Polyester is een ideaal middel, dat veel wordt gebruikt. Maar de meeste polyester harsen bevatten grote hoeveelheden van de giftige stof styreen. Beljaars heeft een niet giftig alternatief ontwikkeld dat dezelfde eigenschappen bezit.
Synthetische materialen zoals polyester, nylon, acryl en viscose zijn niet alleen ongezond om te dragen omdat ze de huid afsluiten. Ze zijn ook vaak behandeld met giftige chemische stoffen om ze bijvoorbeeld slijtvast, kreukvrij, waterafstotend, krimpvrij, brandveilig of kleurvast te maken.
Polyester heeft ook nadelen. Zo zijn kledingstukken met een hoog percentage polyester bijvoorbeeld niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Het is ook goed er rekening mee te houden dat pure polyester geen stof opneemt en zweterig kan aanvoelen. Bij een hoog percentage polyester 'elektrificeert' de stof.
- synthetische stoffen en kleding vermijden, zoals polyester en acryl. Ook al lijken die delicaat en zacht, ze absorberen onvoldoende tijdens het zweten en laten de huid niet echt ademen.
De samenstelling van de vezels. Plantaardige vezels zoals katoen zijn makkelijk ontvlambaar en de vlammen verspreiden zich over het hele kledingstuk. Synthetische vezels als nylon en polyester vatten geen vlam, maar smelten bij contact met vuur. De smeltdruppels veroorzaken ernstige brandwonden.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
De stof polyester is een synthetische vezel die licht, duurzaam, vormvast, kreukvrij en isolerend is. Wereldwijd is polyester de meest gebruikte stof voor textiel. Als afkorting wordt vaak PES gebruikt.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Zo wordt polyester wordt vaak toegevoegd aan natuurlijke materialen zoals katoen of wol. Zo ontstaat er een stof die wel ademend door de natuurlijke vezels en toch slijtvast door de synthetische.
Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester.
Polyester is een polymeer die veelal wordt gemaakt van polyethyleentereftalaat – ook wel bekend als PET, een plastic op basis van ruwe olie waar frisdrankflessen van worden gemaakt. Het plastic wordt gesmolten, waarna de substantie door een spindop wordt gegoten, een soort douchekop, zodat er lange vezels ontstaan.
– De synthetische vezels (deze zijn op chemische wijze gemaakt), zoals polyamide (nylon), polyester en acryl en polyurethaan (Lycra) zijn meer elastisch en waterbestendig. Synthetische vezels kunnen ook irritatiereacties geven van de gevoelige huid.
Polyester. Polyester wordt veel gebruikt in de ondergoed industrie dankzij haar verbluffende eigenschappen. Polyester is flexibel, kreukvrij, vormvast en duurzaam. Het is vergelijkbaar met katoenen ondergoed dankzij de goede ondersteuning, maar is in werkelijkheid veel dunner!
Polyester wordt gemaakt uit olie. Door polyester te smelten krijg je garen waar kleding van wordt gemaakt, of ander textiel zoals beddengoed of de bekleding van je bank. Ook kan het in tampons en maandverband zitten. Polyester zorgt ervoor dat een product niet snel kreukt, de vorm goed blijft en goed isoleert.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
Stoffen gemaakt van deze kunstvezels zijn sterk, licht, vormvast, sneldrogend en goed ademend. Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester. Polyester droogt iets sneller en kan beter tegen UV-straling.
Polyester is een veelgebruikte synthetische stof en dat is ie niet voor niets: de stof blijft lang mooi doordat het een sterke kwaliteit heeft en de kleur niet vervaagt. Hierdoor kan je optimaal genieten van de stof.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Polyester heeft dankzij de kromming van de vezel een zeer goede veerkracht en is zeer licht. Bovendien is polyester vorm- en kleurvast, glad, duurzaam en is resistent tegen zweet. Deze stof trekt het vocht weg van de huid en stuwt het naar de buitenste lagen.
De stof polyester is een lichte en gladde stof die zacht aanvoelt. Het is duurzaam en vormvast. Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen.
Synthetische materialen
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch! Polyester hoef je in principe niet te strijken, omdat het een vormvaste stof is. Hierdoor komen er (bijna) geen kreukels in de stof.
Het nadeel is dat het een synthetische stof betreft die wat temperatuur regulatie wat warmer aan kan voelen. Het is wat minder ademend dan katoen, dus als je het snel warm hebt en/of veel transpireert is microvezel minder geschikt, iig in de zomer.
Polyester is warmtegevoelig, hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het smelt, krimpt of vervormt. Selecteer nooit het wasprogramma voor warm water of hoge temperaturen wanneer je de wasmachine, droger of strijkijzer gebruikt.