De slijmvliezen. Co-enzym Q10 beschermt en versterkt alle weefsels, waaronder de slijmvliezen en het tandvlees. Co-enzym Q10 helpt bij tandvleesproblemen wanneer een tekort aan co-enzym Q10 een rol speelt.
Een tandvleesontsteking is erg vervelend, maar gelukkig kunt u deze door uw voeding grotendeels voorkomen. De volgende vitamines en mineralen hebben hierop een gunstig effect: vitamine D, vitamine E, Omega 3 en magnesium. Al deze vitamines en mineralen zorgen voor een ontstekingsremmende werking.
Vitamine E – Vitamine E verlaagt de ontstekingsreactie bij parodontitis. Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit. Zink – Zink heeft indirect effect op het mondweefsel. Zink zit in volkoren producten, vlees, vis, noten, peulvruchten en rijst.
Groenten en fruit
Squash, zoete aardappelen, wortelen, en broccoli zijn rijk aan vitamine A, dat essentieel is voor de vorming van tandglazuur. Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees.
Q10 speelt een belangrijke rol in de energieproductie van de cellen en is een antioxidant. Dat is een stof die oxidatie tegengaat en dus de vorming van vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen zijn agressieve, schadelijke stoffen die bijvoorbeeld tot kanker kunnen helpen leiden (1).
De aanvankelijke angst dat Q10 de werking van bloedverdunnende stoffen zou versterken, is door recent onderzoek ontkracht. Toch wordt nog vaak gewaarschuwd dat Q10 niet gegeven moet worden bij patiënten die met bloedverdunnende middelen zoals coumarine behandeld worden.
Het is niet de eerste keer dat het Q10-preparaat van Pharma Nord het best uit de bus komt in opneembaarheidsstudies. Het wordt beschouwd als het best gedocumenteerde Q10-product wat betreft de biobeschikbaarheid en veiligheid.
Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een tandenborstel met zachte haren (soft of medium). Je kunt ook een elektrische tandenborstel met druksensor aanschaffen die een waarschuwing geeft wanneer je te hard drukt tijdens het poetsen. Borstel de randen van het tandvlees voorzichtig mee.
Een tekort aan magnesium leidt tot parodontitis
Het versterkt de afweer tegen bacteriën en verlaagt de zuurgraad in de mondflora. Magnesium versterkt je tanden en tandvlees. Houdt dus je magnesium inname in de gaten.
TERUGTREKKEND TANDVLEES STOPPEN
Overstappen naar een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta kan helpen tegen, en voorkomt bloedend tandvlees. parodontax is 4x keer effectiever dan een gewone tandpasta in het verwijderen van tandplak*, dit helpt tegen en voorkomt bloedend tandvlees.
Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees. Rokers hebben dit vaker dan niet-rokers. Het is belangrijk om de ontsteking te stoppen, vooral als u het regelmatig heeft of als het lang duurt voor het overgaat.
Tandvleesontsteking ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne of etensresten die onder je tandvlees blijven haken. Pijnlijk tandvlees wordt meestal veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Etensresten, bacteriën en speeksel vormen tandplak en tandsteen die je tandvlees flink kunnen gaan irriteren.
Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.
Calcium, fosfor en magnesium dragen allemaal bij aan een sterk gebit. Maar fluoride is misschien wel het meest bekende mineraal als het gaat om je tanden. Fluoride is belangrijk bij de dagelijkse verzorging van het gebit. In onze dagelijkse voeding zit te weinig fluoride voor een goede bescherming van je tanden.
Tekort aan vitamine D
Door het tekort wordt de kans op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen vergroot en ontstaat bij kinderen de kans op kaaskiezen. Hierbij wordt het glazuur onvoldoende gemineraliseerd tijdens de ontwikkelingsfase van het gebit.
Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.
De tandarts kan een lak aanbrengen met extra fluoride. Deze behandeling werkt tijdelijk. Bij ernstige klachten kan de tandarts de blootliggende halzen voorzien van een vulmiddel, bijvoorbeeld composiet. Het aanbrengen hiervan moet zeer nauwkeurig gebeuren.
Bijna iedereen krijgt ooit in zijn leven wel eens last van teruggetrokken tandvlees. Een lichte vorm van teruggetrokken tandvlees is prima te behandelen, maar wanneer teruggetrokken tandvlees te ernstig wordt, is het alleen nog te herstellen met een ingreep.
Tandvleespockets zijn helaas nauwelijks te herstellen, de behandeling richt zich op het verminderen van de ontsteking. Pijnklachten zijn 'gelukkig' zelden aanwezig. Je kunt pockets bij de tanden voorkomen en een halt toeroepen door dagelijks gebruik van interdentale ragers.
Zoals al eerder genoemd kan parodontitis door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging genezen. Toch kan de mondhygiënist of tandarts nog plaatsen met ontstoken pockets vinden, doordat er plak en tandsteen boven en/of onder het tandvlees zit.
Belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees is een goede mondverzorging routine. Deze bestaat uit: tweemaal daags poetsen met een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta; tussen de tanden (interdentaal) reinigen en reguliere controle bij de tandarts en/of mondhygiënist.
CoQ10 wordt over het algemeen goed verdragen, zelfs extreem hoge doses van 1.000 mg per dag of meer. Sommige mensen die gevoelig zijn voor de verbinding kunnen echter bijwerkingen ervaren, zoals diarree, hoofdpijn, misselijkheid en huiduitslag.
Q10 en een gezonde bloeddruk
Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de werking van Q10. Voor een hoge bloeddruk en Q-10 tekort bestaat bestaat inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs dat het slikken van Q10 werkt. Q10 kan dus helpen bij het ondersteunen van een gezonde bloeddruk.
De aanbevolen dosering Q10 hangt eigenlijk van je klachten af. Wanneer je de Q10 inneemt om je hoge bloeddruk te behandelen is de dagelijkse dosis tussen 100 en 122 mg terwijl het bij diabetes tussen de 100 en 200 mg is. Wanneer het om de behandeling van hart- en vaataandoeningen gaat kan de dosis oplopen tot 600mg.