Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten.En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack. De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten.
Haal jij vaak je popcorn bij de supermarkt en dacht je al die tijd dat je gezond bezig was? Dan moeten we je helaas teleurstellen. Kant-en-klare popcorn uit de supermarkt is vaak gebakken in kunstmatig geharde vetten, ook wel transvetten genoemd. Deze vetten zijn allesbehalve gezond en dus niet goed voor de lijn.
Popcorn wordt gemaakt van mais. Het is een gezondere snack dan chips of koekjes. Het is rijk aan antioxidanten en polyfenolen. Ook is het een goede bron van vitamine B1, B2 en ijzer.
Polyfenolen zitten ook in bessen, wijn, olijfolie, cacao, walnoten en bepaalde groenten en fruit. Bovendien zit popcorn vol voedingsvezels die de spijsvertering bevorderen en de darmen aan de gang houden.
Zo gezond is popcorn
Per 40 gram zoute popcorn krijg je circa 151 kcal binnen, 5,1 gram eiwitten, 2 gram vet (waarvan 0,4 verzadigd), 0,94 gram zout en 28,1 gram koolhydraten (waarvan 0 gram suiker). Kies je voor een klant-en-klare popcorn dan zijn de voedingswaarden vaak minder gunstig dan als je het zelf maakt.
Popcorn. Yes! Er staat een heerlijke snack tussen deze lijst dus dat is reden genoeg om de kast te vullen met zakken popcorn. Dat zit namelijk vol met antioxidanten en dat is goed voor je gezondheid.
Sommige mensen zweren bij popcorn tijdens het afvallen, maar het kan ook zorgen voor een opgeblazen gevoel. Een portie popcorn bevat misschien evenveel calorieën als een snee brood, maar het heeft veel meer volume en zal dus ook veel meer plaats in je buik innemen.
Kant-en-klare en magnetron popcorn bevatten vaak veel suiker, zout of andere toevoegingen. De gezondste keuze is zelfgemaakte popcorn. Zo kun je zonder een al te groot schuldgevoel snacken, mits je niet te veel eet en niet te scheutig bent met de zout of suiker.
Een licht verteerbare snack, zoals popcorn, is ideaal na een avondtraining. De zoute popcorn vult jouw energievoorraad en de verloren elektrolyten terug aan. Wanneer je ervoor kiest om iets intensiever te gaan trainen, kan je zelfs nog wat extra suikers toevoegen.
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten.
Bij popcorn is de kleinste maat bij de grootste bioscoopketen nog altijd 150 gram, wat gelijk staat aan 600 calorieën. Fors voor een tussendoortje. Een XL bak van 865 gram betekent 3200 calorieën! Wie een colaatje wil, moet minstens een halve liter nemen.
Popcorn bevat duidelijk minder calorieën en vet en meer eiwitten en vezels.
Ondanks het aantal koolhydraten en de fructose (fruitsuikers; 3,2 gram suiker per 100 gram) is mais geen dikmaker. Het reguleert de spijsvertering en zorgt voor een gezonde bloedsuikerspiegel, mede door de vitamine B en de proteïnen (eiwitten) in mais. Dit maakt mais gezond.
Popcorn: 4.5g in een portie van 30g
Je verwacht het misschien niet, maar ook zelfgemaakte popcorn is een bron van vezels. Met de nadruk op zelfgemaakt: aan de popcorn die je in de bioscoop of supermarkt koopt wordt doorgaans zout of suiker toegevoegd.
Popcorn is gepofte maïs van maïssoorten die speciaal voor dit doel veredeld zijn, het meest wordt Zea mays ssp. mays gebruikt. De term popcorn komt uit het Amerikaans-Engels, van to pop (ploffen) en corn (maïs). Popcorn wordt vaak geserveerd met gesmolten boter en suiker of zout.
Popcorn: Zolang er geen ingrediënten aan toegevoegd zijn die een PersonalPoints waarde hebben mag je popcorn als een ZeroPoint voedingsmiddel rekenen.
Een portie popcorn komt overeen met 100 gram.
Er zitten 156 kilocalorieën in 1 schaaltje (40 gram) zoete popcorn.
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.