhaalprik tegen corona krijgen nadat de mensen met een medisch hoger risico en zorgmedewerkers met patiënten- en/of cliëntencontact hiervoor zijn uitgenodigd. Vanaf 3 maanden na uw laatste coronaprik of besmetting kunt u de herhaalprik halen.
De klassieke snelle antigeentesten ofwel sneltesten kunnen uitsluitend door een medisch geschoold persoon afgenomen worden. Er bestaan ook antigeentesten die op een eenvoudigere manier zelf kunnen afgenomen worden, ook wel zelftesten genoemd.
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
In sommige gevallen wil je liever een papieren QR-code uitprinten. Bijvoorbeeld als je geen smartphone hebt. Of als je een QR-code wilt maken voor je kinderen. Ga naar www.coronacheck.nl/print en volg de stappen.
U hoeft geen coronabewijs meer te laten zien als u naar Duitsland reist.
De meest recente inenting moet minstens 14 dagen oud zijn, maar mag niet ouder dan 270 dagen zijn. Na 270 dagen is een boostervaccinatie nodig voor een geldig vaccinatiebewijs. Vanaf 1 oktober 2022 geldt iemand pas na drie vaccinaties als volledig gevaccineerd.
Er gelden geen inreisvoorwaarden meer in Frankrijk. Dit betekent dat u geen coronabewijs meer nodig heeft om Frankrijk in te reizen.
U mag Turkije zonder vaccinatiebewijs of test- en herstelbewijs inreizen. Lees de laatste informatie over deze inreisvoorwaarden op de website van Turkish Airlines (informatie in het Engels).
Vaccinaties zijn voor Spanje niet verplicht of echt noodzakelijk. Alleen in Mellila kan rabiës voorkomen, lees hier meer over de rabiës vaccinatie. Wanneer u Spanje combineert met een andere reisbestemming, heeft u mogelijk wel vaccinaties nodig voor de andere bestemming. Ook dan is Thuisvaccinatie u graag van dienst.
Corona gehad voor vaccinatie
8 weken na uw coronabesmetting kunt u de coronaprik halen. 1 prik is voldoende om uw basisserie af te ronden. U kunt ook 2 prikken halen als u dat wilt. 3 maanden na uw laatste prik uit de basisserie kunt u een boostervaccinatie halen.
Bij mensen die een milde infectie met het coronavirus hebben gehad, bevinden zich daarna antistoffen in het neusvocht. Deze antistoffen zijn tot wel negen maanden na de infectie aanwezig in de slijmvliezen van de neus. Dit tonen onderzoekers van het Radboudumc aan in een publicatie in Nature Communications.
Corona bevindt zich in een andere fase. Sinds 11 april 2022 is het daarom niet meer nodig om na een positieve zelftest een bevestigingstest (confirmatietest) te doen bij de GGD. Zelftesten bij klachten blijft wel belangrijk. Door de zelftest weet u namelijk of u corona hebt of niet.
Als je antistoffen in je bloed hebt, betekent dit dat je besmet bent geweest met het virus. Ook na vaccinatie maakt je lichaam antistoffen aan. Als je daarna in contact komt met het coronavirus, word je onder andere door die antistoffen beschermd.
Na de eerste prik of prikken tegen corona heeft je lichaam antistoffen gemaakt tegen het coronavirus. Deze antistoffen beschermen je tegen het coronavirus waardoor je niet ziek of minder ziek wordt. Maar na een tijdje wordt het aantal antistoffen minder. Daarom kun je een boosterprik krijgen.
Bekende klachten na vaccinatie zijn: reacties op de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, rillingen, misselijkheid en koorts. Deze klachten zijn meestal binnen 1 tot 2 dagen verdwenen.