Binnenkort komt u naar Rijnstate Arnhem voor een onderzoek of behandeling waarvoor sedatie met propofol ('een roesje') nodig is.
Propofol-sedatie is NIET hetzelfde als narcose. U behoudt belangrijke reflexen als ademhalen en slikken. Propofol-sedatie maakt het mogelijk om een mogelijke onaangename coloscopie zo comfortabel mogelijk te laten verlopen zonder pijn, angst of stress.
Voor dit onderzoek krijgt u een sedatie, ook wel een 'roesje' genoemd. Een roesje is geen narcose! U hoeft dus niet beademd te worden. Als u een roesje krijgt, dan betekent dit dat u voor het onderzoek op de behandelkamer een slaapmiddel (midazolam) en soms een pijnstiller (fentanyl) krijgt via een infuusnaaldje.
Doordat u slaapt tijdens het gehele onderzoek of behandeling ervaart u geen stress, pijn of angst. Wat is sedatie Sedatie is de medische benaming voor het verlagen van het bewustzijn. Propofol is de medicatie die hiervoor gebruikt wordt.
Een roesje betekent het geven van een slaapmiddel (midazolam) en soms een pijnstiller (fentanyl). Deze medicijnen worden voor het onderzoek via een infuusnaaldje gegeven. De meeste mensen raken van dit middel in (lichte) slaap. Bij sommigen veroorzaakt het geen echte slaap, maar geeft het wel ontspanning.
Propofol verlaagt de cerebrale doorbloeding, intracraniële druk en het cerebrale metabolisme. Werkingsduur: inslapen binnen 1 minuut; duur van de anesthesie is 5-10 min tot ca. 1 uur (afhankelijk van dosering en comedicatie).
Propofol is een middel dat goed stuurbaar is, dat betekent dat u slaapt tijdens de gehele coloscopie en wakker wordt als deze beëindigd is.
Het middel propofol verlaagt het bewustzijn. Het werkt snel in en is ook snel uitgewerkt. Na een half uur bent u meestal goed wakker. Propofol is een middel dat goed stuurbaar is, wat betekent dat u slaapt tijdens de gehele behandeling/onderzoek en wakker wordt als deze beëindigd is.
Het toedienen van diepe sedatie is een veilige procedure. Toch kan het voorkomen dat er een complicatie optreedt. Bijvoorbeeld een vermindering van de ademhaling, daling van de bloeddruk en verslikken. Deze complicaties zijn over het algemeen goed te behandelen.
Een roesje betekent het geven van een slaapmiddel (midazolam) en soms een pijnstiller (fentanyl). Deze medicijnen worden voor het onderzoek via een infuusnaaldje gegeven. De meeste mensen raken van dit middel in (lichte) slaap. Bij sommigen veroorzaakt het geen echte slaap, maar geeft het wel ontspanning.
Geen roesje
Het is ook mogelijk om het onderzoek zonder roesje te ondergaan. Bespreek uw voorkeur van tevoren goed met de arts die de coloscopie aanvraagt. Het is niet mogelijk om op de dag van het onderzoek nog een roesje aan te vragen.
Na het onderzoek
Na afloop van het onderzoek rijden we u op uw bed naar de uitslaapkamer. Doordat u een roesje heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de medicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog een ½ tot 1 uur in bed liggen, totdat u weer goed wakker bent.
Na een sedatie bent u vrijwel meteen klaarwakker. En na een uurtje kunt u weer naar huis. Het oude roesje is dus 'uit'. Sedatie blijkt een veilige en meer dan uitstekende opvolger.
Tijdens een colonoscopie kunt een lichte verdoving, een roesje, krijgen. Door het roesje voelt u zich meer ontspannen en voelt u minder pijn en angst. Het is belangrijk dat u, bij het maken van de afspraak, aangeeft dat u een roesje wilt, en niet pas op de dag van de colonoscopie.
Propofol verlaagt de cerebrale doorbloeding, intracraniële druk en het cerebrale metabolisme. Werkingsduur: inslapen binnen 1 minuut; duur van de anesthesie is 5-10 min tot ca.1 uur (afhankelijk van dosering en comedicatie).
De meeste mensen hebben 1,5 – 2,5 mg propofol per kg lichaamsgewicht nodig om in te slapen (inductie van de anesthesie), en daarna 4 tot 12 mg propofol per kg lichaamsgewicht per uur om hen in slaap te houden (onderhoud van de anesthesie).
Dit middel mag niet worden gebruikt voor het inleiden en onderhouden van algemene anesthesie met stapsgewijs toenemende doses waarbij de totale uiteindelijke dosis hoger is dan de dosislimiet van 24 mg/kg (2,4 ml/kg) propofol per anesthesie, vanwege de kans op toxische effecten veroorzaakt door het conserveermiddel ...
Sedatie is alleen geschikt voor ingrepen die niet heel pijnlijk zijn. Zoals maag- en darmonderzoeken en hartkatheterisaties. Bij sedatie krijgt u dezelfde medicijnen als bij narcose, maar veel minder. U gaat daardoor slapen, maar blijft zelf ademen.
Het kan zijn dat u extra zuurstof krijgt. Na het onderzoek wordt u naar de uitslaapkamer gebracht om bij te komen. Het nadeel van een diep slaapmiddel is dat u tijd nodig heeft om wakker te worden. U mag 24 uur geen auto rijden, machines bedienen of belangrijke beslissingen nemen.
Omdat u onder sedatie gaat en dus onder invloed van medicatie bent, mag u in de 24 uur na de behandeling geen belangrijke of ingrijpende beslissingen nemen. U mag die dag bijvoorbeeld niet besluiten om uw huis te gaan verkopen. Om dezelfde reden dient u die dag onder begeleiding naar huis te gaan.
Propofol verlaagt uw bewustzijn en zorgt ervoor dat u minder ongemak tijdens de procedure ervaart. Dit slaapmiddel werkt snel en kort. Daarom geven we tijdens de procedure continu propofol bij. Bij procedures die mogelijk pijnlijk zijn, kunnen we daarnaast ook een pijnstiller geven.
Dat is meestal ongeveer één tot twee uur na de coloscopie. Maar ook daarna kun je je nog lamlendig en versuft voelen. Je mag daarom 24 uur niet deelnemen aan het verkeer. Ook kun je de rest van de dag het beste vrij nemen.
Het onderzoek vindt plaats onder een lichte verdoving of narcose (onder begeleiding van een anesthesist). In geval van lichte verdoving (een roesje) krijg je sedatie en een pijnstiller door de maag-darmarts. Dit is geen volledige narcose. Je zal dus ook niet steeds volledig slapen tijdens het onderzoek.
Tijdens de coloscopie
Als je poliepen hebt, haalt de arts deze meteen weg. Het onderzoek duurt 30 minuten. Inclusief de voorbereidingen ben je in totaal 3 uur in het ziekenhuis.