Pure chocolade met minimaal 70% cacao wordt het beste door je darmen verdragen. Uit een onderzoek bij mensen met PDS hadden deelnemers vastere ontlasting door het eten van pure chocolade. Dit had te maken met het feit dat pure chocolade zorgt voor een vertraagde darmpassage in vergelijking met witte chocolade.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Hoewel het misschien een verrassing is, bevat pure chocolade prebiotische vezels, die dienen als brandstof voor nuttige darmbacteriën . Prebiotica zijn niet-verteerbare koolhydraten die intact door het spijsverteringsstelsel gaan en de dikke darm bereiken, waar ze worden gefermenteerd door darmmicroben.
Vermijd voeding die uw klachten verergeren: maar pas op dat u niets meer durft te eten. Producten zoals zoetstof, chocola en cafeïne (thee, koffie en energiedrankjes) zijn producten waarvan bekend is dat ze veel klachten kunnen veroorzaken. Vermijd kauwgom als u veel last van gasvorming heeft.
Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al behoorlijk vult. Daardoor zult u minder snel overeten en de negatieve effecten van te veel suiker ondervinden. Geniet dus elke dag van een beetje pure chocolade.Uw lichaam zal u er dankbaar voor zijn!
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Wat zijn de gevolgen van het eten van chocolade? Chocolade krijgt veel slechte pers vanwege het hoge vet- en suikergehalte. De consumptie ervan kan worden geassocieerd met acne, obesitas, hoge bloeddruk, coronaire hartziekte en diabetes .
Er zijn voedingsmiddelen die extra gasvorming in de darm kunnen veroorzaken. Denk daarbij aan koolsoorten, ui, prei, paprika, nieuwe aardappelen, peulvruchten en (te) veel fruit en vruchtensap.
Een opgeblazen buik ontstaat vaak na een maaltijd. Het kan een onaangenaam gevoel zijn en ontstaat doordat het maag-darmkanaal is opgezwollen door een verstoring van de spijsvertering of doordat er een hogere aanwezigheid is van gas in het maag- en darmstelsel. Dat is dan wat zorgt voor het opgeblazen gevoel.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Er zijn verschillende indicatoren dat chocolade bedorven kan zijn. Deze omvatten een doffe uitstraling, een witachtige film op het oppervlak (bekend als chocoladebloei), een ranzige geur of een zure smaak .
Pure chocolade met minimaal 70% cacao wordt het beste door je darmen verdragen. Uit een onderzoek bij mensen met PDS hadden deelnemers vastere ontlasting door het eten van pure chocolade. Dit had te maken met het feit dat pure chocolade zorgt voor een vertraagde darmpassage in vergelijking met witte chocolade.
Pure chocolade heeft meer theobromine vergeleken met melk- en witte chocolade . Maar overmatig chocolade eten (en dus theobromine) kan leiden tot rusteloosheid, hoofdpijn en misselijkheid.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Ongezonde chocolade bevat suiker en andere kunstmatige toevoegingen die ontstekingsveranderingen in de darmen stimuleren die de gezonde groei van slechte bacteriën bevorderen . Het eten van gezonde pure chocolade veroorzaakt geen lekkende darm vanwege de prebiotische en ontstekingsremmende effecten.
Het regelmatig consumeren van blauwe kaas kan een positief effect hebben op de spijsvertering en kan problemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree helpen voorkomen.
Probeer regelmatig en gezond te eten. Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Afhankelijk van welk deel van de dikke darm ontstoken is en hoe ernstig de ontstekingen zijn, kunnen de volgende klachten en symptomen ontstaan: diarree (varierend van milde klachten tot soms tien keer per dag en vaak ook 's nachts), bloed en slijm bij de ontlasting, buikpijn, vermoeidheid, gewichtsverlies en soms ...
Donkere chocolade kan helpen bij het voorkomen van sommige ziekten, de huid verbeteren, uw humeur verbeteren en zelfs uw cognitieve functie verbeteren , dankzij de rijkdom aan voedingsstoffen die aanwezig zijn in de cacaobonen die worden gebruikt om het te maken. Hoe donkerder de chocolade (hoe hoger het cacaogehalte), hoe beter, als het gaat om deze gezondheidsvoordelen.
Voedingsadvies. Het wordt afgeraden om meer chocolade te gaan eten met het idee hart- en vaatziekten te voorkomen. Hiervoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Daarnaast bevat chocolade veel verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogd.
Als je elke dag een chocoladekonijn eet, is er een duidelijk risico op obesitas. Een beetje chocolade heeft echter gezondheidsvoordelen . Een recent onderzoek van Harvard suggereerde dat een beetje pure chocolade van hoge kwaliteit, één tot drie keer per maand, vrouwen kan beschermen tegen hartfalen.