Poging tot uitlokking is strafbaar gesteld in art.46a Sr: de 'poging om een ander door een der in art. 47, eerste lid onder 2e, vermelde middelen te bewegen om een misdrijf te begaan'.
Uitlokking in de wet
Als daders van een strafbaar feit worden gestraft: (..) 2. zij die door giften, beloften, misbruik van gezag, geweld, bedreiging, of misleiding of door het verschaffen van gelegenheid, middelen of inlichtingen het feit opzettelijk uitlokken.
Poging tot medeplichtigheid is niet strafbaar. Het verschil tussen medeplegen en medeplichtigheid is dat medeplichtigheid als minder strafwaardig wordt gezien. Daarom staat er ook een lagere straf op. Medeplichtigheid is alleen bij misdrijven strafbaar gesteld (niet bij overtredingen).
Artikel 411 Sw. erkent dat zware gewelddaden tegen personen iemand kunnen provoceren tot opzettelijke doodslag of toebrenging van slagen en verwondingen. Het provocerende geweld moet wederrechtelijk zijn, maar niet noodzakelijk gericht tegen de pleger van het verschoonbare misdrijf.
Er is sprake van medeplegen in het geval dat twee of meer personen gezamenlijk (in bewuste en nauwe samenwerking) een strafbaar feit plegen, waarbij niet alle delictsbestanddelen van dat feit door ieder van hen afzonderlijk vervuld behoeven te zijn.
47 W.v.Sr.) Zij, die het feit plegen (de feitelijke dader(s)), doen plegen (b.v. de opdrachtgever(s)) of medeplegen (medeplichtigen en medeplegers).
“Elke opzettelijke belediging (kan) […] hetzij in het openbaar mondeling of bij geschrift of afbeelding, hetzij iemand, in zijn tegenwoordigheid mondeling of door feitelijkheden, hetzij door een toegezonden of aangeboden geschrift of afbeelding, aangedaan.”
Belediging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Smaad en laster zijn vormen van belediging en kunnen leiden tot strafvervolging. Als u iemand beledigt, kan dit leiden tot een aangifte door het 'slachtoffer'.
Zijn straf: een gevangenisstraf van vier maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 10 maanden (voor een misdrijf). Verder nog één maand hechtenis, een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van drie maanden en een geldboete van € 250,- (voor overtredingen).
- Dubbel opzet -> op het doen verrichten van de feitelijke gedraging door een ander en op het grondfeit. - Accessoriteit: het grondfeit (incl. poging of voorbereiding) is voltooid. Bij doen plegen is vereist dat de feitelijke pleger straffeloos is, bij uitlokking is dit geen vereiste.
Als u medeplichtig bent aan een misdrijf, dan betekent dit dat u de dader heeft geholpen bij het plegen van het misdrijf. Het kan ook betekenen dat u opzettelijk gelegenheid hebt geboden. Of dat u middelen en/of inlichtingen heeft verschaft. Met andere woorden, het bevorderen of makkelijker maken van een misdrijf.
Strafbare feiten kunnen worden begaan door natuurlijke personen en rechtspersonen.
Een relatief ondeugdelijke poging is een poging waarin het gevolg normaliter wel intreedt alleen in een concreet geval niet .
De voorbereiding van een strafbaar feit is ook strafbaar. Bij voorbereiding is er al strafbaarheid vóórdat er een begin van uitvoering is. Bij een poging om een strafbaar feit te plegen is men pas strafbaar als er een begin van uitvoering is.
In de kern gaat het bij doen plegen om het opzettelijk bewegen van een ander tot het begaan van een strafbaar feit, 17 terwijl die ander zelf straffeloos is (vaak als 'willoos werktuig'). Van belang is dat ook een nalaten te handelen doen plegen kan opleveren.
er is geen bewijs of onvoldoende bewijs. het belang van de aangifte is te klein. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een gestolen fiets. er is al te veel tijd verstreken sinds het strafbare feit is gepleegd.
Veel intimiderend gedrag is al strafbaar. Denk daarbij aan bedreiging en stalking. Intimidatie door het gebruik van persoonsgegevens is in de praktijk vaak niet strafrechtelijk aan te pakken.
Mag u een politieverhoor weigeren? Ja, natuurlijk! Veel mensen denken dat het verplicht is om op uitnodiging van de politie te verschijnen, maar dat is het zeker niet! U mag gewoon weigeren om naar het politieverhoor te komen.
Beledigen is het opzettelijk aanranden van iemands eer en goede naam. Het doel moet zijn om daar ruchtbaarheid aan te geven. Dat was hier het geval omdat het in het openbaar, waar anderen bij waren, geroepen werd. De maximumstraf is zes maanden of een boete die kan oplopen tot 8.300 euro.
Een agent mag jou dan ook aanhouden als hij/zij zich beledigd voelt. Het is natuurlijk nooit goed als je iemand uitscheldt. Je moet respect hebben voor een ander en hem of haar behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden.
Tijdelijke of levenslange gevangenisstraf
Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf. Het gaat dan bijvoorbeeld om moord of terrorisme. Levenslang was in Nederland decennia lang ook echt levenslang. Een veroordeelde kwam nooit meer vrij.
Een rechter zoekt altijd naar een passende straf en houdt daarbij rekening met de omstandigheden. Welke straf de rechter geeft, hangt af van: de ernst van het misdrijf. omstandigheden van het misdrijf en leeftijd en voorgeschiedenis van de dader.
Het Openbaar Ministerie kan voor veel voorkomende strafbare feiten zelf een straf opleggen, dat gebeurt door het opleggen van een strafbeschikking. Hiermee kan het OM verschillende soorten straffen opleggen, zoals een geldboete, een taakstraf of een schadevergoeding.