Goud is een edelmetaal dat ontstaat uit vloeibaar magma en is één van de bodemschatten. Goud kan als stofgoud, goudklompjes (nuggets) of als goudader voorkomen. Puur goud is warm geel van kleur en 24 karaats (100% Karat), aangegeven met K.
24 karaat goud: 99.99% puur goud (aangeduid met 999) 22 karaat goud: 91.6% puur goud (aangeduid met 916) 20 karaat goud: 83.3% puur goud (aangeduid met 833) 18 karaat goud: 75% puur goud (aangeduid met 750)
Puur goud is heel erg zacht, daardoor is het erg buigzaam en ook zeer gevoelig voor slijtage. Door het toevoegen van andere metalen wordt het goud harder gemaakt. Op die manier ontstaan de andere verschillende goudgehaltes en verschillende kleuren.
Hoe klein jouw sieraad ook is (denk aan een klein ringetje) ook hierin moet een keurmerk stempel staan. Het keurmerk is eigenlijk vrij simpel: 3 cijfers en een per karaatgehalte uniek teken geven aan welk gehalte het sieraad heeft. Voor 14 karaat zijn dat de cijfers 585 en voor 18 karaat 750.
Zilver en goud zijn puur te zacht om te verwerken
Het is belangrijk om goud en zilver te legeren om de materialen werkbaar en duurzaam te maken. Misschien wist je het niet, maar puur goud en puur zilver zijn van zichzelf zacht en niet slijtvast. Daarom is het niet mogelijk er direct sieraden van te maken.
Alhoewel het harder is dan goud en lood, is zilver ook een vrij zacht metaal. Zilveren ringen worden gezien als voordelig alternatief voor witgouden (trouw)ringen. Zilver is een eenvoudig te bewerken metaal dat iets harder is dan goud en beschikt over een witte glans.
Water beschadigt het metaal niet, of je nu gele, witte of roségouden stukken draagt. Het routinematig dragen van uw gouden kettingen onder de douche is echter niet het beste idee, omdat blootstelling aan water de glans ervan in de loop van de tijd kan verminderen.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
Ongeveer 16.100 dollar of ruim 13.200 euro: zoveel moet je vandaag op tafel leggen om 1 ounce (zowat 30 gram) rodium te kopen, meer dan het dubbele van de prijs begin 2020. Daarmee is het momenteel het duurste edelmetaal ter wereld, veel duurder dan goud, palladium en platina.
Goud is een edelmetaal
Edelmetaal verbind zich niet of nauwelijks met zuurstof (roesten ofwel oxideren). Hierdoor blijven edelmetalen altijd mooi. Ze zijn daarom uitermate geschikt om sieraden mee te vervaardigen.
Puur goud is echter erg zacht en daardoor buigzaam en gevoelig voor slijtage. Door andere metalen toe te voegen wordt het goud harder gemaakt, er ontstaan verschillende goudgehaltes en verschillende kleuren. Het toevoegen van koper, zilver en/of palladium aan het goud wordt ook wel een 'legering' genoemd.
Goudchemie. Goud staat bekend als een inert edelmetaal dat weinig reactiviteit vertoont; het reageert bijvoorbeeld niet met zuurstof.
Dit artikel bevat 16 bronverwijzingen, die onderin het artikel te vinden zijn. Goud is een waardevol metaal, en er worden dus vaak sieraden van imitatiegoud en metaallegeringen met een dun laagje goud erover gemaakt. In Nederland wordt alles dat minder dan 58,3% goud bevat (14 karaat) als imitatiegoud gezien.
Bij een verguld sieraad zal het gouden laagje op den duur afslijten, waardoor het materiaal onder het goud (bijvoorbeeld koper) groen kan uitslaan. Let op: echt goud zal nooit groen verkleuren!
Het verkleuren van goud komt door het oxideren van het materiaal waarmee het vermengt is, of in het geval van vergulde sieraden door het oxideren van het materiaal dat eronder zit. Het goud kan daardoor doffer worden of verkleuren.
Diamanten zijn in tegenstelling tot goud extreem hard. Dit maakt het dan ook tot een gegeerde grondstof. Volgens de laatste cijfers kan een diamant – sinds de jaren 50 – elk jaar tot ruim 15% meer waard zijn.
Die groene vingers ontstaan wanneer een (onedel) metaal reageert op de natuurlijke zuren en vetten in je huid. Hierdoor kan het metaal verkleuren en een groene aanslag achterlaten op je huid. Gelukkig kan je dit zo wegpoetsen als je even grondig je handen wast.
Bij goud kopen in Turkije, zoals met gouden sieraden, kan u een stuk voordeliger uitkomen. De arbeids-en vervoerskosten liggen immers een stuk lager dan in Nederland. Over het algemeen wordt er veel geelkoper met goud gemengd in plaats van met brons of koper, waardoor een gouden sieraad wat geler oogt.
Is dat massief goud, witgoud of roségoud? Dan kan alcoholgel geen kwaad. Zilver kan na een tijd hoogstens een beetje dof worden, maar dat kun je opnieuw laten poetsen of polijsten. Van ringen die verguld zijn in geel- of roségoud, kan het materiaal verkleuren en beschadigd geraken.
Krassen en beschadigingen
Goud is van nature zacht maar ook op harde materialen als edelstaal, titanium en platina zullen bij dagelijks dragen krasjes komen. Dit is niet te vermijden. Op gouden ringen zullen er krassen optreden wanneer de ringen met hardere materialen in aanraking komen.
Vooral sieraden met een gouden plating kunnen doffer worden wanneer ze vaak in aanraking komen met parfum. Laat je parfum dus eerst even opdrogen voordat je jouw kettingen, armbanden, oorbellen en ringen gaat dragen!
Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
Hoe kan Lucardi zo goedkoop zijn? Lucardi is de grootste juweliersketen van Nederland en heeft naast de winkels in Nederland, België en Duitsland ook een webshop. Hierdoor kunnen de sieraden en horloges in grote hoeveelheden worden ingekocht voor een lagere prijs en dus ook weer voor een scherpe prijs verkocht worden.
8 karaat: 33,3% zuiver goud, aangeduid met 333. 9 karaat: 33,75% zuiver goud, aangeduid met 375. 14 karaat: 58,5% zuiver goud, aangeduid met 585.