Polyurethaan is een kunststof die over het algemeen wordt afgekort met PU. Deze kunststof behoort tot de polymeren en kent verschillende toepassingen. PU bestaat uit twee verschillende segmenten: een hard segment en een zacht segment. Het zachte segment van polyurethaan eindigt op twee of meer OH-groepen.
Massief polyurethaan is een erg slijtvaste, soepele kunststof (elastomeer) met een zeer hoge scheurweerstand. De soepele uitvoeringen zijn bovendien uitzonderlijk schokvast, vandaar dat deze soorten als stootblokken of -buffers worden gebruikt.
PUR staat voor polyurethaan, een molecuul dat je kunt maken door isocyanaat en een polyol – een stof met meerdere alcoholgroepen van zuurstof en waterstof – met elkaar te mengen. Deze stoffen gaan een chemische reactie aan en vormen een polymeer, oftewel samengesteld molecuul.
Polyurethaan (PUR) is een polymeer. Een voorbeeld hiervan is polyvinylchloride (PVC), waar veel plastic artikelen van gemaakt zijn. . Een polymeer is een chemische verbinding die uit een lange reeks van dezelfde moleculen bestaat. Polyurethaan ontstaat uit de reactie tussen twee componenten, een isocyanaat.
Polyurethaan. Polyurethaan (PU) is een synthetisch schuim dat Vitra gebruikt in een aantal van zijn producten. De celstructuur van PU-schuim kan naar believen worden aangepast om tot een flexibel, elastisch materiaal of tot sterke, stijve onderdelen te komen.
Eén van de redenen waarom polyurethaan zo populair is binnen de bouw is het milieuvriendelijke karakter van het materiaal. Het bevat nagenoeg geen schadelijke stoffen en is uiterst duurzaam. Gezien de steeds grotere nood aan materialen die ons milieu niet aantasten is dit een zeer groot voordeel.
Polyurethaan is een kunststof die over het algemeen wordt afgekort met PU. Deze kunststof behoort tot de polymeren en kent verschillende toepassingen. PU bestaat uit twee verschillende segmenten: een hard segment en een zacht segment. Het zachte segment van polyurethaan eindigt op twee of meer OH-groepen.
Pur (poly-urethaan) is een schuim voor het vullen van kieren en gaten. Daarnaast wordt pur gebruikt om vloeren te isoleren. Tijdens het aanbrengen van purschuim kunnen schadelijke stoffen in de woning vrijkomen: isocyanaten.
Duurzaam & blijvend efficiënt: De gespoten PUR isolatie kan na een correcte plaatsing niet meer zakken, krimpen of afbrokkelen en is ongevoelig voor corrosie, rot en schimmel. Het beschermd zelfs de ondergespoten materialen waardoor PUR isolatieschuim de levensduur van het gebouw bevorderd.
Gespoten PUR met HFK's als blaasmiddel
Vloerisolatie met gespoten polyurethaan (PUR) met HFK's als blaasmiddel is voor het milieu een afrader. De gebruikte HFK's zijn zeer krachtige broeikasgassen, tussen de 800 en 3200 keer sterker dan CO2. Daarom worden deze HFK's voor gespoten vloerisolatie vanaf 2023 verboden.
Dit leer moet regelmatig met een pluisvrije, droge of iets vochtige doek afgestoft worden. Elke 3 tot 6 maanden moet het “leer” met PU-Protector gereinigd en verzorgd worden. Een pluisvrije zachte doek met PU-Protector vochtig maken en opwrijven.
Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, SKAI of PU) is een imitatie van leer en heeft dus andere eigenschappen dan echt leder. Kunstleer bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van textiel.
Hoewel PUR en PIR isolatie niet erg brandbaar zijn (brandklasse B) blijf je toch beter uit de buurt als er toch brand uitbreekt. Bij verbranding van dit isolatiemateriaal ontstaat er namelijk een zeer giftige, dikke damp van blauwzuur en koolmonoxide.
Het belangrijkste verschil tussen epoxy en polyurethaan zit hem in de hardheid. Epoxyvloeren zijn heel erg hard en daarom zeer geschikt voor toepassing in industriële ruimtes. Voor particulier gebruik zijn polyurethaan gietvloeren heel geschikt, aangezien deze zachter zijn dan epoxyvloeren en bovendien elastisch.
Er zijn in hoofdzaak drie soorten pur, regulier purschuim, flexpur en brandwerende pur.
Polyurethaan is een organische verbinding die in veel toepassingen gebruikt kan worden. Zo wordt het onder meer gebruik om matrasbeschermers waterdicht te maken. De PU-coating zorgt ervoor dat het doek waterdicht is maar toch kan 'ademen' en anti-allergisch is.
In situ gespoten PUR wordt in 2022 verboden door Europa. Het verbod komt er vanwege de aanwezigheid van grote hoeveelheden blaasgassen, HFK's, die broeikasgassen zijn met een zeer hoog CO2 gehalte. SYSTEEM BETOPOR SILVER PLUS is het BESTE ALTERNATIEF voor in situ gespoten PUR.
Purschuim hecht op vele bouwmaterialen zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, metalen en glas. Tevens hecht purschuim op vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
PUR isolatieschuim, met gesloten cellenstructuur, absorbeert geen water en is het niet gevoelig voor schimmelvorming, dit in tegenstelling tot opencellig PUR schuim. Gesloten cellig PUR schuim is geschikt voor alle toepassingen waar vocht moet worden vermeden.
PUR-schuim is een hardschuim dat ter plaatste gevormd wordt door de exotherme reactie van twee componenten. De ene bestaat uit isocyanaten, de andere uit polyolen en katalysatoren, blaasmiddelen en vlamvertragers.
Purschuim kost in aanschaf zo'n 16 euro per vierkante meter voor een laag van 8 à 10 centimeter. Ga je naar 15 centimeter toe reken dan op een gemiddelde prijs van 20 euro per vierkante meter.
Wat is de levensduur van gespoten PUR? Polyurethaanschuim gaat ongeveer 75 jaar mee.
Daarnaast kun je ook het verschil ruiken. PU leer ruikt iets meer naar plastic of chemicaliën dan echt leer. Daarnaast raden we je aan om goed te kijken naar het oppervlak van het product . PU leer bestaat vaak over een glad oppervlak, omdat dit leer op één manier geproduceerd wordt in de fabriek.
PU leder is samengesteld uit een onderlaag en een bovenlaag. De onderlaag bestaat uit resten van leer die samengeperst worden. Ofwel wordt er een onderlaag van splitleer gebruikt. De bovenlaag van PU leer bestaat uit een coating van kunststof, namelijk PU.
Purschuim is moeilijk afbreekbaar.